Ultima oră! Un nou mutant geopolitic în Estul Europei: Uniunea Rusia – Transnistria

20 Iul. 2022, 16:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2022, 16:34 // Actual //  Lupu Eduard

Dacă anterior se eschivau să discute despre integrarea în componența Federației Ruse sau o făceau voalat, separatiștii de la Tiraspol au început să vorbească deschis la subiect. Declarații au fost făcute de așa-numitul de ministru de externe din Transnistria, Vitallii Ignatiev, în cadrul unui interviu acordat publicației Sputnik Moldova.

Anterior pagina web a agenției a fost blocată anterior de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Ignatiev spune că în 2006, prin intermediul unui referendum, transnistrenii au decis că vor independență, apoi „aderare liberă la Federația Rusă”, scrie realitatea.md.

Ignatiev s-a referit și la statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, obținută de Republica Moldova în iunie 2022. Potrivit lui, viziunile Chișinăului sunt opuse celor pe care le are Tiraspolul.

„În ceea ce privește opțiunea de negociere, având în vedere perspectivele europene ale Moldovei, care contrazic voința locuitorilor Transnistriei, este imposibil să se combine pașnic și non-violent într-un singur stat identitățile complet diferite ale popoarelor moldovenești (sau române) și multinaționale transnistrene, valorile lor diferite, eroii diferiți, alegerea vectorilor opuși de dezvoltare. Aceasta este o utopie periculoasă care poate duce la o nouă izbucnire a conflictului. În Transnistria, rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006 exclud abaterea de la cursul independenței, cu intrarea liberă ulterioară în Rusia. Conceptul de politică externă, strategia de dezvoltare până în 2026 și alte documente doctrinare își formulează propria idee națională”, declară oficialul separatist.

Așadar, Tiraspolul pare să încerce să pună Chișinăul în fața alegerii dintre „divorțul pașnic”, așa cum îl numește Ignatiev, sau noi tensiuni în regiune. Anterior, în cadrul unor interviuri acordate presei ruse, acesta a declarat de mai multe ori despre intenția regiunii separatiste de a obține independența, însă ezita să vorbească direct despre eventuala intrare oficială sub „aripa” Kremlinului.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău