Dodon, despre tranzacția cu portul Giurgiulești: „Nu poate fi vandut fara acordul Guvernului. Poate fi anulată”

04 Iun. 2021, 10:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iun. 2021, 10:40 // Actual //  bani.md

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a comentat achiziția portului Giurgiulești de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare contra sumei de doar 1000 de euro. În cadrul emisiunii săptămânale „Președintele Igor Dodon Răspunde”, din data de 4 iunie 2021.

„Portul Giurgiulești este un obiectiv strategic și dacă cineva va încerca să îl folosească în detrimentul intereselor statului, tranzacția poate fi anulată.” Acesta este comentariul lui Igor Dodon cu referire la informațiile apărute în presă, potrivit cărora portul Giurgiulești a fost vândut Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 1000 de euro.

Dodon a subliniat că BERD este un partener important al Republicii Moldova și el speră că la efectuarea tranzacției au fost respectate toate normele legale.

“Dacă nu mă greșesc, în Legea cu privire la statutul portului Giurgiulești, este o lege specială, este indicat că nu poate fi vândut nici un obiectiv strategic, inclusiv portul Giurgiulești, fără acordul Guvernului. Trebuie de văzut dacă nu s-a încălcat legislația. Pământul de sub port este proprietatea statului și dacă cineva va încerca să folosească portul în detrimentul intereselor statului, orice tranzacție poate fi anulată și readus acest obiectiv să servească doar intereselor strategice ale Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Bani.md a publicat recent un articol în care a prezentat documentul exclusiv ce ține de achiziția operatorului Portului Giurgiulești de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Potrivit acestuia, valoare tranzacției ar fi fost de doar 1000 de euro. Detalii.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2021, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul persistenței incertitudinilor legate de situația epidemiologică COVID-19 și a impactului acestora asupra pieței imobiliare, pentru perioadele următoare se anticipează o recuperare lentă a activității, potrivit raportului Băncii Naționale.

Presiunea exodului populației va continua să exercite impact negativ asupra ritmului de creștere în sectorul imobiliar, totodată având impact negativ și asupra investițiilor capitale.

Evoluția pe piața ipotecilor, în comparație cu alte tipuri de tranzacții imobiliare indică asupra efectului stimulatoriu a produselor bancare asupra activității pieței imobiliare.

Astfel, creditarea ipotecară urmează a fi unul din principalii factori de stimulare a activității pieței imobiliare.

Banca centrală mai spune că numărul de ipoteci înregistrate nu a suferit schimbări semnificative pe parcursul anului 2020, fiind înregistrate 39 682 de ipoteci – în creștere cu 0,5 la sută comparativ cu anul 2019. În acest context, pentru anul 2021 se conturează condiții speculative pe piața imobiliară, fapt ce ar putea descuraja cererea pentru bunuri imobile rezidențiale.

Deși mulți se așteptau ca după pandemie, care a redus din venituri, prețul apartamentelor va scădea, realitatea este alta. În Moldova, locuințele s-au scumpit cu aproximativ 15%. Cererea în continuare este în ascensiune, iar prețul materialelor de construcție și al mobilei, la fel, s-a majorat.

Datele Bursei Imobiliare Lara că prețul mediu al metrului pătrat la apartamente a crescut cu aproape 30 de euro, la 664 euro.

Specialiștii în imobiliare susțin că prețul imobilelor din capitală și-ar putea continua trendul ascendent pe fundalul moratoriului în construcții instituit de autoritățile municipale, a imobilelor tot mai puține date în folosință, dar și a numărului limitat de terenuri disponibile pentru construcții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală