Dacă vrea să ocolească sancţiunile, Rusia se poate uita la Iran. Şi deja o face

16 Apr. 2022, 19:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2022, 19:10 // Actual //  Lupu Eduard

Până la războiul din Ucraina, Iranul era cea mai sancţionată ţară din lume. Acum că i-a luat locul, Rusia ar putea învăţa câte ceva din lunga experienţă a loialului său aliat cu constrângerile economice din partea Occidentului, scrie CNN.

Analiştii compară relaţia dintre cele două ţări cu o căsătorie de conveniență şi anticipează că ea va deveni tot mai puternică pe măsură ce războiul din Ucraina se va intensifica.

“Interesele comune în a o ajuta pe cealaltă să se sustragă sancţiunilor sunt importante pentru dinamica relaţiilor ruso-ucrainene.

Cel mai probabil această relaţie bilaterală se va întări pe măsură ce războiul din Ucraina va escalada, în special dacă discuţiile de la Viena nu vor reuşi să revigoreze JCPOA (Planul de acțiune cuprinzător comun din 2015, al cărui rol este acela de a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare – n.red.)”, spune Giorgio Cafiero, CEO al firmei de consultanţă Gulf State Analytics din Washington, pentru jurnaliştii britanici.

Una dintre cele mai dure lovituri pe care Rusia ar putea încă să o primească vizează piaţa energiei. Marea Britanie şi SUA au interzis deja importurile de petrol rusesc, iar Uniunea Europeană ia în considerare o măsură similară.

Într-o astfel de situaţie, pentru a supravieţui, Moscova ar putea face ce face deja Iranul, care, pentru a ocoli sancţiunile economice ale Occidentului şi a exporta ţiţei pe pieţele interzise, a recurs la practici precum dezactivarea sistemelor de identificare de pe nave şi transferarea încărcăturii de pe o navă pe alta în puterea nopţii sub diferite pavilioane.

Unii analişti spun că Rusia a luat-o deja pe urmele Iranului. Compania israeliană Windward susţine că a identificat în ultima lună mai multe transporturi de ţiţei plecate din porturile Rusiei care nu apăreau pe radare. Petrolierele implicate în aceste acţiuni au ajuns în America de Nord, Asia şi Europa.

Un alt tertip pe care l-a folosit Iranul a fost să-şi amestece ţiţeiul cu ţiţei din alte ţări în teritorii malaeziene îndepărtate şi să îl vândă pe pieţele internaţionale ca produs non-iranian. Ceea ce face deja şi Rusia, care îşi numeste mai nou petrolul “amestec leton” – conţine 49.99% petrol din Rusia şi a fost cumpărat de compania Shell cu sediul în Marea Britanie.

Să fi găsit atunci Rusia secretul invincibilităţii? Esfandyar Batmanghelidj, fondator şi CEO al think tankului Bourse & Bazaar Foundation din Londra, crede că nu.

“Principala lecţie pe care Rusia ar trebui să o înveţe din experienţa Iranului este că ocolirea sancţiunilor şi rezistenţa la sancţiuni sunt dificile”, spune Batmanghelidj, care atrage atenţia că astfel de practici reduc şansele de profit pe termen lung.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 10:26 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova poate să achiziționeze gaz rusesc, în cazul în care acesta va fi mai ieftin decât alternativele disponibile pe piață, în condițiile în care nu s-a luat încă o decizie politică la nivel de Parlament pentru interdicția de a cumpără gaz rusesc. Respectiv toți lucrează după regulile pieței, a explicat ministrul Energiei Victor Parlicov în cadrul emisiunii de la Exclusiv TV.

Ministrul a explicat că, fără o astfel de decizie politică, piața va dicta prețurile, ceea ce ar obliga MoldovaGaz să cumpere gaz la cel mai mic preț disponibil. Anterior, situația era mai simplă, cu un singur contract cu Gazprom, însă acum există mai multe opțiuni, inclusiv contractul cu Gazprom și Energocom, care poate achiziționa gaz din surse diverse.

Parlicov a detaliat că instrumentul prin care se va efectua această achiziție este Bursa Română de Mărfuri, cu o subsidiară la Chișinău. El a menționat că, înainte de 1 mai, MoldovaGaz va trebui să plaseze o comandă cu un preț plafon estimat pentru luna următoare la BRM, iar apoi furnizorii disponibili pe piață vor concura pentru a oferi cele mai bune prețuri.

În cazul în care prețul oferit de alți furnizori este mai mic decât cel oferit de Gazprom, atunci Moldova va achiziționa de la aceștia, a explicat ministrul Energiei. Această abordare evidențiază eforturile țării de a beneficia de prețuri competitive pe piața gazului, în contextul unei strategii mai ample de diversificare a surselor de energie.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău