Cum a lovit războiul economia Ucrainei: PIB-ul țării a scăzut cu 15,1% în primul trimestru

10 Iun. 2022, 09:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Iun. 2022, 09:01 // Actual //  Lupu Eduard

Produsul Intern Brut (PIB) al Ucrainei a scăzut cu 15,1% în primul trimestru din 2022 faţă de aceeşi peroadă a anului trecut, din cauza războiului rus, relevă joi date publicate de către serviciul de stat al statisticii, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Invazia Ucrainei, lansată de către Vladimir Putin la 24 februarie, a afectat foarte puternic economia ucraineană, oprind numeroase întreprinderi şi obligând altele să-şi reorienteze producţia.

Fondul Monetar Internţional (FMI) anticipează o scădere şi mai puternică a PIB-ului ucrainean în acest an, cu 35%, însă ministrul ucrainean al Finanţelor Serghii Marcenko declara la jumătatea lui mai AFP că se aşteaptă la o scădere cu ”45-50%” în 2022.

Inflaţia a scăzut în Ucraina în mai, la 2,7%, însă a atins 18% pe un an, anunţă joi statistica ucraineană.

Scumpirea produselor alimentare a continuat să accelereze, mai ales a produselor de bază, ca orezul (14,3%), fructele (11,5%) sau peştele, legumele şi pastele (între 3,2 et 5,9%). Preţul ouălor a scăzut, însă, puternic (-21,2%).

Inflaţia -o consecinţă a războiului rus – a crescut vertiginos la 16,4%, în aprilie, pe un an. Ea ar putea atinge 20% la sfârşitul anului, pe 12 luni, potrivit unor proiecţii ale Băncii centrale ucrainene.

la 2 iunie, Banca centrală ucrainană a crescut puternic dobânda directoare, la 25%,de la 10%, cu scopul de a controla inflaţia galopantă şi de a proteja grivna, moneda ucraineană, de repercusiunile economice ale invaziei ruse.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:30 // Actual //  Lupu Eduard

Piaţa bursieră din India este pe cale să ia locul Hong Kong-ului în topul celor mai mari burse din lume, într-o creştere despre care analiştii spun că atestă optimismul investitorilor cu privire la perspectivele economice ale celei mai populate ţări din lume.

Potrivit World Federation of Exchanges, o asociaţie comercială a pieţelor bursiere reglementate public, capitalizarea totală a pieţei companiilor indiene listate la bursă era de 3,7 miliarde de dolari la sfârşitul lunii octombrie, faţă de 3,9 miliarde de dolari pentru Hong Kong.

Preţul acţiunilor indiene a crescut în noiembrie ca urmare a câştigurilor solide şi a proiecţiilor optimiste de creştere, ceea ce a pus grupul său bursier pe cale să devină al şaptelea cel mai mare din lume, după New York Stock Exchange, Nasdaq, Shanghai, Euronext, Japonia şi Shenzhen.

Indicele Nifty 50 al marilor companii din India a crescut cu 8,1% în ultima lună, atingând maxime recorduri în această săptămână, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 6,7% în aceeaşi perioadă, pe măsură ce economia chineză se răceşte.

În ultimul deceniu, indicii bursieri ai Indiei şi Chinei „au evoluat destul de mult mână în mână”, ca parte a unei poveşti generale a pieţelor emergente, a declarat Abhiram Eleswarapu, şeful departamentului de acţiuni indiene la BNP Paribas din Hong Kong.

Aceştia au început să difere în ultimii trei ani, a spus Eleswarapu. „Indicii bursieri din China au fost, în general, în scădere … în timp ce cel din India a mers într-un singur sens, adică în sus”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău