,,Eficiența Energetică a Clădirilor din Moldova” – un nou proiect lansat de AEE. A avut loc ședința introductivă

11 Iun. 2021, 10:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
11 Iun. 2021, 10:41 // Actual //  Otilia Cotruța

La data de 7 iunie curent, în cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică, a avut loc ședința introductivă privind proiectul ,,Eficiența Energetică a Clădirilor din Moldova”, urmată de un șir de vizite pe întreg teritoriul țării, cu scopul de a discuta cu potențialii beneficiari de proiecte despre interesul privind implementarea unor proiecte de eficiență energetică pentru instituțiile pe care le gestionează. Totodată în cadrul vizitelor au fost colectate date/informații relevante care vor fi utilizate pentru analiza impactului social și de mediu care va rezulta în urma implementării proiectului.

La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Consultantul selectat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), specialiști din cadrul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), dar și reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică.

Costul proiectului și finanțatori

Costul total al proiectului este de 72 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro urmează a fi alocate de către Banca Europeană de Investiții (BEI),  30 de milioane de euro din partea BERD și aproximativ 12 milioane de euro de Platforma de Investiții pentru Vecinătate a UE (PIV). Aceștia vor fi utilizați pentru a finanța implementarea măsurilor de eficiență energetică, concentrându-se pe îmbunătățirea sistemelor de încălzire, de ventilație și aer condiționat, iluminat, termoizolarea clădirilor și valorificarea surselor regenerabile de energie.

Scopul proiectului

Proiectul își propune să îmbunătățească eficiența energetică la nivelul clădirilor, acordând prioritate clădirilor publice, atât municipale, cât și de stat, în întreaga țară, ceea ce va avea ca rezultat beneficii semnificative pentru mediu prin economii de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Acest proiect urmează a fi implementat prin fortificarea eforturilor instituțiilor statului: Ministerul Economiei și Infrastructurii, AEE și UCIPE, care urmează să își aducă aportul în funcție de atribuțiile ce urmează a fi puse în sarcina acestora.

Menționăm că, Agenția pentru Eficiență Energetică este subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii și este responsabilă pentru sprijinirea programelor naționale de îmbunătățire a eficienței energetice, acordând asistența necesară pentru elaborarea planurilor de eficiență energetică locală și monitorizarea finalizării acestora.

Realitatea Live

27 Sept. 2021, 17:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Sept. 2021, 17:24 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, investește 50 de milioane de dolari într-un un start-up care dezvoltă roboți care cultivă plante într-un mod sustenabil. De asemenea, omul de afaceri deține o suprafață considerabilă de terenuri agricole, ceea ce demonstrează încă o dată interesul lui pentru acest domeniu.

Astfel, Start-up-ul Iron Ox din Silicon Valley a atras o finanțare de 50 milioane dolari de la fondul de investiții Breakthrough Energy, deținut de Bill Gates.

Compania construiește roboți care pot cultiva plante cu ajutorul unui sistem hidroponic. Acest sistem presupune ca rădăcinile plantelor să fie scufundate într-o soluție nutritivă pe bază de apă și nutrienți sau plante într-un mediu poros, care reține soluția nutritivă, permite oxigenarea rădăcinilor și oferă suport de creștere plantelor, scrie WallStreet.

Roboții au senzori care permit măsurarea nitrogenului și aciditatea solului pentru a cultiva plante sănătoase. Prin această tehnologie dezvoltată de start-up se vor pute crește plante precum căpșune, busuioc thailandez, roșii, coriandru și pătrunjel.

Iron Ox are în grijă o fermă în nordul Californiei, iar începând cu acest an start-up-ul a început construcția unei noi ferme în Lockhart, Texas.

Recent, Bill Gates a reușit să strângă un miliard dolari pentru a dezvolta energie verde și regenerabilă pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a poluării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală