Escapade de weekend în Ucraina: Ce să facă Moldovenii pentru a nu sta în carantină+ idei de destinații pentru călătorii

11 Iun. 2021, 11:25
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
11 Iun. 2021, 11:25 // Au Bani //  Otilia Cotruța

Escapadele de weekend în Ucraina sunt din ce în ce mai populare în rândul cetățenilor Republicii Moldova. În acest sens, Bani.md, a adunat aici cele mai importante și interesante informații pentru pregătirea călătoriilor de weekend.

Acte necesare pentru a nu sta în carantină

Cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, dacă vor prezenta obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală. Aceasta trebuie să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

Totodată, cetățenii moldoveni vor trebui  să  prezinte și rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat, sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat, sau certificatul ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS, eliberat în limba engleză sau cu traducere în limba engleză.

Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

În absența poliței de asigurare și/sau a unui document din cele enumerate, trecerea frontierei de stat pentru intrare sau tranzit va fi refuzată.

Nu uitați de verificarea actelor de identitate

Teritoriul Ucrainei poate fi tranzitat de cetățenii Republicii Moldova cu pașaportul străin.

Cele  mai frumoase locuri din Ucraina

Piața Rynok din orașul Lvov

Piața Rynok se află în inima orașului Lvov (în zona de vest a Ucrainei, n.r.), iar datorită diversității arhitecturale din zonă, este considerată unul din cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Vizitatorii pot admira clădiri construite în stilurile arhitectuale renascentist, baroc, gotic, rococo și chiar modernist,  plasate armonios în interiorul pieței. În toate cele patru colțuri ale acesteia se află fântâni, construite încă din secolul al XVII-lea, pe care au fost proiectate câteva sculpturi ale zeilor din mitologia greacă, Diana, Neptun, Adonuis și Amphitrite.

Plaja din orașul Yalta

Plaja din Yalta, de asemenea, se află printre cele mai frumoase locuri din Ucraina, dar și cele mai cunoscute.  Ceea ce este deosebit la această plajă este faptul că este lipsită de nisip, acesta fiind înlocuit de pietricele foarte fine. Din acest motiv, majoritatea turiștilor o aseamănă cu plajele din Riviera Franceză.

Această plajă este vizitată pe tot parcursul anului, având o faleză lungă ce atrage turiștii să iasă la plimbare.

Orașul Yalta se află în peninsula Crimeea, unde situația politică e delicată din cauza ocupației ruse.

Parcul Sofievca din orașul Umani

Parcul dendrologic Sofievca este situat în nordul orașului Umani (localizat la sud-vest de Kiev)  și este renumit pentru relieful neobișnuit, diversitatea florei și sculpturile antice care îl animă.

Parcul este foarte îngrijit, iar localnicii, dar și turiștii, îl vizitează adesea pentru a scăpa de agitația orașului și pentru a medita în liniște. Acesta este amenajat pe malul lacului Camenca, iar datorită peisajelor, turiștii îl caracterizează ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Orașul Odesa

Odesa este al treilea oraș din Ucraina ca dimensiune, și cel mai fermecător.  Aici se pot găsi muzee, parcuri, plaje și priveliști arhitecturale deosebite. Totuși, activitățile din timpul nopții sunt cele care plasează orașul Odesa pe lista cu cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Mai ales în timpul verii, turiștii se pot relaxa în zone special amenajate la numai câțiva pași distanță de Marea Neagră, sau se pot distra în diversele cluburi care luminează orașul.

Capitala Kiev

Artele și arhitectura orașului Kiev sunt considerate comori naționale. Catedrala Sfânta Sofia este cunoscută pentru mozaicurile și frescele deosebite, care datează încă din secolul al XI-lea, și este doar unul dintre centrele religioase ale Kievului.

Orașul este împânzit de astfel de clădiri, care formează un spectacol arhitectural pentru vizitatori, și care pune Kievul în topul cu cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Realitatea LiveȘedința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 17:10
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Iun. 2021, 17:10 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Victor Buzatu, un tânăr din raionul Ialoveni a început o afacere cu prepelițe încă în perioada studiilor de master. A lansat afacerea împreună cu alți 2 colegi din dorința de a face cât mai repede bani, însă după o perioadă a rămas singur, scrie AgroTV.

„A început demult, din 2014, atunci când eram studenți la master. Împreună cu doi colegi, am pornit afacerea, era un moment când ne-am regăsit la master cu mult timp liber și ne gândeam cu ce să ne ocupăm. A apărut această idee, după care a urmat o perioadă de analiză, două-trei săptămâni. Atunci eram mai tineri, ne doream cât mai repede să facem bani și aceasta era activitatea care ne promitea în cel mai scurt timp să ne întoarcem investițiile, respectiv, am decis să creștem prepelițe,”  afirmă Victor Buzatu, antreprenor.

Victor Buzatu a lansat afacerea împreună cu alți doi colegi, însă cei doi au renunțat și Victor a rămas singur. Acum este ajutat de familie.

„Atunci când noi am început, ele promiteau să-și întoarcă investiția în cel mai scurt timp, pentru că ele cresc relativ repede, în 45 de zile noi avem păsările mature pe care le putem sacrifica. Un alt avantaj este și spațiu mic pentru creșterea lor. Într-o încăpere de 40 m, se poate de crescut o mie de prepelițe, inclusiv loc pentru păsări mature și tineret.”

Victor Buzatu vinde carne și ouă de prepeliță, iar sezonier vinde și păsări și pui vii.

„Noi valorificăm din ele în primul rând carnea proaspătă și ouăle pentru consum. Sezonier vindem pasărea vie sau puii mici, de obicei primăvara persoanele care au gospodării pot crește și prepelițe, dar anul împrejur noi valorificăm carnea și ouăle lor.”

Antreprenorul menționează că ouăle de prepeliță au o valoarea nutrițională ridicată, în special dacă sunt consumate crude.

„Produsul acesta, pe care noi îl considerăm oușoarele de aur, recomandăm să fie consumate în stare crudă, așa poate să ne ofere toate calitățile pe care le posedă. Odată ce noi deja le preparăm, se pierde puțin din ceea ce au în interior.”

Potrivit lui Victor, creșterea de prepelițe este o afacere profitabilă, dar trebuie planificată foarte bine. De asemenea, crescătorul de prepelițe a fost afectat și de pandemia de Coronavirus.

„Da, în general este o afacere profitabilă, doar că pandemia ne-a afectat și pe noi foarte mult, pentru că activitatea noastră este una sezonieră. În primul rând, noi simțim posturile religioase. Atunci când e post, cererea la produsele noastre scade esențial, mai ales în Postul Mare și cel de Crăciun. Pe lângă asta, este o afacere care se bazează pe nunți și cumetrii, sezonul ceremoniilor,” menționează Victor Buzatu, antreprenor.

Victor Buzatu vinde carnea de prepeliță cu 130 de lei kilogramul, iar ouăle se vând cu un leu bucata.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo