SUA prinse în capcană: Un aliat din Orientul Mijlociu face jocul Rusiei, abandonând America

08 Iun. 2023, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 10:35 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 450 de zile a produs mari schimbări pe scena geopolitică a lumii, iar multe state au impus sancțiuni Rusiei. Însă au existat și excepții, astfel că un aliat al Statelor Unite din Orientul Mijlociu, Emiratele Arabe Unite a făcut jocul Moscovei în timpul conflictului, îndepărtându-se de America.

Experții consideră că Statele Unite nu trebuie să stea nepăsătoare și să ia atitudine în privința Emiratelor Arabe Unite, un vechi partener al Washingtonului, care și-a intensificat legăturile cu regimul lui Putin și nu a aderat la sancțiunile occidentale, potrivit Washington Times.

Deși mulți dintre aliații istorici ai Americii pretind că sunt în continuare prieteni, ei lucrează de fapt pentru a submina interesele SUA în regiunea Orientului Mijlociu, așa cum este cazul Emiratelor Arabe Unite.

Emiratele, văzute cândva un aliat de încredere al Americii, acum adoptă politici care reflectă ostilitate față de Statele Unite, în regiune. Academicianul Matthew Hedges susține că Emiratele au lucrat cu americanii la apogeul ”războiului împotriva terorii”.

Dar acum, cu apariția Rusiei și Chinei, ca amenințări existențiale la adresa securității și intereselor americane din Orientul Mijlociu, EAU au început să facă jocurile Rusiei.

De fapt, acțiunile sale recente care facilitează o creștere masivă a influenței ruse și chineze în regiune obligă pe cineva să se întrebe dacă SUA ar trebui să continue să trateze Emiratele Arabe Unite ca pe un prieten și aliat.

Emiratele Arabe Unite oferă în mod activ acces comercial firmelor din Rusia, ajutând Moscova să eludeze sancțiunile occidentale. În plus, unele surse spun că EAU și Rusia au creat o alianță în domeniul Serviciilor de Informații, care să vizeze SUA și Marea Britanie.

Parteneriatul în creștere al Emiratelor Arabe Unite cu Rusia reprezintă o amenințare imediată la adresa intereselor SUA în regiunea Orientului Mijlociu, a securității europene și a statului de drept internațional.

Rapoartele recente ale Consiliului Național de Informații din Statele Unite subliniază necesitatea critică de a reevalua relația SUA cu Emiratele Arabe Unite. Buna-credință generată la Washington față de Emiratele Arabe Unite în trecut a făcut loc unei ostilități emergente care necesită o reevaluare a faptului dacă Abu Dhabi mai poate fi tratat ca un partener prietenos.

Washingtonul nu poate sta cu mâinile în brațe în timp ce Emiratele Arabe Unite se îndreaptă spre China și Rusia. O America tăcută va fi văzută ca un factor favorizant, pe măsură ce regiunea va aluneca în mâini ostile. Acest lucru a început deja, deoarece și alte națiuni africane cedează în fața Moscovei și Beijingului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău