Escapade de weekend în Ucraina: Ce să facă Moldovenii pentru a nu sta în carantină+ idei de destinații pentru călătorii

11 Iun. 2021, 11:25
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
11 Iun. 2021, 11:25 // Au Bani //  MD Bani

Escapadele de weekend în Ucraina sunt din ce în ce mai populare în rândul cetățenilor Republicii Moldova. În acest sens, Bani.md, a adunat aici cele mai importante și interesante informații pentru pregătirea călătoriilor de weekend.

Acte necesare pentru a nu sta în carantină

Cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, dacă vor prezenta obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală. Aceasta trebuie să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

Totodată, cetățenii moldoveni vor trebui  să  prezinte și rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat, sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat, sau certificatul ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS, eliberat în limba engleză sau cu traducere în limba engleză.

Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

În absența poliței de asigurare și/sau a unui document din cele enumerate, trecerea frontierei de stat pentru intrare sau tranzit va fi refuzată.

Nu uitați de verificarea actelor de identitate

Teritoriul Ucrainei poate fi tranzitat de cetățenii Republicii Moldova cu pașaportul străin.

Cele  mai frumoase locuri din Ucraina

Piața Rynok din orașul Lvov

Piața Rynok se află în inima orașului Lvov (în zona de vest a Ucrainei, n.r.), iar datorită diversității arhitecturale din zonă, este considerată unul din cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Vizitatorii pot admira clădiri construite în stilurile arhitectuale renascentist, baroc, gotic, rococo și chiar modernist,  plasate armonios în interiorul pieței. În toate cele patru colțuri ale acesteia se află fântâni, construite încă din secolul al XVII-lea, pe care au fost proiectate câteva sculpturi ale zeilor din mitologia greacă, Diana, Neptun, Adonuis și Amphitrite.

Plaja din orașul Yalta

Plaja din Yalta, de asemenea, se află printre cele mai frumoase locuri din Ucraina, dar și cele mai cunoscute.  Ceea ce este deosebit la această plajă este faptul că este lipsită de nisip, acesta fiind înlocuit de pietricele foarte fine. Din acest motiv, majoritatea turiștilor o aseamănă cu plajele din Riviera Franceză.

Această plajă este vizitată pe tot parcursul anului, având o faleză lungă ce atrage turiștii să iasă la plimbare.

Orașul Yalta se află în peninsula Crimeea, unde situația politică e delicată din cauza ocupației ruse.

Parcul Sofievca din orașul Umani

Parcul dendrologic Sofievca este situat în nordul orașului Umani (localizat la sud-vest de Kiev)  și este renumit pentru relieful neobișnuit, diversitatea florei și sculpturile antice care îl animă.

Parcul este foarte îngrijit, iar localnicii, dar și turiștii, îl vizitează adesea pentru a scăpa de agitația orașului și pentru a medita în liniște. Acesta este amenajat pe malul lacului Camenca, iar datorită peisajelor, turiștii îl caracterizează ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Orașul Odesa

Odesa este al treilea oraș din Ucraina ca dimensiune, și cel mai fermecător.  Aici se pot găsi muzee, parcuri, plaje și priveliști arhitecturale deosebite. Totuși, activitățile din timpul nopții sunt cele care plasează orașul Odesa pe lista cu cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Mai ales în timpul verii, turiștii se pot relaxa în zone special amenajate la numai câțiva pași distanță de Marea Neagră, sau se pot distra în diversele cluburi care luminează orașul.

Capitala Kiev

Artele și arhitectura orașului Kiev sunt considerate comori naționale. Catedrala Sfânta Sofia este cunoscută pentru mozaicurile și frescele deosebite, care datează încă din secolul al XI-lea, și este doar unul dintre centrele religioase ale Kievului.

Orașul este împânzit de astfel de clădiri, care formează un spectacol arhitectural pentru vizitatori, și care pune Kievul în topul cu cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău