Cum încearcă Kremlinul să înghită Republica Moldova cu ajutorul unui playboy infractor ce s-a refugiat în Israel

08 Iun. 2023, 10:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 10:41 // Actual //  Lupu Eduard

Din septembrie anul trecut în capitala Moldovei, Chișinău, a avut loc proteste antiguvernamentale semnificative pe fondul crizei energetice cauzate parțial de războiul din Ucraina. Pe măsură ce Rusia a redus livrările de gaze către Moldova în ultimul an, facturile la energie ale oamenilor au crescut de șase ori, iar inflația a ajuns la 33%, se arată într-un material publicat de ziare.com.

Situația economică dificilă a Republicii Moldova a făcut loc unor politicieni care doresc să profite de pe urma crizei și să restabilească controlul asupra țării. Protestele antiguvernamentale desfășurate în țară au fost organizate și susținute în mare parte ideologic și financiar de oligarhul moldovean Ilan Șor, despre care s-a dovedit că are legături cu Rusia, și de partidul său omonim, scrie publicația rusă de opoziție Novaia Gazeta Europa, al cărui redactor șef, Dmitri Muratov, a primit premiul Nobel pentru Pace în 2021.

În ciuda implicării în proteste, Șor nu poate participa fizic la niciuna. El a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă și spălare de bani. Din acest motiv, el trebuie să supravegheze toate operațiunile din Israel și să delege sarcini colegilor săi de încredere, și anume vicepreședintelui partidului Marina Tauber, care este, de asemenea, cercetată pentru acceptarea de fonduri ilicite ale partidului de la o organizație criminală și falsificarea rapoartelor partidului.

Soț, playboy, infractor

Fiul omului de afaceri moldovean Miron Șor, Ilan s-a născut la Tel Aviv în 1987. Adjunct al șefului Teatrului AP Cehov în limba rusă din Chișinău, Miron Șor a emigrat în Israel în anii 1970, unde a deschis mai multe afaceri și a intrat în politică în formațiunea ce reprezintă evreii veniți din fosta URSS. De asemenea, a condus o afacere în Bulgaria. La începutul anilor ’90, familia s-a întors în Moldova. Până în 1994, Miron Șor deținut Shor Holdinh și a filiala Rotary Club, organizâmd prezentări de modă și expoziții de artă.

Potrivit memoriilor Margaretei Tzvikm, o prietenă de familie, când Ilan avea doar șapte ani, Miron vorbea cu partenerii săi de afaceri, apoi se întorcea la copilul său pentru a-l întreba „Sunteți de acord?”

Tzvik nu era doar apropiată de familie, ea a fost și fosta adjunctă a șefului Sputnik Moldova și a televiziunilor lui Ilan Shor, Televiziunea Centrală și Orhei TV, acum suspendate . „Nu i-am interzis niciodată să facă nimic”, i-a spus Miron lui Tzvik despre fiul său. Pe când Ilan avea 16-17 ani, a mers la toate negocierile cu Miron, spun prietenii familiei. Când Miron a murit în 2005, Ilan a preluat afacerile la doar 18 ani.

„Când Miron a murit, a lăsat în urmă mulți prieteni influenți. Toți voiau să-l ajute pe Ilan, pe care îl cunoșteau de când era copil. Miron era un om modest, biroul lui era într-un hotel obișnuit cu podele scârțâitoare. Când a murit, nici nu știam că deține magazine Duty Free, credeam că conducea doar un magazin de tip butic într-un mall. Ce a ascuns tatăl său, Ilan a arătat”, a spus cineva din cercul familiei Șor care a dorit să păstreze anonimatul, relatează aceeași sursă media.

Cu banii moșteniți, precum și cu achizițiile clandestine de clădiri de la Confederația Sindicatelor din Moldova, Ilan a devenit curând un obișnuit în cluburile de lux, pe care le frecventa înconjurat de proprii bodyguarzi.A împrumutat sute de mii de dolari de la prieteni bogați pentru a organiza aniversări fastuoase sau pentru a-și cumpăra Ferrari-ul roșu de la prietenul său, Gabriel Stati, fiul lui Anatol Stati, unul dintre cei mai bogați oameni din Moldova.

În 2008 l-a întâlnit și pe viitorul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, în clubul de noapte Flamingo din Chișinău

Potrivit lui Șor, în 2008 l-a întâlnit și pe viitorul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, în clubul de noapte Flamingo din Chișinău. Totuși, în acest moment, Șor era cunoscut doar printre elitele financiare.

Căsătorit cu Jasmin, o cântăreață din Rusia

Publicul moldovean a aflat despre Ilan Șor, atunci când mass-media a reflectat nunta sa cu interpreta din Rusia, Jasmin, în 2011, atunci când el avea 24 de ani. Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii, unde la acea vreme aveau loc ședințele Parlamentului de la Chișinău. La petrecere au participat mai mulți interpreți ruși, parlamentari, dar și președinți ai țării, printre care Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Igor și Dodon. Ultimul a spus presei că aceasta a fost una dintre cele mai frumoase nunți la care a participat vreodată.

Între 2009 și 2019, o serie de coaliții pro-europene au condus țara, culminând cu Acordul de Asociere cu UE din 2014, prin care s-a renunțat la regimul de vize pentru cetățeni, dar în culise au avut loc unele dintre cele mai mari scheme de corupție ale țării: concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și furtul miliardului.

În 2013, în timp ce Vlad Filat era prim-ministru, aeroportul a fost cedat în mod controversat companiei, Avia Invest, pentru o perioadă de 49 de ani. Oficial, aceasta era menită să aducă investiții străine în infrastructura aeroportuară, dar, de fapt, singurii bani investiți au venit din profiturile strânse în urma exploatării aeroportului. Mai mult, o parte din bani a mers către companii deținute de Șor. Abia la sfârșitul anului 2022, o instanță de arbitraj din Stockholm a decis că aerogară ar trebui să revină în proprietatea statului.

Publicul moldovean a aflat despre Ilan Șor, atunci când mass-media a reflectat nunta sa cu interpreta din Rusia, Jasmin, în 2011, atunci când el avea 24 de ani. Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii, unde la acea vreme aveau loc ședințele Parlamentului de la Chișinău. La petrecere au participat mai mulți interpreți ruși, parlamentari, dar și președinți ai țării, printre care Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Igor și Dodon. Ultimul a spus presei că aceasta a fost una dintre cele mai frumoase nunți la care a participat vreodată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău