Cu o interdicţie la orizont, navele ruseşti întorc pânzele spre Asia, dar clienţii nu par aşa generoşi ca cei europeni

15 Nov. 2022, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Nov. 2022, 12:41 // Actual //  Lupu Eduard

Devierea exporturilor de ţiţei din Rusia către Asia se intensifică, cu volume record de petroliere care se îndreaptă acum spre porturile din regiune. Nevoia de a face această schimbare devine tot mai acută pentru Moscolva, deoarece se profilează o interdicţie asupra importurilor maritime în Europa, care era anterior principala piaţă de export a Rusiei.

Cu o interdiţie la orizont în Europa. Navele ruseşti „întorc pânzele” spre Asia, dar Moscova pare să aibă o mare problemă: clienţii asiatici nu par aşa generoşi ca cei europeni

Două treimi din ţiţeiul încărcat pe petrolierele din porturile ruseşti se îndreaptă acum spre Asia. În comparaţie cu mai puţin de două cincimi în săptămânile de dinainte ca Vladimir Putin să ordone trupelor sale să intre în Ucraina. China şi India sunt acum locurile unde petrolul rusesc ajunge, alături de Sri Lanka şi Emiratele Arabe Unite cu volume mai mici, potrivit cifrelor analizare de Bloomberg.

Sancţiunile impuse de UE, care vor opri aproape toate livrările de ţiţei pe cale maritimă din Rusia către membrii blocului, vor intra în vigoare peste doar trei săptămâni. De asemenea, măsurile vor interzice petrolierelor europene să transporte ţiţei rusesc şi vor interzice furnizarea de servicii de asigurare, brokeraj, finanţare şi alte servicii. Vor exista excepţii pentru navele care transportă încărcături achiziţionate la un preţ mai mic decât un plafon care urmează să fie convenit.

Regatul Unit a urmat exemplul UE, interzicând companiilor sale să furnizeze astfel de servicii navelor. Această măsură, ca şi sancţiunile UE, va intra în vigoare la 5 decembrie.

Totalul încărcăturilor expediate din Rusia a scăzut la 2,9 milioane de barili pe zi, minimul ultimelor trei săptămâni. Acest lucru a contribuit la scăderea veniturilor Kremlinului din comerţul cu petrol la cel mai mic nivel de la începutul lunii ianuarie.

Livrările către clienţii asiatici ai Rusiei, plus cele de pe navele care nu indică o destinaţie finală, care ajung de obicei fie în India, fie în China, au crescut vertiginos de la 11 noiembrie. Volumul de ţiţei care se îndreaptă spre Asia a atins 2,01 milioane de barili pe zi pe o medie de patru săptămâni, la care se adaugă 76.000 de barili pe zi pe petroliere al căror punct de descărcare nu este clar. Cifra combinată a stabilit un nou maxim pentru acest an.

Totuşi, chiar dacă Moscova pare că pe termen scurt a găsit unde să vândă petrolul, veştile pentru Kremlin nu sunt prea bune. Veniturile din taxele de export de ţiţei au scăzut cu 31 de milioane de dolari, la 118 milioane de dolari, de la 11 noiembrie, iar venitul mediu pe patru săptămâni a scăzut şi el, cu 4 milioane de dolari, la 130 de milioane de dolari.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 04:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 04:44 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, fiind încărcat pentru a fi dus în Ucraina.

„Tancurile de luptă sunt în drum pentru a ajuta Ucraina. Primul tanc canadian Leopard 2 este pe drum. Sprijinul Canadei pentru Ucraina este neclintit”, a scris ea pe Twitter sâmbătă, alături de imaginile cu tancul de fabricație germană încărcat în avion.

„Astăzi, un avion al Forțelor Aeriene Canadiene a decolat de la Halifax cu primul tanc de luptă principal Leopard 2 pe care Canada îl trimite în Ucraina”, a a mai scris ea.

Astfel, acesta ar fi primul tanc Leopard 2 din cele 4 promise de Canada.

Între 120 și 140 de tancuri într-un „prim val” de livrări

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat la începutul acestei săptămâni că țara sa va primi între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „primul val” de livrări de la o coaliție de 12 țări.

Cancelarul german Olaf Scholz spunea că Germania și partenerii săi europeni plănuiesc să trimită „rapid” două batalioane de tancuri Leopard 2 în Ucraina – sugerând aproximativ 80 de vehicule, adăugând că Germania va furniza o companie de 14 tancuri Leopard 2 A6 „ca prim pas. ”

Germania va trimite și strămoșul tancului Leopard 2 în Ucraina

Norvegia intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina „cât mai curând posibil”, ministrul norvegian al apărării sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie, iar potrivit Politico ar fi luat în calcul să trimită Ucrainei opt din cele 36 de tancuri Leopard.

Spania, care deține una dintre cele mai mari flote de Leopard din UE, cu 347 de tancuri, intenţionează să trimită Ucrainei între patru şi şase tancuri Leopard 2A4, de fabricaţie germană, potrivit El País, citat de Agerpres.
În 11 ianuarie Polonia a devenit prima țară parteneră a Ucrainei care a anunțat că intenționează să trimită Kievului tancuri de fabricație occidentală, modelele Leopard 2 produse în Germania.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja.

„Păi, în primul rând, încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a spus sâmbătă că țara sa va trimite tancuri Leopard 2, dar nu a precizat numărul acestora.
Costa a adăugat că Portugalia este în discuții cu Germania pentru a obține piesele necesare pentru repararea unui număr de tancuri Leopard inoperabile din inventarul Portugaliei.

„În prezent lucrăm pentru a putea distribui unele dintre tancurile noastre”, a declarat Costa agenției de presă Lusa în timpul unei călătorii în Republica Centrafricană. „Știu câte tancuri vor fi (trimise în Ucraina), dar asta va fi anunțat la momentul potrivit”.
Biroul lui Costa nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Amiralul António Silva Ribeiro, șeful forțelor armate portugheze, a declarat luna trecută că Portugalia are 37 de tancuri Leopard 2, dar presa locală a raportat că majoritatea sunt inoperabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău