,,Eficiența Energetică a Clădirilor din Moldova” – un nou proiect lansat de AEE. A avut loc ședința introductivă

11 Iun. 2021, 10:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
11 Iun. 2021, 10:41 // Actual //  Otilia Cotruța

La data de 7 iunie curent, în cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică, a avut loc ședința introductivă privind proiectul ,,Eficiența Energetică a Clădirilor din Moldova”, urmată de un șir de vizite pe întreg teritoriul țării, cu scopul de a discuta cu potențialii beneficiari de proiecte despre interesul privind implementarea unor proiecte de eficiență energetică pentru instituțiile pe care le gestionează. Totodată în cadrul vizitelor au fost colectate date/informații relevante care vor fi utilizate pentru analiza impactului social și de mediu care va rezulta în urma implementării proiectului.

La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Consultantul selectat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), specialiști din cadrul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), dar și reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică.

Costul proiectului și finanțatori

Costul total al proiectului este de 72 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro urmează a fi alocate de către Banca Europeană de Investiții (BEI),  30 de milioane de euro din partea BERD și aproximativ 12 milioane de euro de Platforma de Investiții pentru Vecinătate a UE (PIV). Aceștia vor fi utilizați pentru a finanța implementarea măsurilor de eficiență energetică, concentrându-se pe îmbunătățirea sistemelor de încălzire, de ventilație și aer condiționat, iluminat, termoizolarea clădirilor și valorificarea surselor regenerabile de energie.

Scopul proiectului

Proiectul își propune să îmbunătățească eficiența energetică la nivelul clădirilor, acordând prioritate clădirilor publice, atât municipale, cât și de stat, în întreaga țară, ceea ce va avea ca rezultat beneficii semnificative pentru mediu prin economii de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Acest proiect urmează a fi implementat prin fortificarea eforturilor instituțiilor statului: Ministerul Economiei și Infrastructurii, AEE și UCIPE, care urmează să își aducă aportul în funcție de atribuțiile ce urmează a fi puse în sarcina acestora.

Menționăm că, Agenția pentru Eficiență Energetică este subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii și este responsabilă pentru sprijinirea programelor naționale de îmbunătățire a eficienței energetice, acordând asistența necesară pentru elaborarea planurilor de eficiență energetică locală și monitorizarea finalizării acestora.

Realitatea LiveȘedința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 17:10
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Iun. 2021, 17:10 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Victor Buzatu, un tânăr din raionul Ialoveni a început o afacere cu prepelițe încă în perioada studiilor de master. A lansat afacerea împreună cu alți 2 colegi din dorința de a face cât mai repede bani, însă după o perioadă a rămas singur, scrie AgroTV.

„A început demult, din 2014, atunci când eram studenți la master. Împreună cu doi colegi, am pornit afacerea, era un moment când ne-am regăsit la master cu mult timp liber și ne gândeam cu ce să ne ocupăm. A apărut această idee, după care a urmat o perioadă de analiză, două-trei săptămâni. Atunci eram mai tineri, ne doream cât mai repede să facem bani și aceasta era activitatea care ne promitea în cel mai scurt timp să ne întoarcem investițiile, respectiv, am decis să creștem prepelițe,”  afirmă Victor Buzatu, antreprenor.

Victor Buzatu a lansat afacerea împreună cu alți doi colegi, însă cei doi au renunțat și Victor a rămas singur. Acum este ajutat de familie.

„Atunci când noi am început, ele promiteau să-și întoarcă investiția în cel mai scurt timp, pentru că ele cresc relativ repede, în 45 de zile noi avem păsările mature pe care le putem sacrifica. Un alt avantaj este și spațiu mic pentru creșterea lor. Într-o încăpere de 40 m, se poate de crescut o mie de prepelițe, inclusiv loc pentru păsări mature și tineret.”

Victor Buzatu vinde carne și ouă de prepeliță, iar sezonier vinde și păsări și pui vii.

„Noi valorificăm din ele în primul rând carnea proaspătă și ouăle pentru consum. Sezonier vindem pasărea vie sau puii mici, de obicei primăvara persoanele care au gospodării pot crește și prepelițe, dar anul împrejur noi valorificăm carnea și ouăle lor.”

Antreprenorul menționează că ouăle de prepeliță au o valoarea nutrițională ridicată, în special dacă sunt consumate crude.

„Produsul acesta, pe care noi îl considerăm oușoarele de aur, recomandăm să fie consumate în stare crudă, așa poate să ne ofere toate calitățile pe care le posedă. Odată ce noi deja le preparăm, se pierde puțin din ceea ce au în interior.”

Potrivit lui Victor, creșterea de prepelițe este o afacere profitabilă, dar trebuie planificată foarte bine. De asemenea, crescătorul de prepelițe a fost afectat și de pandemia de Coronavirus.

„Da, în general este o afacere profitabilă, doar că pandemia ne-a afectat și pe noi foarte mult, pentru că activitatea noastră este una sezonieră. În primul rând, noi simțim posturile religioase. Atunci când e post, cererea la produsele noastre scade esențial, mai ales în Postul Mare și cel de Crăciun. Pe lângă asta, este o afacere care se bazează pe nunți și cumetrii, sezonul ceremoniilor,” menționează Victor Buzatu, antreprenor.

Victor Buzatu vinde carnea de prepeliță cu 130 de lei kilogramul, iar ouăle se vând cu un leu bucata.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo