Cu o interdicţie la orizont, navele ruseşti întorc pânzele spre Asia, dar clienţii nu par aşa generoşi ca cei europeni

15 Nov. 2022, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Nov. 2022, 12:41 // Actual //  Lupu Eduard

Devierea exporturilor de ţiţei din Rusia către Asia se intensifică, cu volume record de petroliere care se îndreaptă acum spre porturile din regiune. Nevoia de a face această schimbare devine tot mai acută pentru Moscolva, deoarece se profilează o interdicţie asupra importurilor maritime în Europa, care era anterior principala piaţă de export a Rusiei.

Cu o interdiţie la orizont în Europa. Navele ruseşti „întorc pânzele” spre Asia, dar Moscova pare să aibă o mare problemă: clienţii asiatici nu par aşa generoşi ca cei europeni

Două treimi din ţiţeiul încărcat pe petrolierele din porturile ruseşti se îndreaptă acum spre Asia. În comparaţie cu mai puţin de două cincimi în săptămânile de dinainte ca Vladimir Putin să ordone trupelor sale să intre în Ucraina. China şi India sunt acum locurile unde petrolul rusesc ajunge, alături de Sri Lanka şi Emiratele Arabe Unite cu volume mai mici, potrivit cifrelor analizare de Bloomberg.

Sancţiunile impuse de UE, care vor opri aproape toate livrările de ţiţei pe cale maritimă din Rusia către membrii blocului, vor intra în vigoare peste doar trei săptămâni. De asemenea, măsurile vor interzice petrolierelor europene să transporte ţiţei rusesc şi vor interzice furnizarea de servicii de asigurare, brokeraj, finanţare şi alte servicii. Vor exista excepţii pentru navele care transportă încărcături achiziţionate la un preţ mai mic decât un plafon care urmează să fie convenit.

Regatul Unit a urmat exemplul UE, interzicând companiilor sale să furnizeze astfel de servicii navelor. Această măsură, ca şi sancţiunile UE, va intra în vigoare la 5 decembrie.

Totalul încărcăturilor expediate din Rusia a scăzut la 2,9 milioane de barili pe zi, minimul ultimelor trei săptămâni. Acest lucru a contribuit la scăderea veniturilor Kremlinului din comerţul cu petrol la cel mai mic nivel de la începutul lunii ianuarie.

Livrările către clienţii asiatici ai Rusiei, plus cele de pe navele care nu indică o destinaţie finală, care ajung de obicei fie în India, fie în China, au crescut vertiginos de la 11 noiembrie. Volumul de ţiţei care se îndreaptă spre Asia a atins 2,01 milioane de barili pe zi pe o medie de patru săptămâni, la care se adaugă 76.000 de barili pe zi pe petroliere al căror punct de descărcare nu este clar. Cifra combinată a stabilit un nou maxim pentru acest an.

Totuşi, chiar dacă Moscova pare că pe termen scurt a găsit unde să vândă petrolul, veştile pentru Kremlin nu sunt prea bune. Veniturile din taxele de export de ţiţei au scăzut cu 31 de milioane de dolari, la 118 milioane de dolari, de la 11 noiembrie, iar venitul mediu pe patru săptămâni a scăzut şi el, cu 4 milioane de dolari, la 130 de milioane de dolari.

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 14:17 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță un concurs pentru ocuparea funcției de director general adjunct. Scopul principal al acestei poziții este implementarea politicii statului în domeniul privatizării și activităților post-privatizare, precum și gestionarea parteneriatelor public-private, concesiunilor și proiectelor investiționale.

Candidații interesați sunt invitați să aplice până la data de 18 martie 2024, ora 17:00. Principalele responsabilități ale directorului general adjunct includ dezvoltarea și implementarea strategiilor de privatizare și de gestionare a proprietății publice, monitorizarea și evaluarea performanței operaționale, precum și coordonarea activităților interne și externe ale agenției.

Condițiile de participare la concurs și formularul de aplicare pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției Proprietății Publice. Candidații sunt încurajați să se familiarizeze cu acestea și să aplice conform instrucțiunilor indicate.

Agenția Proprietății Publice încurajează distribuirea acestui anunț către toate persoanele care ar putea fi interesate și potrivite pentru această poziție. Oportunitatea de a contribui la procesul vital de privatizare și gestionare a proprietății publice este deschisă tuturor celor calificați și dornici să aducă o contribuție semnificativă în acest domeniu.

În prezent, APP administrează 877 de întreprinderi cu capital public, dintre care: 618 – municipale, 178 – de stat și 81 – societăți pe acțiuni. Companiile de stat au datorii de peste 15 miliarde de lei. Astăzi valoarea tuturor activelor acestor întreprinderi este la nivel de 34,9 de miliarde de lei. Întreprinderile, proprietate a statului – 27,2 miliarde de lei, iar cele municipale – 7,7 miliarde de lei. În ultimii zece ani valoarea acestor întreprinderi practic nu s-a schimbat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău