După prăbuşirea pieţei crypto, urmează căderea pieţei de fintech. Valoarea Klarna s-a prăbușit la 6,5 miliarde USD

02 Iul. 2022, 22:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2022, 22:43 // Actual //  Lupu Eduard

Compania de plăţi fintech Klarna este pregătită să obţină capital nou la o evaluare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari, o fracţiune din valoarea de 46 de miliarde de dolari la care a fost evaluată în urmă cu doar un an, scrie FT.

Tranzacţia de 600 de milioane de dolari, care este în curs de finalizare, va implica investitori, inclusiv Sequoia Capital şi Mubadala din Abu Dhabi, care vor pune bani în compania suedeză, au adăugat două dintre aceste persoane.

Scăderea dramatică a valorii a ceea ce a fost una dintre cele mai valoroase companii private din Europa evidenţiază inversarea extremă a sentimentelor faţă de start-up-urile care consumă bani şi urmăresc creşterea economică.

De asemenea, arată cum investitorii s-au dezamăgit de companiile de tipul „cumpără acum, plăteşte mai târziu”, cum ar fi Klarna, care oferă o formă de credit pe termen scurt.

Cu numai un an în urmă, Klarna a reuşit să îşi dubleze evaluarea la 46 de miliarde de dolari după o rundă de finanţare de 639 de milioane de dolari, pe fondul unei explozii a comerţului electronic în timpul pandemiei de coronavirus. Acea rundă de finanţare a fost condusă de japonezii de la SoftBank, grupul de investiţii care se află în spatele unui pariu dezastruos în grupul de partajare a birourilor WeWork.

Klarna, consilierul său Goldman Sachs şi Sequoia, al cărui partener Michael Moritz este şi preşedintele Klarna, au refuzat fiecare să comenteze. Mubadala nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. The Wall Street Journal a raportat pentru prima dată noile condiţii de finanţare.

Compania a fost fondată în 2005 şi este un pionier al afacerii „cumpără acum, plăteşte mai târziu”, care permite clienţilor să amâne plăţile sau să le împartă în rate. Cu toate acestea, 40% din tranzacţiile sale sunt acum plătite integral prin opţiunea „Pay Now”.

Noua evaluare ar fi cea mai mică evaluare a Klarna din august 2019, când valora 5,5 miliarde de dolari, şi urmează unei serii de eforturi de a strânge numerar în acest an, potrivit unor persoane informate în legătură cu acest subiect.

În luna mai, compania a apelat la investitori, inclusiv firme de investiţii instituţionale şi birouri de familie, pentru noi bani la o evaluare de 25 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, nu a reuşit să obţină o tracţiune semnificativă, potrivit persoanelor respective.

De asemenea, Klarna a redus cu 10% din cei peste 7.000 de angajaţi, directorul general Sebastian Siemiatkowski descriind anul 2022 ca fiind un „an tumultuos”.

O lună mai târziu, unii investitori au fost abordaţi cu oportunitatea de a investi la o evaluare sub 20 de miliarde de dolari, potrivit aceloraşi persoane.

Evaluarea redusă reflectă o rătăcire mai amplă pe piaţa fintech. Inflaţia galopantă a determinat investitorii să adopte o abordare mai precaută, oprind fluxul de bani uşori care a contribuit la creşterea sectorului până la cote ameţitoare.

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău