Drama cu care se confruntă agricultura din Republica Moldova! E uscată de climă și necompetitivă

20 Ian. 2023, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Ian. 2023, 14:18 // Actual //  Lupu Eduard

La începutul anului 2022, Republica Moldova a înregistrat o creștere puternică a exporturilor datorită anului agricol 2021 favorabil, care a fost și cel mai bun de la independență încoace. Producția agricolă a înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri, iar prețurile au fost dintre cele mai bune la producția agricolă. „Însă, anul 2022 a fost unul foarte prost pentru domeniul agricol. Volumul producției agricole a scăzut enorm. Roada pentru unele produse a fost cu 30-40% mai mică față de 2021. Respectiv, în prezent avem o încetinire a creșterii exporturilor produselor agricole, deoarece nu există aceleași volume de mărfuri care au fost în 2021”, constată economistul Veaceslav Ioniță în emisiunea săptămânală „Realitatea economică”.

Potrivit lui, războiul din Ucraina a influențat asupra producției agricole din regiunea separatistă transnistreană, care tradițional se exporta prin Republica Moldova, dar și prin Ucraina. În prezent, o parte considerabilă a producției agricole din regiunea separatistă transnistreană se exportă prin câmpul legal al Republicii Moldova;

Veaceslav Ioniță afirmă că ultimele luni din 2022 au arătat că avem o tendință clară de scădere a exporturilor moldovenești, iar că cea mai puternică scădere o are producția agricolă și că atât timp cât avem o economie bazată și dependentă de agricultură, care a ajuns într-o stare vulnerabilă, inclusiv din cauza condițiilor climaterice, avem și o economie cu o competiție negativă de prețuri.

Datele Biroului Național de Statistică relevă că în 11 luni ale anului 2022 Republica Moldova a exportat cerea și produse din cereale în sumă de 405,6 milioane dolari cu o pondere de 10,4% din totalul exporturilor. Semințele și fructele oleaginoase au însumat 366,6 milioane dolari sau 9,4% din totalul exporturilor de mărfuri, iar legumele și fructele au avut o pondere de 8,2% din totalul livrărilor de mărfuri și produse în străinătate.

Principalele destinații ale exporturilor de produse agricole moldovenești au fost România (28,7%), Ucraina (15,9%), Italia (7,8%), Turcia (7,2%), Germania (5,5%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 13:14
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Mart. 2023, 13:14 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Cu o experiență de peste 25 de ani în domeniile dezvoltării rurale, comerțului, economiei, agriculturii și implementării proiectelor, pe plan local și internațional, fosta Ministră a Agriculturii, Georgeta Mincu este unul din liderii pe nișa consultanță în antreprenoriat din Republica Moldova.

La începutul lui 2023, Georgeta Mincu a participat la programul de instruire și certificare, al Organizației Internaționale a Muncii „SIYB ” (Inițiază si Lansează Afacerea /Start and Improve Your Business). Astfel, cum oferta educațională din RM în domeniul formarii continue este la etapa incipientă, îndeosebi în aspectele ce țin promovarea economiei verzi, programul OIM „SIYB”, a dezvoltat capacitățile formatorilor și consultanților pentru crearea și mentoratul afacerilor noi sau în curs de dezvoltare, bazate pe procese economice cu impact prietenos mediului și care respecta condițiile unei munci decente.

„Cunoștințele și experiența profesională îmi permit să vin cu o vastă expertiză către actorii noi din sfera afacerilor agricole verzi” spune Georgeta Mincu.

De la conturarea unei idei până la alcătuirea unui plan de afaceri, consultanții pot oferi și o viziune de dezvoltare strategică, fiind implementată în practică, va ajuta tinerii antreprenori să depășească provocările, să primească răspunsuri corecte și să eficientizeze procesul de tranziție către o afacere prietenoasă mediului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Unde există pasiune și implicare, există și succes în afacerile verzi!

Georgeta Mincu va continua să consulte asociațiile de fermieri în dezvoltarea domeniului afacerilor eco, inclusiv după finalizarea programului de instruire și acreditare „SIYB”, consolidând astfel acest domeniu de activitate. Pe lângă portofoliul profesional, Georgeta posedă și o experiență personală în domeniu fiind descendenta unei familii formată din specialiști în domeniul agronomiei și zootehniei.

„Dragostea și dorința de a dezvolta o afacere în domeniul agriculturii, plusată de expertiza obținută în urma cursurilor de antreprenoriat și mentorat cu suportul consultanților – sunt ingredientele de bază pentru o afacere de succes”, declară Georgeta.

Programul „SIYB” este orientat spre dezvoltarea capacităților de instruire în vederea creării și dezvoltării  afacerilor verzi, respectiv ridicarea nivelului calității produselor și sporirea competitivității lor pe piață.

„Lipsa unui plan de afaceri concret duce la incapacitatea antreprenorilor de a beneficia de subvenții sau alte suporturi financiare. Cunoașterea amplă a informațiilor în domeniul antreprenorial și al economiei verzi, creează noi oportunități, noi necesități de produse și servicii, iar succesul antreprenorului este atunci când EL poate să valorifici aceste oportunități în activități generatoare de venituri”, precizează experta.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău