Dodon, despre tranzacția cu portul Giurgiulești: „Nu poate fi vandut fara acordul Guvernului. Poate fi anulată”

04 Iun. 2021, 10:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
04 Iun. 2021, 10:40 // Actual //  Realitatea.md

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a comentat achiziția portului Giurgiulești de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare contra sumei de doar 1000 de euro. În cadrul emisiunii săptămânale „Președintele Igor Dodon Răspunde”, din data de 4 iunie 2021.

„Portul Giurgiulești este un obiectiv strategic și dacă cineva va încerca să îl folosească în detrimentul intereselor statului, tranzacția poate fi anulată.” Acesta este comentariul lui Igor Dodon cu referire la informațiile apărute în presă, potrivit cărora portul Giurgiulești a fost vândut Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 1000 de euro.

Dodon a subliniat că BERD este un partener important al Republicii Moldova și el speră că la efectuarea tranzacției au fost respectate toate normele legale.

“Dacă nu mă greșesc, în Legea cu privire la statutul portului Giurgiulești, este o lege specială, este indicat că nu poate fi vândut nici un obiectiv strategic, inclusiv portul Giurgiulești, fără acordul Guvernului. Trebuie de văzut dacă nu s-a încălcat legislația. Pământul de sub port este proprietatea statului și dacă cineva va încerca să folosească portul în detrimentul intereselor statului, orice tranzacție poate fi anulată și readus acest obiectiv să servească doar intereselor strategice ale Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Bani.md a publicat recent un articol în care a prezentat documentul exclusiv ce ține de achiziția operatorului Portului Giurgiulești de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Potrivit acestuia, valoare tranzacției ar fi fost de doar 1000 de euro. Detalii.

Realitatea Live23 Iun. 2021, 14:37
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 14:37 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Glauber Contessoto, în vârstă de 33 de ani, spune că a investit peste 250.000 de dolari în dogecoin pe 5 februarie cu speranța că va deveni milionar – și pe 15 aprilie a devenit.

Dar luni, criptomonedele de top în funcție de valoarea de piață – inclusiv bitcoin, eter și dogecoin – au început să se prăbușească în urma știrilor despre o represiune în China.

Odată cu pierderile care s-au extins marți, portofoliul Contessoto, care conține doar dogecoin, a fost afectat. Deținerile sale au scăzut cu peste 167.000 de dolari doar marți, spune el pentru CNBC Make It.

„Până ieri, feram milionar”, spune Contessoto.

„Dacă bitcoin și ethereum nu ar fi și ele [hit], aș fi îngrijorat.”

Acum patru luni, când a făcut inestițiile, dogecoinul avea un preț de aproximativ 4,5 cenți. Pe 8 mai, criptomoneda inspirată de meme, care a fost creată ca o glumă în 2013 pe baza memei „Doge” a unui câine shiba inu, a atins un maxim istoric de aproximativ 73 de cenți, iar valoarea deținerilor lui Contessoto a depășit 2 milioane de dolari.

După creștere, prețul dogecoinului a continuat să fluctueze, dar Contessoto a rămas încrezător în a păstra pe termen lung – chiar a cumpărat mai mult dogecoin în timpul scufundărilor. Chiar și acum, el refuză să vândă.

Cu toate acestea, această volatilitate este în parte motivul pentru care experții avertizează că criptomoneda este o investiție riscantă, speculativă. Unii avertizează să fie deosebit de precauți atunci când investesc în dogecoin, deoarece îi lipsesc, de exemplu, lipsa și dezvoltarea tehnologică pe care o are Bitcoin.

„Când am intrat în această investiție dogecoin, am planificat să fiu în ea cel puțin un an”, spune el. „Mi-am făcut economii de viață pentru că știam că voi deveni în cele din urmă milionar.”

Contessoto se menține la planul său inițial: El va vinde 10% din participațiile sale dogecoin odată ce portofoliul său va atinge o valoare de 10 milioane de dolari, dar va lăsa restul investit, spune el.