S-au terminat banii ieftini pentru Republica Moldova! Chișinăul se chinuie să intre pe piața greilor financiari

08 Iun. 2023, 10:28
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 10:28 // Slider //  Lupu Eduard

Republica Moldova este singura țară din Europa și printre puținele din lume care nu a emis un eurobond suveran. Subiectul Eurobond-ului a fost abordat rar în spațiul public în ultimii 10 ani, iar autoritățile și au manifestat un interes modest față de subiect.

„Republica Moldova este singura țară din Europa și dintre puținele din lume care nu a emis un eurobond suveran și, probabil, suntem unicii care avem doar o singură agenție de rating, iar acest lucru afectează imaginea și nu ne ajută în discuțiile pe care le avem cu investitorii străini, asta fiind o referință pentru ei. Eurobondurile au devenit o sursă importantă de finanțare pentru guvernele și companiile din întreaga lume, datorită accesului la o bază largă de investitori internaționali. Este esențial ca Moldova să se orienteze către piața financiară externă, atât pentru a diversifica sursele de finanțare, cât și pentru a stabili o referință externă pentru economia națională”, a declarat Dumitru Alaiba, vicepremier, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizări în cadrul Clubului de presă organizat de Expert Grup

Astfel, emiterea de euroobligațiuni, ținând cont că depinde de ratingul de țară efectuat de companiile internaționale,  indică faptul că țara avansează reformele pe un șir de domenii, creând premise pentru dezvoltarea economică, stabilitate și previzibilitate pentru mediul de afaceri.  Însă, emiterea de euroobligațiuni este un proces complex, care urmează a fi pregătit din timp. Astfel, acțiunile prioritare în perioada următoare sunt contractarea a celei de a doua companii care să realizeze ratingul de țară, îmbunătățirea ratingului de țară, dezvoltarea cadrului instituțional necesar pregătirii, emiterii și asigurării unei gestionări eficiente a eurobondurilor, și, cel mai important, identificarea și dezvoltarea unui proiect de țară , investind în care, statul va contribui la creșterea accelerată a PIB-ului pe termen mediu și lung”.

Eugen Ghilețchi, șef componenta Reforma Sectorului Financiar în proiectul USAID MISRA, este nevoie şi de un rebranding la nivel de ţară, iar momentul este prielnic pentru că avem o deschidere excepţională.

Potrivit lui, bani acordați în condiții concesionale acordați Republicii Moldova s-au terminat or, în prezent trebuie să fie urgentată accesul pe piața de capital internațională. Eurobondurile sunt un instrument care facilitează acest lucru.

Republica Moldova are un rating țară jos, iar pentru a obține o dobândă atractivă e nevoie de garanția SUA. „Acest lucru a fost făcut Ucraina în anul 2016 când a emis eorobonduri”.

La rândul său, omul de afaceri Vasile Tofan, membru al Consiliului maib, a remarcat faptul că este foarte mult de lucru la infrastructura din Moldova: de la drumuri, la şcoli şi spitale, căi ferate şi infrastructură energetică, pentru care se poate de emis eurobonduri.

El a spus că în 10-15 ani Chișinăul se va confrunta cu o presiune enormă pe finanțele publice, în condițiile în care generația anilor 80 este cea mai numeroasă, iar după 1990 natalitatea a fost în declin, respectiv pe tinerii din anii 80 va trebui să întrețină cineva.

„În acest context avem nevoie de o creștere economică de cel puțin 9% anual și nu de 2-3%. Acest lucru și-l poate permite Germania sau alte state dezvoltate. Pentru a avea o creştere economică accelerată noi trebuie să investim, rata investiţiilor în ponderea PIB trebuie să fie de circa 20%, iar aceasta la PIB-ul actual ar fi circa trei miliarde de dolari. Noi investim mult sub 3 miliarde, circa 200 milioane pe an”, a punctat Tofan.

Autoritățile au anunțat că în anul 2025 vor emite eurobonduri de jumătate de miliard de euro pe o perioadă de 7 ani, pentru a scoate presiunea de pe buget de rambursare a datoriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău