Cum să-ţi dresezi oligarhul, metoda Putin. Ce le face preşedintele rus bogaţilor care nu se supun regulilor lui

08 Mai 2022, 21:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2022, 21:36 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a cunoscut mai multe generaţii de oligarhi, oameni de afaceri superbogaţi ale căror interese se împletesc cu cele ale statului. Putin a ajuns la conducere cu ajutorul lor, iar primul lucru pe care l-a făcut pentru a-şi consolida puterea a fost supunerea păturii superbogate sau înlocuirea oligarhilor rebeli sau prea independenţi cu o specie nouă, loială lui.

Câţiva dintre baronii preşedintelui rus sunt prieteni din copilăria sau din tinereţea acestuia. Sancţiunile cu care Occidentul încearcă să-l oblige pe Putin să înceteze războiul din Ucraina pun la încercare tocmai loialitatea acestor oligarhi. Episodul Crimeea a arătat că efortul este inutil. Despre oligarhii lui Putin scrie National Public Radio, o organizaţie media din SUA.

În vara anului 2000, 21 dintre cei mai bogaţi bărbaţi ai Rusiei şi-au aliniat limuzinele antiglonţ în curtea palatului Kremlin şi au intrat în impunătoarea cladire pentru o întâlnire istorică. În deceniul precedent, aceşti bărbaţi se ridicaseră spre culmile succesului aparent din nimic, strângând averi spectaculoase pe măsură ce ţara şi totul în jurul lor se scufunda în haos. Prin afaceri dubioase, corupţie totală şi chiar crimă, aceşti „oligarhi” rapace – aşa cum au ajuns să-i numească ruşii şi să fie cunoscuţi în toată lumea – au preluat controlul asupra unei mari părţi a economiei Rusiei şi, din ce în ce mai mult, a democraţiei ruse imature. Dar acum, noul preşedinte ales al naţiunii, Vladimir Putin, avea să le spună, faţă în faţă, cine este cu adevărat la conducere.

Vreau să vă atrag atenţia asupra faptului că dumneavoastră aţi construit acest stat, în mare măsură, prin structurile politice sau semipolitice aflate sub controlul dumneavoastră”, a spus Putin în şedinţa ţinută cu uşile închise. „Nu are rost să dăm vina pe reflexia din oglindă. Aşa că haideţi să trecem la subiect, să fim deschişi şi să facem ceea ce este necesar pentru a face relaţia noastră civilizată şi transparentă.“

Putin le-a oferit oligarhilor o înţelegere: plecaţi-vă în faţa autorităţii mele, aveţi grijă să nu-mi staţi în cale şi vă puteţi păstra vilele, superiachturile, avioanele private şi corporaţiile de miliarde de dolari (corporaţii care, cu doar câţiva ani înainte, fuseseră deţinute de guvernul rus). În următorii ani, oligarhii care au abandonat acest acord şi l-au subminat pe Putin vor fi aruncaţi într-o închisoare din Siberia, vor fi forţaţi să fugă în exil sau vor muri în circumstanţe suspecte. Loialii rămaşi – şi cei noi care s-au îmbogăţit în timpul lungii domnii a lui Putin – au devenit maşini de făcut bani pentru preşedinte şi pentru aliaţii acestuia.

Aceşti indivizi s-au îmbogăţit în detrimentul poporului rus”, a arătat Casa Albă într-un comunicat recent prin care a anunţat sancţiuni împotriva a peste zece oligarhi din anturajul lui Putin. „Ei stau în fruntea celor mai mari companii din Rusia şi sunt responsabili pentru furnizarea resurselor necesare invadării Ucrainei de către armata lui Putin.”

A ajuns la putere în mare măsură datorită eşalonului iniţial de oligarhi, care s-au îmbogăţit ostentativ prin contracte de privatizare croite special pentru ei în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn. Aceşti oligarhi au creat şi au finanţat ceea ce a devenit partidul politic al lui Putin, Unitate, predecesorul a ceea ce se numeşte acum Rusia Unită. Ei au proiectat victoria uluitoare a preşedintelui Boris Elţîn la alegerile prezidenţiale din 1996.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un demers menit să asigure necesarul de gaze naturale pentru luna mai 2024, „Moldovagaz” a anunțat intenția de a cumpăra 20 de milioane de metri cubi de gaze de pe bursa gestionată de BRM East Energy. Această decizie vine în contextul în care asigurarea resurselor energetice este esențială pentru stabilitatea și funcționarea eficientă a infrastructurii energetice a țării.

Procedura de achiziție a fost inițiată pe platforma de tranzacționare a bursei, iar oferta a fost programată pentru data de 23 aprilie curent. Moldovagaz va achiziționa gazele naturale pentru luna mai, stabilind astfel un pas important în gestionarea resurselor energetice pentru perioada imediat următoare.

Această mișcare vine în lumina recentelor modificări de prețuri și acorduri în sectorul energetic. Conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, prețul gazelor naturale furnizate de compania de stat Energocom către Moldovagaz a fost redus de la 550 la 450 de euro pentru 1.000 de metri cubi. Acest fapt reflectă eforturile de ajustare a prețurilor pentru a răspunde cerințelor pieței și pentru a asigura accesibilitatea și stabilitatea resurselor energetice.

De asemenea, recenta încheiere cu succes a contractului de achiziție a gazelor cu un consumator non-casnic de către BRM East Energy subliniază activitatea intensă din sectorul gazelor naturale și interesul crescut al actorilor de pe piață în stabilirea unor parteneriate eficiente și sustenabile.

Achiziția propusă de „Moldovagaz” reprezintă un pas strategic în asigurarea continuă a necesarului de gaze naturale al țării și reflectă angajamentul pentru gestionarea eficientă a resurselor energetice în beneficiul populației și al economiei naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău