Cum moare o bancă. Studiu de caz Silicon Valley Bank

13 Mart. 2023, 10:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
13 Mart. 2023, 10:14 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca din Silicon Valley Bank California a fost închisă de autoritățile de reglementare vineri și pusă sub controlul Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Viteza dispariției SVB a fost uriașă. Marți, CEO-ul SVB, Greg Becker era la o conferință cu investitori, răspunzând la întrebări despre cum își petrece timpul liber. Câteva zile mai târziu, banca pe care o conducea se prăbușea, scrie hotnews.ro.

SVB a fost unul din marii beneficiari al boom-ului din Silicon Valley din ultimii câțiva ani

Dar semințele dispariției SVB au fost plantate încă de acum doi ani, din 2021, spune Marc Rubinsteinun expert în piețe financiare.

SVB a fost unul din marii beneficiari al boom-ului din Silicon Valley din ultimii câțiva ani. Pe măsură ce capitaluri uriașe de risc au fost plasate în startup-urile finanțate de SVB, miliarde de dolari au intrat ca depozite la SVB.

Banca stătea pe un munte de cash – de la 102 miliarde dolari a ajuns la depozite de 189 miliarde dolari. Banii ăștia trebuiau plasați undeva.

Căutând randament într-o eră a ratelor dobânzilor ultra-scăzute, banca a investit într-un portofoliu de 120 de miliarde de dolari de titluri de valoare, dintre care 91 de miliarde de dolari în obligațiuni ipotecare cu rată fixă, cu o rată medie a dobânzii de doar 1,64%, blocând numerarul pentru mai bine de un deceniu și expunându-se la pierderi în cazul în care ratele dobânzilor creșteau rapid.

Cum exact asta s-a întâmplat cu dobânzile începând de anul trecut, valoarea portofoliului a scăzut cu 15 miliarde de dolari, o sumă aproape egală cu întreg capitalul SVB. Cleștele începuse să se strângă. Dacă ar fi vândut din obligațiuni, banca risca să devină insolvabilă.

Era ca în dilema prizonierului: fiecare investitor știa că e în siguranță dacă nu-și retrage banii cu condiția ca și ceilalți să procedeze la fel

În martie 2023, circa 40 de directori financiari din diferite grupuri tehnologice s-au adunat în stațiunea de schi Utah, Deer Valley, pentru summit-ul anual găzduit chiar de Silicon Valley Bank. La nici o săptămână, o parte din directori schimbau mesaje despre cât de oportun este să-și mai păstreze banii la SVB, scrie FT.

Potrivit sursei citate, banca tocmai ce vânduse titluri de 20 de miliarde de dolari (vânzare în pierdere, dar necesară pentru nevoia de cash) pentru a atenua scăderea abruptă a depozitelor, atrăgând astfel atenția investitorilor asupra vulnerabilităților din bilanț. Era ca în dilema prizonierului: fiecare investitor știa că e în siguranță dacă nu-și retrage banii cu condiția ca și ceilalți să procedeze la fel. Numai că fiecare și-a salvat cum a putut pielea: cei mai mulți și-au retras depozitele și le-au mutat la JP Morgan, HSBC sau la alte bănci. Totul s-a petrecut în câteva zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Clienții au inițiat retrageri de 42 de miliarde de dolari într-o singură zi – un sfert din totalul depozitelor băncii – și aceasta nu a mai putut face față solicitărilor

Vineri, banca era prăbușită. Clienții au inițiat retrageri de 42 de miliarde de dolari într-o singură zi – un sfert din totalul depozitelor băncii – și aceasta nu a mai putut face față solicitărilor. Federal Deposit Insurance Corporation – autoritatea de reglementare bancară din SUA care garantează depozite de până la 250.000 de dolari – s-a mutat la sediul băncii din Santa Clara, California, a declarat-o insolvabilă și a preluat controlul.

CEO-ul băncii a încercat să aranjeze o ofertă publică de acțiuni ale băncii prin Goldman Sachs, iar General Atlantic s-a angajat să cumpere acțiuni de 500 de milioane de dolari. Asta se întâmpla miercuri seara. Joi însă tranzacția picase.

„Problema de la Silicon Valley Bank este agravată de baza de clienți relativ concentrată. La sfârșitul anului 2022, banca avea 37.466. deponenți, fiecare deținând peste 250.000 USD per cont. Excelent când afacerile sunt în plină expansiune, dar groaznic atunci când piața se contractă”, spune Rubinstein.

Decizia SVB de a vinde titlurile a semnalat în piață că banca nu mai are cash. Marii investitori, cum e fondul lui Peter Thiel, sfătuiau deja companiile să-și retragă banii de la SVB. Becker, într-o serie de întâlniri cu clienții și investitorii SVB, le spunea acestora să nu intre în panică. Era însă prea târziu.

SVB Financial Group, care se concentrează pe startupurile din domeniul tehnologiei, a suferit cel mai mare colaps de la criza financiară din 2008, zguduind pieţele globale, provocând scăderea acţiunilor şi lăsând fondatorii de firme din sectorul tehnologiei nesiguri că îşi vor putea plăti personalul. Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat că va organiza luni o şedinţă cu uşile închise a consiliului guvernatorilor, conform procedurilor accelerate, transmite Reuters. Banca centrală nu a oferit alte detalii, dar anunţul vine după prăbuşirea de vineri a Silicon Valley Bank, care este cel mai mare eşec al unei bănci de la criza financiară din 2008.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău