Cum ajunge petrolul rusesc în pompele Occidentului, în ciuda sancțiunilor. O țară devine un jucător mondial important

05 Feb. 2023, 19:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 19:36 // Actual //  Lupu Eduard

India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în carburanţi pentru Europa şi SUA, transmite Bloomberg.

Cu toate acestea, autorităţile de la New Delhi nu sunt criticate pentru că ajută la atingerea celor două obiective principale ale Occidentului: diminuarea veniturilor Moscovei din energie şi evitarea unui şoc de aprovizionare a pieţei petroliere. Pe măsură ce Europa majorează sancţiunile, India va deveni din ce în ce mai importantă pe piaţa mondială a petrolului, notează Agerpres.
„Oficialii Trezoreriei americane au două obiective principale: să menţină piaţa bine aprovizionată şi să lipsească Rusia de veniturile din petrol. Sunt conştienţi că firmele petroliere din India şi China pot câştiga foarte mult din cumpărarea de ţiţei rusesc ieftin şi să exporte produse rafinate la preţurile de pe piaţă. Şi sunt de acord cu asta”, spune Ben Cahill, analist la centrul american de reflexie Center for Strategic and International Studies.

Potrivit firmei de analiză Kpler, luna trecută India a livrat aproximativ 89.000 de barili de benzină şi motorină pe zi către New York, cele mai mari cantităţi din ultimii patru ani. De asemenea, exporturile de motorină spre Europa au urcat la 172.000 de barili pe zi în luna ianaurie, cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2021.

Importanţa Indiei ar urma să crească după ce noile sancţiuni impuse de UE pentru exporturile ruseşti de produse rafinate vor intra în vigoare duminică. Acest embargou va elimina cantităţi mari de motorină de pe piaţă şi mai mulţi consumatori, în special din Europa, se vor îndrepta spre companiile de rafinare din Asia pentru a acoperi decalajul de aprovizionare. Asta va face petrolul rusesc şi mai atractiv pentru India, care se bazează pe importuri pentru a-şi acoperi 85% din necesarul de petrol.

„Este clar că materia primă vine din Rusia”

„India este un exportator net de produse rafinate şi o mare parte din cantităţi vor merge în Occident pentru a rezolva situaţia tensionată actuală. Este foarte clar că o pondere mare din materia prima pentru aceste produse provine din Rusia”, spune Warren Patterson, analist la ING Groep NV.
Conform normelor UE, cel mai probabil India operează în limitele regulilor. Atunci când ţiţeiul rusesc este procesat în carburanţi într-o ţară din afara blocului comunitar, produsele rafinate pot fi livrate către UE pentru că nu sunt considerate de origine rusească.

Grupul statelor puternic industrializate vrea să reducă veniturile Moscovei dar în acelaşi timp sunt interesate ca petrolul şi produsele rafinate ruseşti continuă să ajungă pe piaţa mondială, susţine Serena Huang, analist la Vortexa Ltd. O componentă crucială a acestui mecanism este un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc. India nu a anunţat public dacă respectă sau nu plafonul dar sancţiunile occidentale au dus la ieftinirea petrolului rusesc sub plafonul de 60 de dolari pe an.
Un purtător de cuvânt al Consiliul de Securitate Naţională din SUA a spus că plafonul de preţ a fost introdus pentru ca ţări precum India să poată continua să menţină aprovizionarea pieţei de energie, limitând în acelaşi timp veniturile Kremlinului.

„Disponibilitatea Indiei de a cumpăra mai mult petrol rusesc la preţuri mici este o caracteristică centrală, nu o greşeală, în planul statelor occidentale de a impune sancţiuni economice lui Putin fără a avea ele de suferit”, spune Jason Bordoff, director la Center on Global Energy Policy din cadrul Universităţii Columbia şi fost consilier în cadrul administraţiei Obama.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 17:07
 // Categoria: Economie // Autor:  Trifan Stela
26 Sept. 2023, 17:07 // Economie //  Trifan Stela

Compania Paynet, cu o experiență de 15 ani pe piața de plăți din Republica Moldova,  primul fintech care a reușit să lanseze, într-un timp record, cardul de debit fizic și virtual Paynet Mastercard, este încântată să anunțe lansarea campaniei „Revoluția Transferurilor.” Această inițiativă inovatoare are scopul de a revoluționa modul în care moldovenii trimit și primesc bani din Europa și nu numai. Cu Paynet, acest lucru devine mai simplu, mai rapid și mai accesibil ca niciodată!

Doar cu Paynet poți trimite și primi bani din Europa la rechizitele IBAN EU!

Cu Paynet, ai posibilitatea de a transfera bani în mod facil și sigur către rechizitele IBAN din Europa. Asta înseamnă că acum poți să îți trimiți și să primești bani de la prieteni, familie sau parteneri de afaceri din întreaga Europă cu ușurință și la costuri reduse. Banii ajung direct pe cardul Paynet Mastercard și poți să-i utilizezi imediat pentru plăți online sau offline sau să îi retragi de la orice bancomat din țară.

Tarife incredibil de avantajoase:

  • Primești bani din Europa cu doar 1 euro direct pe cardul paynet Mastercard!
  • Expediezi bani către Europa cu un comision de 10 euro!

Aceste tarife extrem de competitive fac din Paynet alegerea perfectă pentru toți moldovenii care au legături financiare în Europa.

SPOT DIGITAL  Link: (link-ul trebuie de încărcat pe platforma Paynet)

Serviciu unic în Moldova! Paynet. Cei mai buni!

Paynet este mândru să ofere moldovenilor un serviciu de transferuri și plăți electronice de încredere și accesibil. Cu Paynet, beneficiezi de următoarele avantaje:

Card fizic și virtual:

  • Ia-ți cardul Paynet 100% online, fără comisioane de eliberare și administrare.
  • Comandă din aplicație cardul fizic cu livrare GRATUITĂ în țară sau cardul virtual, oriunde în lume.
  • Conectează mai multe carduri la un singur cont.
  • Achită în siguranță oriunde în lume, inclusiv prin Google Pay și Apple Pay.
  • Retrage bani la orice bancomat și la partenerii noștri.
  • Alimentează cardul simplu și rapid.
  • Primește orice plăți sociale pe card.

Cont IBAN gratuit:

  • Deschide un cont IBAN gratuit pentru plăți în UE.

Și dacă încă nu ai un cont sau card Paynet, ÎNREGISTREAZĂ-TE ACUM.

„Cu această campanie, ne dorim să oferim moldovenilor posibilitatea de a face transferuri și plăți într-un mod mai eficient și mai convenabil ca niciodată. Vrem să facilităm viața oamenilor și să îi ajutăm să economisească bani atunci când trimit sau primesc bani din Europa. Cu Paynet, revoluționăm modul în care Moldova se conectează cu restul lumii”, a declarat Călin Greadcenco, director executiv Paynet.

 

Despre Paynet:

Paynet este o companie cu o experiență de 15 ani pe piața de plăți din Republica Moldova,  primul fintech care a reușit să lanseze, într-un timp record, cardul de debit fizic și virtual Paynet Mastercard.

Acțiunile Paynet sunt orientare spre a facilita tranzacțiile financiare pentru toți moldovenii, Paynet oferă soluții inovatoare și accesibile pentru a satisface nevoile clienților săi.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău