Escapade de weekend în Ucraina: Ce să facă Moldovenii pentru a nu sta în carantină+ idei de destinații pentru călătorii

11 Iun. 2021, 11:25
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
11 Iun. 2021, 11:25 // Au Bani //  Otilia Cotruța

Escapadele de weekend în Ucraina sunt din ce în ce mai populare în rândul cetățenilor Republicii Moldova. În acest sens, Bani.md, a adunat aici cele mai importante și interesante informații pentru pregătirea călătoriilor de weekend.

Acte necesare pentru a nu sta în carantină

Cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, dacă vor prezenta obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală. Aceasta trebuie să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

Totodată, cetățenii moldoveni vor trebui  să  prezinte și rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat, sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat, sau certificatul ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS, eliberat în limba engleză sau cu traducere în limba engleză.

Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

În absența poliței de asigurare și/sau a unui document din cele enumerate, trecerea frontierei de stat pentru intrare sau tranzit va fi refuzată.

Nu uitați de verificarea actelor de identitate

Teritoriul Ucrainei poate fi tranzitat de cetățenii Republicii Moldova cu pașaportul străin.

Cele  mai frumoase locuri din Ucraina

Piața Rynok din orașul Lvov

Piața Rynok se află în inima orașului Lvov (în zona de vest a Ucrainei, n.r.), iar datorită diversității arhitecturale din zonă, este considerată unul din cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Vizitatorii pot admira clădiri construite în stilurile arhitectuale renascentist, baroc, gotic, rococo și chiar modernist,  plasate armonios în interiorul pieței. În toate cele patru colțuri ale acesteia se află fântâni, construite încă din secolul al XVII-lea, pe care au fost proiectate câteva sculpturi ale zeilor din mitologia greacă, Diana, Neptun, Adonuis și Amphitrite.

Plaja din orașul Yalta

Plaja din Yalta, de asemenea, se află printre cele mai frumoase locuri din Ucraina, dar și cele mai cunoscute.  Ceea ce este deosebit la această plajă este faptul că este lipsită de nisip, acesta fiind înlocuit de pietricele foarte fine. Din acest motiv, majoritatea turiștilor o aseamănă cu plajele din Riviera Franceză.

Această plajă este vizitată pe tot parcursul anului, având o faleză lungă ce atrage turiștii să iasă la plimbare.

Orașul Yalta se află în peninsula Crimeea, unde situația politică e delicată din cauza ocupației ruse.

Parcul Sofievca din orașul Umani

Parcul dendrologic Sofievca este situat în nordul orașului Umani (localizat la sud-vest de Kiev)  și este renumit pentru relieful neobișnuit, diversitatea florei și sculpturile antice care îl animă.

Parcul este foarte îngrijit, iar localnicii, dar și turiștii, îl vizitează adesea pentru a scăpa de agitația orașului și pentru a medita în liniște. Acesta este amenajat pe malul lacului Camenca, iar datorită peisajelor, turiștii îl caracterizează ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Orașul Odesa

Odesa este al treilea oraș din Ucraina ca dimensiune, și cel mai fermecător.  Aici se pot găsi muzee, parcuri, plaje și priveliști arhitecturale deosebite. Totuși, activitățile din timpul nopții sunt cele care plasează orașul Odesa pe lista cu cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Mai ales în timpul verii, turiștii se pot relaxa în zone special amenajate la numai câțiva pași distanță de Marea Neagră, sau se pot distra în diversele cluburi care luminează orașul.

Capitala Kiev

Artele și arhitectura orașului Kiev sunt considerate comori naționale. Catedrala Sfânta Sofia este cunoscută pentru mozaicurile și frescele deosebite, care datează încă din secolul al XI-lea, și este doar unul dintre centrele religioase ale Kievului.

Orașul este împânzit de astfel de clădiri, care formează un spectacol arhitectural pentru vizitatori, și care pune Kievul în topul cu cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Realitatea Live

27 Sept. 2021, 17:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Sept. 2021, 17:24 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, investește 50 de milioane de dolari într-un un start-up care dezvoltă roboți care cultivă plante într-un mod sustenabil. De asemenea, omul de afaceri deține o suprafață considerabilă de terenuri agricole, ceea ce demonstrează încă o dată interesul lui pentru acest domeniu.

Astfel, Start-up-ul Iron Ox din Silicon Valley a atras o finanțare de 50 milioane dolari de la fondul de investiții Breakthrough Energy, deținut de Bill Gates.

Compania construiește roboți care pot cultiva plante cu ajutorul unui sistem hidroponic. Acest sistem presupune ca rădăcinile plantelor să fie scufundate într-o soluție nutritivă pe bază de apă și nutrienți sau plante într-un mediu poros, care reține soluția nutritivă, permite oxigenarea rădăcinilor și oferă suport de creștere plantelor, scrie WallStreet.

Roboții au senzori care permit măsurarea nitrogenului și aciditatea solului pentru a cultiva plante sănătoase. Prin această tehnologie dezvoltată de start-up se vor pute crește plante precum căpșune, busuioc thailandez, roșii, coriandru și pătrunjel.

Iron Ox are în grijă o fermă în nordul Californiei, iar începând cu acest an start-up-ul a început construcția unei noi ferme în Lockhart, Texas.

Recent, Bill Gates a reușit să strângă un miliard dolari pentru a dezvolta energie verde și regenerabilă pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a poluării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală