Dezvăluiri explozive! Slusari: Ceban implicat în războiul informațional al gazului rusesc în Moldova

28 Sept. 2023, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2023, 16:33 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o dezvăluire recentă, Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom, a subliniat că Vadim Ceban s-a întors recent din Sankt Petersburg și s-a implicat activ în războiul informațional al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova. Slusari a acuzat că Ceban intoxifică spațiul mediatic cu informații false, concentrându-se asupra tăcerii acestuia cu privire la compania Moldova Gaz, afiliată Gazpromului.

Potrivit lui Slusari, Ceban nu a adus în discuție faptul că MoldovaGaz a devenit doar un intermediar de distribuție a gazului, iar prețul de la Gazprom pentru Moldova în octombrie-decembrie va oscila între 730 și 780 dolari pentru 1000 m3. Critici au fost aduse și în legătură cu solicitarea de volume mai mari de la Gazprom pentru anul 2024, fără consultări cu Ministerul Energiei.

Slusari a subliniat că, în schimb, Ceban pare să acorde o atenție deosebită activității Energocomului. Acesta a respins afirmațiile lui Ceban referitoare la prețul gazului în perioada vara-toamna 2023, menționând că Energocom a publicat toate informațiile despre achizițiile de vară și va face același lucru și după finalizarea procurărilor de toamnă. Potrivit lui Slusari, prețul mediu ponderat final, inclusiv cheltuielile de transport și înmagazinare, este sub 430 dolari pentru 1000 m3, în contradicție cu declarațiile lui Ceban.

Slusari a exprimat rezerve față de activitatea Energocomului, dar a subliniat eforturile depuse de întreprindere și Ministerul Energiei pentru a reduce cât mai rapid tariful la gaz. Dezvăluirile lui Slusari pun în discuție rolul lui Vadim Ceban și aduc la lumină aspecte controversate legate de politica energetică și informațională din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău