Cum profită Kârgâzstan de pe urma rușilor bogați care au fugit de mobilizarea lui Putin

14 Nov. 2022, 14:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Nov. 2022, 14:45 // Actual //  MD Bani

Exodul sutelor de mii de ruși care au fugit de mobilizare a remodelat puternic economiile fostelor națiuni sovietice precum Kârgâzstan, unde prețurile pe piața imobiliară au crescut accelerat, iar unele afaceri locale au prins avânt.

Orașe precum Bișkek, unde limba rusă este încă vorbită pe scară largă, au devenit destinații principale pentru rușii care aveau puține opțiuni după ce au fugit de ordinul de mobilizare, frontierele s-au închis, iar prețul biletelor de avion a ajuns la un nivel exorbitant.

Profitând de situație, antreprenorii ruși Iulia și Ilya Kuleshov și-au transformat casa închiriată în capitala Kârgâzstanului într-un centru de voluntariat, care a devenit refugiu temporar pentru ruși.

„Am primit o mulțime de solicitări de la oameni care căutau un loc pentru o noapte sau două”, a declarat Kuleshova pentru The Moscow Times.

Și-au numit casa cu opt dormitoare „Acoperișul roșu”. Aici au ajuns să stea 20 de ruși, despre care soții Kuleshov spun că dormeau câte trei într-o cameră, dar și pe holuri.

Aproape jumătate de milion de ruși au sosit în Kârgâzstan în primele nouă luni ale acestui an, potrivit cifrelor oficiale din Kârgâzstan, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu față de numărul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. În timp ce mulți au plecat de atunci, se crede că zeci de mii s-au stabilit în țară pe termen mediu sau lung.  În timp ce reacția oamenilor la sosirea atât de mulți ruși a fost în mare parte pozitivă, unele tensiuni au fost declanșate de bogăția multora dintre noii sosiți (puterea de cumpărare pe cap de locuitor în Rusia este de șase ori mai mare decât în ​​Kârgâzstan, conform Băncii Mondiale). În special, proprietarii kârgâzi au crescut chiriile – unii cu până la 100%. În unele cazuri, chiriașii locali au fost evacuați în favoarea rușilor.

Creșterile de preț în Bișkek i-au forțat pe rușii nou sosiți să plece în alte zone din țară. În timp ce cei care au fugit din Rusia la începutul războiului erau în mare parte angajați în sectorul IT sau specialiști cu venituri mari, rușii care au fugit de mobilizarea lui Putin aveau statut economic și social mult mai diversificat.

Unii ruși care au fugit în septembrie s-au întors deja acasă, reducând presiunea asupra chiriilor în orașe precum Bișkek, dar mulți alții intenționează să rămână în străinătate, temându-se că mobilizarea ar putea fi reluată.

Kârgâzstanul se așteaptă în curând la un „al treilea val” de emigranți ruși.

dată cu problemele tot mai mari apărute după sosirea atâtor ruși, au apărut însă și oportunități economice. Economia Kârgâzstanului a crescut cu 8% în primele opt luni ale acestui an, de la doar 3,6% în întregul an 2021.

Alte destinații populare pentru rușii fugari au cunoscut, de asemenea, boom-uri economice, națiunile din Caucazul de Sud, Georgia și, respectiv, Armenia așteaptându-se acum la o creștere economică de 10 – 13%.

Economiștii estimează că sosirea specialiștilor și potențialilor investitori din Rusia, precum și a corporațiilor multinaționale precum Apple, care își mută personalul la Bișkek, vor oferi un impuls puternic economiei țării.

„Sper cu adevărat că măcar o parte din banii pe care [rușii] îi aduc și îi plătesc aici vor intra în bugetul țării. Îmi doresc foarte mult ca Kârgâzstanul să beneficieze de acest val”, spune reprezentanta unui ONG.

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2025, 09:35 // Actual //  bani.md

Uimirea și neîncrederea continuă să domine titlurile mondiale, deoarece tarifele istorice ale președintelui Donald Trump se dovedesc mai viguroase decât anticipau piețele. De fapt, ele marchează cele mai dure măsuri comerciale din SUA din aproape un secol, scrie evz.ro.

Reacția imediată a pieței a inclus scăderi abrupte ale acțiunilor globale și ale dolarului american și maxime record pentru activele refugiu, cum ar fi aurul.

Mulți experti și experți în piață au pronunțat deja o judecată finală: tarifele de șoc și uimire ale lui Trump vor împiedica creșterea economică, vor accelera inflația, vor declanșa o recesiune și vor provoca daune economice pe termen lung care marchează sfârșitul globalizării.

Mulți speră că abordarea maximalistă a lui Trump este o tactică de negociere pe termen scurt, spre deosebire de o strategie reală pe termen lung.

Acest lucru se bazează pe presupunerea că lui Trump îi place incertitudinea care îi ține pe adversari dezechilibrat și îi oferă pârghie pentru a negocia.

Cu toate acestea, ceea ce ar trebui să fie și implicit în această presupunere este că Trump nu doar blufează, ci este dispus să ia măsuri hotărâte și să se extindă dincolo de termenul scurt, dacă consideră necesar.

În plus, domeniul de negociere al lui Trump rămâne neclar, ceea ce exacerbează și mai mult incertitudinea continuă pe piață, în timp ce așteaptă ca alții să reacționeze și, eventual, să ia măsuri. Trump își va evalua apoi următoarele mișcări.

Amploarea neîncrederii cu privire la tarifele lui Trump marchează un alt eșec al multora pe piețe, mass-media și nu numai, de a-l lua pe Trump în serios. Politicile și acțiunile de-a lungul primului său mandat au conturat în mod clar orientarea sa de politică generală.

Cu toate acestea, el s-a confruntat în mod regulat cu rezistența internă și externă care ar limita adesea amploarea obiectivelor sale dorite. În al doilea mandat, Trump își urmărește agenda fără încetare cu alegerile la mijlocul mandatului pentru Congres din noiembrie 2026.

El controlează pe deplin o echipă executivă loială, aleasă cu atenție și exercită o influență enormă asupra Congresului controlat de republicani, deși cu o majoritate redusă atât în ​​Senat, cât și în Camera Reprezentanților.

Când Trump și-a anunțat noile tarife pe 2 aprilie, numită Ziua Eliberării, patru senatori republicani de frunte s-au alăturat unei rezoluții democrate care cere încetarea tarifelor americane asupra Canadei.

Deși proiectul de lege a fost în primul rând simbolic, deoarece nu ar strânge suficiente voturi pentru a trece de Camera Reprezentanților, a stârnit îngrijorarea cu privire la o potențială ruptură în rândurile republicanilor de-a lungul timpului între aripa naționalist-populistă a partidului și conservatorii tradiționali ai pieței libere.

Deocamdată, tradiționaliștii sunt în mare parte o minoritate. Majoritatea îl susține pe Trump pe premisa că o corectare a cursului economic este de mult așteptată și că durerea economică pe termen scurt va avea ca rezultat beneficii pe termen lung. Adică, este necesară o resetare a ordinii comerciale internaționale care trebuie să garanteze un condiții de concurență mai echitabile pentru producătorii și exporturile din SUA.

2 aprilie a marcat un alt moment istoric și definitiv în noua ordine mondială în evoluție rapidă a politicii marilor puteri. Puneți-vă centura de siguranță și așteptați-vă la alte astfel de momente în următoarele săptămâni și luni. 2 aprilie a fost pur și simplu începutul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!