Cum arată drona „Şoim” fabricată de compania ginerelui sultanului Erdogan pentru care lituanienii au strâns bani

07 Iul. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iul. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

O dronă Bayraktar TB2, fabricată de compania ginerelui președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, obținută de Lituania pentru Ucraina în urma unei campanii locale de crowdfunding, va fi trimisă la Kiev în curând, a anunţat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, transmite CNN.

„Vanagas”, care înseamnă „șoim” în lituaniană, împreună cu muniția, a ajuns luni în țara baltică, a anunţat pe Twitter ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas.
După ce a prezentat-o presei miercuri, Anušauskas a adăugat că drona va fi transferată în curând în Ucraina.
„Ultimele ore ale dronei „Vanagas” în Lituania. Foarte curând va fi livrată în Ucraina”, a scris ministrul lituanian al apărării pe Twitter.

Campania de crowdfunding a fost lansată luna trecută de postul lituanian de televiziune online Laisves TV și a reușit să obțină aproximativ 6 milioane de euro pentru achiziționarea dronei.

Achiziția a fost organizată de ministerul lituanian al apărării, dar după ce a aflat că a fost achiziționată prin intermediul unei campanii de crowdfunding, producătorul turc a donat gratuit drona.

„Cetățenii din Lituania au strâns fonduri pentru această aeronavă, dar, inspirată de idee, compania turcă Baykar, producătorul lui Bayraktar, a decis să o doneze”, a precizat ministerul lituanian al apărării într-un comunicat.

1,5 milioane de euro din cele aproape 6 milioane de euro donate au fost alocate pentru înarmarea aeronavei fără pilot.

Baykar a mai donat drone

Nu este prima dată când Baykar donează o parte din dronele sale forțelor armate ucrainene.

Luna trecută, după ce o campanie ucraineană de crowdfunding a obținut suficiente fonduri pentru a achiziționa trei dintre drone, compania a declarat că le va dona gratuit.
„Cerem ca fondurile strânse să fie remise în schimb poporului ucrainean care luptă”, a spus producătorul turc într-o declarație din 27 iunie.

Drona Bayraktar TB2 a jucat un rol-cheie în apărarea Ucrainei împotriva Rusiei.
Țara dispunea de aproximativ 20 de vehicule aeriene fără pilot înainte de începerea războiului din 24 februarie, dar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat la 28 iunie că biroul său a reușit să obțină până la 50 de drone de la începutul invaziei.

„În viitorul apropiat, aproape toată capacitatea uzinei Baykar Makina se va concentra pe satisfacerea nevoilor forțelor armate. Este vorba despre a comanda alte zeci de drone”, a adăugat Reznikov.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău