După prăbuşirea pieţei crypto, urmează căderea pieţei de fintech. Valoarea Klarna s-a prăbușit la 6,5 miliarde USD

02 Iul. 2022, 22:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2022, 22:43 // Actual //  Lupu Eduard

Compania de plăţi fintech Klarna este pregătită să obţină capital nou la o evaluare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari, o fracţiune din valoarea de 46 de miliarde de dolari la care a fost evaluată în urmă cu doar un an, scrie FT.

Tranzacţia de 600 de milioane de dolari, care este în curs de finalizare, va implica investitori, inclusiv Sequoia Capital şi Mubadala din Abu Dhabi, care vor pune bani în compania suedeză, au adăugat două dintre aceste persoane.

Scăderea dramatică a valorii a ceea ce a fost una dintre cele mai valoroase companii private din Europa evidenţiază inversarea extremă a sentimentelor faţă de start-up-urile care consumă bani şi urmăresc creşterea economică.

De asemenea, arată cum investitorii s-au dezamăgit de companiile de tipul „cumpără acum, plăteşte mai târziu”, cum ar fi Klarna, care oferă o formă de credit pe termen scurt.

Cu numai un an în urmă, Klarna a reuşit să îşi dubleze evaluarea la 46 de miliarde de dolari după o rundă de finanţare de 639 de milioane de dolari, pe fondul unei explozii a comerţului electronic în timpul pandemiei de coronavirus. Acea rundă de finanţare a fost condusă de japonezii de la SoftBank, grupul de investiţii care se află în spatele unui pariu dezastruos în grupul de partajare a birourilor WeWork.

Klarna, consilierul său Goldman Sachs şi Sequoia, al cărui partener Michael Moritz este şi preşedintele Klarna, au refuzat fiecare să comenteze. Mubadala nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. The Wall Street Journal a raportat pentru prima dată noile condiţii de finanţare.

Compania a fost fondată în 2005 şi este un pionier al afacerii „cumpără acum, plăteşte mai târziu”, care permite clienţilor să amâne plăţile sau să le împartă în rate. Cu toate acestea, 40% din tranzacţiile sale sunt acum plătite integral prin opţiunea „Pay Now”.

Noua evaluare ar fi cea mai mică evaluare a Klarna din august 2019, când valora 5,5 miliarde de dolari, şi urmează unei serii de eforturi de a strânge numerar în acest an, potrivit unor persoane informate în legătură cu acest subiect.

În luna mai, compania a apelat la investitori, inclusiv firme de investiţii instituţionale şi birouri de familie, pentru noi bani la o evaluare de 25 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, nu a reuşit să obţină o tracţiune semnificativă, potrivit persoanelor respective.

De asemenea, Klarna a redus cu 10% din cei peste 7.000 de angajaţi, directorul general Sebastian Siemiatkowski descriind anul 2022 ca fiind un „an tumultuos”.

O lună mai târziu, unii investitori au fost abordaţi cu oportunitatea de a investi la o evaluare sub 20 de miliarde de dolari, potrivit aceloraşi persoane.

Evaluarea redusă reflectă o rătăcire mai amplă pe piaţa fintech. Inflaţia galopantă a determinat investitorii să adopte o abordare mai precaută, oprind fluxul de bani uşori care a contribuit la creşterea sectorului până la cote ameţitoare.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău