Cele mai emblematice 10 telefoane mobile retro: De la Nokia 3310 la Motorola Razr

05 Feb. 2023, 18:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 18:04 // Actual //  Lupu Eduard

Am numărat primele zece cele mai emblematice telefoane mobile de altădată. Printre acestea se numără indestructibilul Nokia 3310 și ultra-elegantul Motorola RAZR. Primul receptor fără fir a fost Motorola DynaTAC 8000X și cântărea 784 g.

Poate fi greu să-ți amintești viața de  dinainte de smartphone-uri, acum că, în momentul de față acestea au înlocuit hărțile, ceasurile, calendarele și camerele de filmat, acestea fiind doar câteva dintre opșiunile pe care ți e poate oferi un telefon de ultimă genetație.

Dar nu cu foarte mult timp în urmă, toți apăsam pe niște butoane în loc să atingem ecrane și apăsam cu furie „înapoi” când deschideam accidental un browser de internet, în cazul în care ne consuma creditul. Telefoanele mobile au parcurs un drum foarte lung, de la Motorola DynaTAC 8000X – primul receptor fără fir care a fost lansat în 1983 și dura zece ore pentru a se încărca complet.

De la retro Nokia 3310 la iPhone-ul care schimbă jocul, MailOnline aruncă o privire asupra celor mai cunoscute zece telefoane mobile din toate timpurile. Câte dintre aceste telefoane le recunoașteți?

Nokia 3310

Nokia 3310 este, fără îndoială, cel mai cunoscut dintre toate telefoanele mobile care preced ecranul tactil. A intrat pe piață în anul 2000, noua sa caracteristică principală fiind o funcție „Chat” care avea opțiunea de mesagerie instantanee cu mesaje text SMS. Un comunicat de presă de la acea vreme spunea: „Cu această inovație, grupurile de chat pe internet nu vor mai fi limitate la desktop. Nokia 3310 a fost conceput în special pentru tinerii pentru care telefonul mobil era un accesoriu important pentru stilul de viață și care foloseau deja pe scară largă diverse servicii de mesagerie”.

Funcția a triplat, de asemenea, numărul de caractere pe care un utilizator le-ar fi pututut încadra într-un mesaj de până la 459 de caractere. Telefonul avea, de asemenea, un calculator, un cronometru și o funcție de memento, toate fiind rare la acea vreme. De asemenea, puteai descărca tonuri de apel noi, deși mulți erau mulțumiți de inimitabilul „Grande Valse”. A găzduit jocul clasic de împușcături Space Impact împreună cu Snake II, care a fost popular pe dispozitivele Nokia încă din anii 1990.

Nokia 3310 a apărut pe piață în anul 2000, principala sa caracteristică nouă fiind o funcție „Chat” cu posibilitatea de mesagerie instantanee cu mesaje de tip text SMS. Puteai chiar să-i schimbi capacul cu o versiune personalizată, transformând mobilul dintr-un dispozitiv funcțional într-un accesoriu de modă.

Adevăratul motiv pentru care acest dispozitiv de 133 de grame a rezistat testului timpului a fost pentru că era considerat aproape indestructibil. De-a lungul anilor, au fost realizate multe videoclipuri care arată cât de rezistent este dispozitivul, inclusiv o cădere de 30 de metri tăiat de o Katana.

Motorola RAZR

Pe locul al doilea se află elegantul Motorola RAZR, care, la doar 13,9 mm, era cel mai subțire telefon mobil de pe piață când a fost lansat în 2004. Designul său elegant l-a ridicat în fața celorlalte telefoane flip ale epocii, vânzâd peste 130 de milioane de terminale și devenind cel mai bine vândut telefon cu clapetă până în prezent.

Acest model a readus divizia de telefoane a Motorola în profit, după ce vânzările au avut de suferit până la lansarea sa. V3 a fost disponibil în mai multe culori, inclusiv un roz aprins, iar Motorola chiar a făcut echipă cu Dolce și Gabbana pentru a crea o versiune aurie în ediție limitată.

Tastatura sa luminiscentă, futuristă  l-a făcut să iasă în evidență, dispozitivul primind, de asemenea, un avans, fiind prezentat în numeroase filme și emisiuni TV. Printre acestea se numărându-se „The Devil Wears Prada” cu Meryl Streep, „A Good Year” cu Russell Crowe în rol principal și finalele de sezon din „Prison Break” și „Lost”.

Primul iPhone

Primul iPhone a fost prezentat de CEO-ul Apple, Steve Jobs, în ianuarie 2007, la MacWorld San Francisco, cu sloganul „Apple reinventează telefonul”. În iunie, versiunea de 8 GB a fost lansată publicului la 599 de dolari – sau 269 de lire sterline la acea vreme – și a devenit cel mai de succes produs al Apple, vânzându-se peste 6,1 milioane de unități.

Ecranul său tactil iconic și aspectul aplicațiilor au schimbat pentru totdeauna industria smartphone-urilor și a fost desemnată Invenția anului în revista Time în 2007. iPhone-ul original, denumit neoficial „iPhone 1” sau „iPhone 2G”, a venit cu 4, 8 sau 16 GB de stocare și o cameră de 2 megapixeli.

Acesta este departe de spațiul de stocare de 1 TB și camera de 48 de megapixeli oferite de cel mai recent iPhone 14 Pro. De asemenea, avea încă o mufă pentru căști, un buton de pornire și margini mari în jurul afișajului său relativ mic de 3,5 inchi.

Motorola DynaTAC 8000X

Motorola DynaTAC 8000X a fost primul telefon mobil portabil din lume, cântărind 784 g (1,75 lbs) și a fost în valoare de 3.000 de lire sterline în Marea Britanie în 1985. Acesta a fost de fapt destul de elegant în comparație cu alte dispozitive care au fost de obicei instalate în mașini sau serviete.

Behemothul – numit „telefonul de cărămidă” – a avut nevoie de zece ore pentru a se încărca cu un încărcător standard, iar cu acesta puteai efectua un apel de până la o oră. A devenit în mare parte asociat cu tinerii cu locuri de muncă bine plătite în corporații, adesea în publicitate sau pe bursă. Telefonul a fost, de asemenea, prezentat în multe filme în anii 1980, inclusiv „Wall Street” și „American Psycho”.

În ceea ce privește funcționalitatea, iPhone-ul nu putea folosi 3G pentru a accesa internetul sau pentru a copia și lipi, dar lipsa oricărui fel de tastatură a schimbat telefoanele mobile pentru totdeauna. În timp ce variații ale primului design au fost lansate în diferite țări, toate au prezentat butoane roșii, sensibile la atingere și curbe elegante.

KG800 – versiunea din Marea Britanie

Versiunea din Marea Britanie, KG800,  avea design glisor care dezvăluia o tastatură dedesubt și a devenit un player MP3. În ciuda faptului că a venit într-o varietate de culori, se crede că a declanșat nebunia gadgeturilor de culoare roz la sfârșitul anilor nouăzeci.

BlackBerry

De asemenea, a venit într-o cutie unică cu miros de ciocolată, ceea ce poate sau nu să-l fi ajutat să devină cel mai popular telefon din istoria LG. Cu o tastatură QWERTY completă și un controler trackball, telefoanele BlackBerry erau diferite de altele când au devenit destul populare.

Poate cel mai emblematic dintre ele a fost BlackBerry Bold 9000, care le-a transformat de la dispozitive de afaceri la un produsul „it” pentru adolescenți. Cine ar putea uita BlackBerry Messenger, sau „BBM”, care a fost răspunsul din 2008 la WhatsApp, accesibil unui club exclusivist de utilizatori BlackBerry.

În ciuda popularității sale în clasă, Bold a fost comercializat ca un dispozitiv premium, negru și cromat, cu o placă din spate asemănătoare cu pielea pentru „profesioniști de succes” și „afaceriști de top”.

Nokia 7280

În timp ce numele „Nokia 7280” s-ar putea să nu sune imediat, dacă vezi o imagine a acestuia, probabil că îți va răni memoria până în 2004. Poreclit „Telefonul cu ruj”, acest dispozitiv dreptunghiular a fost conceput în mod intenționat pentru a arăta ca un cosmetic, ca parte a liniei „Fashion Phone” de la Nokia.

Avea un capăt de glisare care dezvăluia o cameră roșie și emana mișcarea de a scoate un ruj, precum și un Navi-Spinner în locul unei tastaturi tradiționale. Nokia 7280 era fabricat din plastic, metal și piele și avea chiar și o etichetă din material textil „Nokia” ieșită în lateral. Ecranul a dispărut, de asemenea, într-o oglindă când era inactiv, dar dacă acest lucru nu a fost suficient pentru a atrage populația mai tânără, caracteristicile sale din videoclipurile muzicale au încheiat afacerea.

Sony Ericsson W800

Telefonul s-a putut vedea în videoclipurile pentru „Beep” de Pussycat Dolls, „Get Right” de Jennifer López și „Say I” de Christina Milian. Sony Ericsson W800 a fost primul telefon care a făcut echipă cu Walkman și s-a comercializat într-adevăr ca player muzical în primul rând, în al doilea rând ca dispozitiv de comunicare.

Acest lucru a fost determinat de succesul imens al playerului de muzică iPod de la Apple, care se vânduse în peste 10 milioane de unități până în 2005, când a fost lansat W800. Dispozitivul a venit cu un card Memory Stick Duo de 512 MB care putea stoca 250 de melodii care puteau fi descărcate de pe computer fie ca fișiere MP3, fie AAC.

Schema sa de culori de alb și portocaliu și obiectivul uriaș al camerei de 2 MP l-au ajutat, de asemenea, să iasă în evidență față de celelalte telefoane ale vremii. Joystick-ul mic folosit pentru a naviga pe telefon a fost și un plus ciudat, totuși acest lucru a generat câteva plângeri, deoarece se deteriora ușor.

Nokia 9000

O încărcare completă  putea suporta 30 de ore de redare a muzicii în modul Avion sau 400 de ore în standby – statistici de invidiat pentru giganții smartphone-urilor de astăzi. Nokia 9000 a apărut în 1996 și a zguduit industria cu procesorul său uriaș de 24 MHz și 8 MB de memorie.

Din exterior, bestia de 397 de grame arăta ca un telefon obișnuit, dar putea fi deschisă pentru a dezvălui un afișaj suplimentar și o tastatură QWERTY completă. Se lăuda cu o serie de funcții de vârf, inclusiv un instrument de manipulare și editare a documentelor, ceas cu alarmă, calendar și compozitor pentru a crea propriile tonuri de apel.

Dispozitivul avea și conexiune la internet, permițând utilizatorului să-și acceseze e-mailurile, precum și faxurile – o funcție esențială în anii ’90. A apărut în filmul din 1997 „The Saint”, folosit de personajul hoț de tehnologie al lui Val Kilmer.

Galaxy Note în 2011

Când a apărut primul Samsung Galaxy Note în 2011, ecranul său de 5,3 inchi (13,5 cm) părea ridicol – cine ar avea nevoie de un telefon atât de mare ?A câștigat noua clasificare a „phabletului” – o încrucișare între un telefon și o tabletă – care a fost abandonată rapid odată ce alte dispozitive și-au crescut ecranele la dimensiuni comparabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 07:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 07:19 // Actual //  Lupu Eduard

O flotă clandestină formată din vechi petroliere rusești prezintă un risc de dezastru ecologic, scrie Bloomberg.

Petrolierul Turba ar fi trebuit să fie topit de mult. Nava, care este în serviciu de 26 de ani, nu a mai fost supusă unei inspecții complete din 2017, potrivit unei baze de date dedicate promovării transportului în siguranță. De asemenea, nu are asigurare standard și arborează pavilionul unei țări cu o reputație slabă pentru supravegherea siguranței maritime.

Dar, în loc să fie oprită la țărm în Bangladesh, India sau Pakistan pentru dezmembrare, tancul petrolier dat la apă în 1997 încarcă combustibil în portul rusesc Sankt Petersburg.

Pe fondul sancțiunilor UE împotriva Rusiei, Turba a devenit parte dintr-o flotă uriașă de nave fantomă care transportă petrol rusesc în întreaga lume.

Cea mai mare îngrijorare este că unele petroliere mai vechi ar putea să nu fie inspectate și întreținute corespunzător, expunându-le unor accidente catastrofale pe mare.

„Acesta este un dezastru de mediu care așteaptă să se întâmple”, a spus directorul executiv al diviziei de management a Frontline Plc. (unul dintre cei mai mari proprietari de superpetroliere) Lars Barstad.
De regulă, proprietarii încep să ia în considerare posibilitatea demontării petrolierelor după 15 ani de folosință. După 20 de ani, soarta navelor este să ajungă să fie vândute pentru fier vechi.
Ads
Armatorii fac bani cu orice risc

Cu toate acestea, acum armatorii încearcă să mai le folosească câțiva ani, pentru că scoate bani buni de pe urma lor. Sancțiunile împotriva Federației Ruse, introduse pe 5 decembrie anul trecut, obligă navele la trasee mai lungi, crescând cererea și tarifele pentru marfă.

Cel puțin 40 de nave care transportau petrol rusesc în China și India între începutul lunii decembrie și începutul lunii februarie nu aveau asigurare de la membrii International Shipowners Insurers Club sau certificate regulate de management al siguranței, potrivit Equasis, o bază de date privind siguranța maritimă. Trei nave, inclusiv Turba, nu aveau o clasificare care să arate cât de apte să navigheze pe mare erau.

Turba aduce aminte de una dintre cele mai grave scurgeri de petrol din istoria Europei. Petrolierul Prestige s-a rupt în două și a vărsat mii de tone de păcură în largul coastei Spaniei în noiembrie 2002.

Păsările marine, pescuitul, plajele din Spania și Portugalia au fost distruse.

Turba are aceeași vârstă cu Prestige și a preluat recent același tip de marfă din același port rusesc, potrivit companiei de analiză a transportului maritim Kpler.

Există motive întemeiate pentru a renunța la tancurile petroliere care au deja 20 de ani. Adesea, acest lucru se datorează costurilor de menținere a acestora, deoarece cerințele de siguranță și întreținere devin din ce în ce mai împovărătoare.

Rusia a format în secret o flotă de peste o sută de petroliere vechi pentru a eluda restricțiile occidentale privind vânzarea petrolului rusesc după invazia Ucrainei, potrivit brokerilor și analiștilor maritimi.

Federația Rusă, care se bazează foarte mult pe petroliere străine pentru a-și transporta petrolul, a primit peste o sută de nave în acest an prin achiziții directe sau indirecte, potrivit brokerului de transport maritim Braemar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău