Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau! Putin: Țările neprietenoase din Europa nu pot fără gazul și petrolul rusesc

14 Apr. 2022, 16:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2022, 16:32 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va depune eforturi pentru a-și redirecționa vânzările de energie spre est, adăugând că Europa nu va putea renunța complet la gazul rusesc imediat, transmite Reuters.

Rusia a început deja, de ceva vreme, să strângă legăturile cu Asia, în special cu China, principalul consumator de energie din lume, încercând să găsească alternative pentru exporturile sale către piețele sale tradiționale de aprovizionare din Europa.

Sancțiunile occidentale din cauza operațiunii militare a Moscovei în Ucraina au afectat exporturile de energie rusești prin complicarea finanțării acordurilor și a logisticii.

„Ceea ce este uimitor este că așa-numiții parteneri din țările neprietenoase recunosc ei înșiși că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gazele naturale, de exemplu”, a spus Putin într-o ședință de guvern televizată.

„Nu există un înlocuitor rațional (pentru gaz) în Europa acum”, a afirmat liderul de la Kremlin.

l a mai spus că Europa, vorbind despre întreruperea livrărilor de energie din Rusia, face să crească prețurile și destabilizează piața.

„Țările neprietenoase recunosc că nu se pot lipsi de resursele energetice rusești”, a spus Putin.

„Operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina a declanșat o revizuire a priorităților energetice ale UE, Bruxelles-ul încercând să scape țările de dependența de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din gazele naturale ale blocului.

Putin a declarat că Rusia va trebui să construiască infrastructură pentru a-și spori livrările de energie către Asia.

Rusia a început livrările de gaze printr-un gazoduct către China la sfârșitul anului 2019, după ani de discuții minuțioase și după ce a fost de acord cu reducerea prețurilor pentru acest combustibil.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 16:31 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că un studiu preliminar de fezabilitate pentru construcția unui tronson de cale ferată electrificată, cu ecartament european, între Chișinău și Ungheni, va fi elaborat până la finalul acestui an.

Această decizie a fost luată în urma discuțiilor purtate în cadrul celei de-a șasea reuniuni a Comitetului de conducere pentru integrarea sistemelor de transport UE-Ucraina-Moldova, care a avut loc la Košice, Slovacia. La întâlnire au participat secretarul de stat al ministerului, Mircea Păscăluță, alături de reprezentanți din Ucraina, România, alte state membre UE și ai Comisiei Europene.

În cadrul reuniunii s-au discutat proiectele actuale și viitoare finanțate prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), investițiile în transporturi, reformele din sectorul feroviar și extinderea Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T). Participanții au subliniat necesitatea de a spori capacitatea de tranzitare a încărcăturilor ucrainene pe calea ferată.

Un punct important pe agenda discuțiilor a fost proiectul privind construcția unui coridor feroviar electrificat Chișinău-Ungheni cu ecartament european. A fost menționat că, cu sprijinul JASPERS, serviciul de consultanță tehnică al Băncii Europene de Investiții, se va elabora până la finalul anului un studiu de prefezabilitate pentru acest proiect, care va include și elemente de design conceptual.

În timpul reuniunii, reprezentanți din Ungaria, Polonia și Slovacia au prezentat etapele de dezvoltare a rețelelor feroviare europene și modelele de finanțare utilizate. De asemenea, s-au discutat eforturile continue de reabilitare a infrastructurii rutiere și progresul proiectelor de reabilitare finanțate prin CEF 2022.

Mircea Păscăluță, secretar de stat în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a subliniat importanța unei noi abordări în introducerea și utilizarea proiectelor bazate pe o viziune regională amplă și cooperarea între parteneri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău