De ce crede Rusia că nu poate pierde războiul din Ucraina

21 Iul. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin nu dă niciun semn că ar vrea să pună capăt conflagrației din Ucraina, deși au trecut aproape cinci luni de la declanșarea invaziei.

Serghei Karaganov, decanul Facultății de Economie din Moscova, care a dat un interviu în New York Times, consideră că Rusia nu poate pierde acest război, deoarece el se referă la conservarea nu numai a elitelor sale, ci și a țării în sine.

Karaganov a avertizat ani de zile despre un potențial conflict al Rusiei în Ucraina, legat de extinderea NATO. Analistul de la Moscova crede că Ucraina, odată cu începerea conflictului militar, a devenit un vârf de lance care vizează inima Rusiei, potrivit NYTimes.

 

Serghei Karaganov susține că războiul din Ucraina își are rădăcinile în trecut, când relațiile politice dintre Occident și Rusia s-au înrăutățit, în ultimele decenii. ”A fost o situație clasică înainte de război. Beligeranța împotriva Rusiei a crescut rapid de la sfârșitul anilor 2000.

Conflictul era văzut ca unul din ce în ce mai iminent. Așadar, probabil, Moscova a decis să prevadă și să dicteze condițiile conflictului. Acest conflict este existențial pentru majoritatea elitelor occidentale, care eșuează și își pierd încrederea populației”, susține decanul Facultății de economie din Moscova.

Analistul rus consideră că războiul nu este doar între Rusia și Ucraina, ci între Occident și Rusia. ”Acest conflict nu este despre Ucraina. Cetățenii ei sunt folosiți drept carne de tun, într-un război pentru a păstra supremația eșuată a elitelor occidentale.

Pentru Rusia, acest conflict se referă la conservarea nu numai a elitelor sale, ci a țării în sine. Ea nu-și permite să piardă.

De aceea Rusia va câștiga chiar și, sperăm, fără a recurge la niveluri mai ridicate de violență. Am prezis un asemenea război de un sfert de secol. Dar nu am reușit să-l previn”, a spus Karaganov.

Care este scopul final al Rusiei în războiul din Ucraina?

Ironia tragică a conflictului din Ucraina, este faptul că Rusia se ”elimină” prin acest război, de pe scena internațională, unde Occidentul a luat peste 11.000 de sancțiuni economive împotriva Moscovei, ca urmare a deciziei lui Putin de a invada Ucraina.

Occidentul a devenit mai unit în condamnarea măcelului din Ucraina provocat de Putin, Suedia și Finlanda se vor alătura alianței NATO, iar Rusia va fi privită ca un paria pe plan global și o amenințare serioasă timp de mulți ani.

Cu toate astea, Karaganov spune că ”relațiile ruso-occidentale se deteriorează de un deceniu și jumătate. Nu este nimic de pierdut din prăbușirea din ultimele luni. Acum Rusia va controla și va descuraja Occidentul, fără să mai rămână pe gânduri”.

Expertul rus în politici economice a oferit o părere și despre obiectivul Rusiei în războiul din Ucraina. ”Minimum este eliberarea de sub regimul de la Kiev a regiunii Donbas, aflată în faza finală și apoi a sudului și estului Ucrainei. Apoi, scopul Rusiei ar trebui probabil să fie ca teritoriul lăsat sub controlul Ucrainei să fie unul neutru și complet demilitarizat”.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău