Cum a ajuns să trăiască un fost președinte. Dintr-un palat luxos, acum locuiește într-o casă micuță și mănâncă la KFC

05 Feb. 2023, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 16:21 // Actual //  Lupu Eduard

A condus cea mai importantă putere economică din America Latină şi cei 214 milioane de locuitori ai ei. Acum, fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro locuieşte într-o suburbie lângă Disney World din Florida şi mănâncă singur într-un restaurant de tip fast-food.

Fostul lider de extremă dreapta a fugit în SUA la sfârşitul lunii decembrie, cu câteva zile înainte ca susţinătorii săi nemulţumiţi de victoria rivalului său de stânga Lula la alegerile prezidenţiale din octombrie să invadeze şi să vandalizeze palatul prezidenţial, Congresul şi Curtea Supremă a Braziliei, scrie AFP.

Deşi a condamnat violenţele din Brazilia, Jair Bolsonaro este anchetat de Curtea Supremă a ţării sale pentru a-i determina rolul în atacul asupra instituţiilor naţionale din Brasilia din 8 ianuarie.

Obişnuit cu luxosul palat prezidenţial brazilian, „Trump of the Tropics”, aşa cum este poreclit uneori, locuieşte acum într-o casă micuţă care aparţine fostului luptător brazilian de arte marţiale, José Aldo.

Bolsonaro a menţinut un profil scăzut în primele săptămâni în Florida, singurele sale activităţi cunoscute constând într-un drum la supermarket şi alta pentru a mânca pui prăjit singur la un restaurant KFC.

Dar, fostul lider a ieşit din umbră în această săptămână, ţinând două discursuri la câteva zile unul de celălalt.

„Mai popular ca niciodată”

Vineri, fostul lider brazilian a vorbit în Doral, la nord de Miami, în faţa a aproximativ 400 de persoane, în cadrul unui eveniment organizat de asociaţia conservatoare americană Turning Point USA, la un hotel de lux al fostului preşedinte Donald Trump, aliat şi model. lui Bolsonaro când era la putere.
„Nu există satisfacţie mai mare decât cea a datoriei îndeplinite”, a declarat fostul preşedinte cu referire la mandatul său (2019-2023) într-un discurs cu aer de miting electoral, adresându-se unui public pe care l-a cucerit şi care purta culorile Braziliei.

Marţi, Jair Bolsonaro a vorbit la un restaurant dintr-un mall, la o recepţie găzduită de comunitatea braziliană din Florida, unde a continuat să pună sub semnul întrebării rezultatul alegerilor din octombrie.
„Mulţi oameni sunt încă zguduiţi de ceea ce s-a întâmplat în timpul alegerilor (…) Dar vom face faţă acestui moment şi, dacă vrea Dumnezeu, vom câştiga împreună”, a spus el, considerându-se „mai popular ca niciodată.

În ambele ocazii, Bolsonaro a fost întâmpinat călduros de cei mai fideli susţinători ai săi care s-au fotografiat cu el şi l-au încurajat.

Un viitor incert

Dar viitorul fostului lider brazilian rămâne incert. După ce a asigurat presa că intenţionează să se întoarcă în Brazilia la sfârşitul lunii ianuarie, Bolsonaro a solicitat o viză de şase luni pentru a rămâne în Statele Unite.

Unul dintre copiii săi, senatorul Flavio Bolsonaro, a explicat săptămâna trecută că fostul preşedinte nu are o dată de întoarcere. „Ar putea fi mâine sau peste şase luni sau s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată”, a spus el.

„Am 67 de ani şi intenţionez să rămân activ în politica braziliană”, a spus totuşi Jair Bolsonaro, marţi, la Orlando.

Rămâne de văzut dacă va continua să păstreze un profil scăzut ca atunci când a sosit în Florida sau să susţină discursuri în ţara gazdă, căreia i-a adus un omagiu vineri.
„Am fost întotdeauna un mare admirator al poporului american. Un admirator al libertăţilor, patriotismului şi dragostea lor pentru drapel”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 07:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 07:09 // Actual //  Lupu Eduard

Paşaportul este un document indispensabil pentru călătorii în alte ţări. Dacă în Uniunea Europeană, un român poate călători doar cu buletinul, în alte ţări acest lucru se poate face exclusiv pe baza paşaportului.

În lume există patru tipuri de culori pentru paşapoartele obișnuite, respectiv cele dedicate cetățenilor: roşu (vișiniu), verde, albastru şi negru.
Statele UE au propus o culoare comună (vişinie), pentru a nuanţa unitatea şi diferenţierea de celelalte ţări de pe alte continente. Sperând că vor intră rapid în clubul “select” al Uniunii Europene, unele ţări s-au grăbit să adopte culoarea corectă folosită de statele UE.

În general, popoarele aleg culori care să le reflecte cultură şi religia, susţine Claire Burrows, reprezentant al companiei britanice De La Rue, firmă care realizează paşapoarte încă din 1915. Burrows povesteşte că ţările islamice preferă culoarea verde. Pentru 65 din cele 249 de state ale lumii, culorile închise sunt mai populare deoarece se murdăresc mai greu şi arată puţin “mai oficial”. Potrivit altor specialişti, culoarea paşaportului are legătură şi cu ”politica” şi ”geografia ţării”.
România foloseşte oficial cinci culori pentru diferite tipuri de paşapoarte: vişiniu (cel electronic simplu folosit de cetăţenii care călătoresc), negru (diplomatic), bleumarin (de serviciu), vişiniu cu model (pentru persoane fără cetăţenie), albastru (pentru refugiaţii recunoscuţi) şi gri (document de călătorie pentru protecţie subsidiară).
Cea mai răspândită culoare

Roşu (Vişiniu) este cea mai răspândită culoare folosită pentru copertarea paşapoartelor. Paşapoartele de culoare roşie sunt de cele mai multe ori alese de către ţările comuniste sau fost-comuniste. Aşadar, cetăţenii Chinei, Rusiei, Georgiei, au paşapoarte roşii. Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Croaţiei (albastru), utilizează paşapoarte de culoare vişinie sau de alte nuanţe de roşu. Printre acestea se află România și Republica Oldova. Ţările care manifestă interes faţă de aderarea la UE, adică ţări precum Turcia, Macedonia şi Albania, şi-au schimbat în urmă cu câţiva ani culoarea paşapoartelor, adoptând între timp nuanţa vişinie. Patru ţări din America de Sud, adică Bolivia, Columbia, Ecuador şi Peru, folosesc, de asemenea, paşapoarte vişinii.

Albastrul se află pe locul doi în topul celor mai folosite culori. Copertele albastre simbolizează „lumea nouă”, fiind folosite inclusiv de ţările arhipelagului Caraibe. În cadrul statelor din zona Americii de Sud, coperta albastră simbolizează apartenenţa la uniunea comercială Mercosur. Printre aceste state se numără Brazilia, Argentina şi Paraguay. Singura excepţie este Venezuela – deşi face parte din această uniune, cetăţenii ei au paşapoarte roşii. SUA a adoptat culoarea albastră pentru paşapoarte în 1976. Paşapoarte albastre mai există în Ucraina şi Belarus, dar şi în Canada.

Majoritatea ţărilor musulmane au paşapoarte verzi, adică inclusiv Maroc, Arabia Saudită, şi Pakistan. Se spune că verdele ar fi fost culoarea preferată a Profetului Mahomed, fiind preluat astfel ca un simbol al naturii şi al vieţii. Cetăţenii mai multor state din Africa de Vest, de exemplu, Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildeş şi Senegal, posedă şi ei paşapoarte cu coperte de diferite nuanţe de verde. În cazul ţărilor din urmă, culoarea verde indică apartenenţa la ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane).

Cele mai rare în lume sunt paşapoartele negre. Acestea sunt folosite în unele ţări din Africa, precum Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Ciad, Congo şi Malawi. Neo-zeelandezii au, şi ei, paşapoarte negre, dar pentru simplul fapt că negrul reprezintă culoarea naţională a acestui stat. Tot paşaport negru are şi India.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău