SUA prinse în capcană: Un aliat din Orientul Mijlociu face jocul Rusiei, abandonând America

08 Iun. 2023, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 10:35 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 450 de zile a produs mari schimbări pe scena geopolitică a lumii, iar multe state au impus sancțiuni Rusiei. Însă au existat și excepții, astfel că un aliat al Statelor Unite din Orientul Mijlociu, Emiratele Arabe Unite a făcut jocul Moscovei în timpul conflictului, îndepărtându-se de America.

Experții consideră că Statele Unite nu trebuie să stea nepăsătoare și să ia atitudine în privința Emiratelor Arabe Unite, un vechi partener al Washingtonului, care și-a intensificat legăturile cu regimul lui Putin și nu a aderat la sancțiunile occidentale, potrivit Washington Times.

Deși mulți dintre aliații istorici ai Americii pretind că sunt în continuare prieteni, ei lucrează de fapt pentru a submina interesele SUA în regiunea Orientului Mijlociu, așa cum este cazul Emiratelor Arabe Unite.

Emiratele, văzute cândva un aliat de încredere al Americii, acum adoptă politici care reflectă ostilitate față de Statele Unite, în regiune. Academicianul Matthew Hedges susține că Emiratele au lucrat cu americanii la apogeul ”războiului împotriva terorii”.

Dar acum, cu apariția Rusiei și Chinei, ca amenințări existențiale la adresa securității și intereselor americane din Orientul Mijlociu, EAU au început să facă jocurile Rusiei.

De fapt, acțiunile sale recente care facilitează o creștere masivă a influenței ruse și chineze în regiune obligă pe cineva să se întrebe dacă SUA ar trebui să continue să trateze Emiratele Arabe Unite ca pe un prieten și aliat.

Emiratele Arabe Unite oferă în mod activ acces comercial firmelor din Rusia, ajutând Moscova să eludeze sancțiunile occidentale. În plus, unele surse spun că EAU și Rusia au creat o alianță în domeniul Serviciilor de Informații, care să vizeze SUA și Marea Britanie.

Parteneriatul în creștere al Emiratelor Arabe Unite cu Rusia reprezintă o amenințare imediată la adresa intereselor SUA în regiunea Orientului Mijlociu, a securității europene și a statului de drept internațional.

Rapoartele recente ale Consiliului Național de Informații din Statele Unite subliniază necesitatea critică de a reevalua relația SUA cu Emiratele Arabe Unite. Buna-credință generată la Washington față de Emiratele Arabe Unite în trecut a făcut loc unei ostilități emergente care necesită o reevaluare a faptului dacă Abu Dhabi mai poate fi tratat ca un partener prietenos.

Washingtonul nu poate sta cu mâinile în brațe în timp ce Emiratele Arabe Unite se îndreaptă spre China și Rusia. O America tăcută va fi văzută ca un factor favorizant, pe măsură ce regiunea va aluneca în mâini ostile. Acest lucru a început deja, deoarece și alte națiuni africane cedează în fața Moscovei și Beijingului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău