„EU Digital Covid Certificate”: A fost stabilit un acord între instituţiile UE privind certificatul Covid-19

21 Mai 2021, 07:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
21 Mai 2021, 07:13 // Actual //  Otilia Cotruța

Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi, 20 mai 2021, în ceea ce privește Certificatul digital UE Covid-19, care ar urma să faciliteze călătoriile în spaţiul comunitar pe durata pandemiei.

Anunțul a fost făcut de Parlamentul European. Certificatul digital UE Covid-19 ar urma să devină funcţional în iunie și  se va numi „EU Digital Covid Certificate”

Siegfried Mureșan: „Acest certificat poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic“

Am dorit ca acest certificat să îți dea libertate de călătorie fără excepție. Regula este ca dacă ai fost vaccinat, ai fost imunizat prin boală sau te-ai testat, călătorești fară probleme, excepția este pentru statele cu incidență mică în raport cu statele cu incidență mare sau cu tulpini extrem de periculoase“, explică europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Certificatul poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic. Îl poți printa și nu trebuie să îl arăți digital, spune Mureșan, citat de Aleph News.

În ceea ce privește perioada maximă care poate să treacă de când ai fost bolnav de Covid-19, trebuie să știi că „termenul de principiu este de 90 de zile, oamenii de stiință spun că dacă ai trecut prin boală trei luni de zile ești imunizat”.

Intenția este ca acest certificat să fie folosit pe o perioadă de un an de zile, până vom depăși această pandemie. Scopul certificatului este să vedem călătorii liberi în UE pe baza acelorași reguli”, a mai spus europarlamentarul.

După rapel stăm 10 zile pentru anticorpi? – „Da, persoanele vaccinate înseamnă persoane care au făcut schema de vaccinare. Unele tări solicită 10 zile, altele 14 zile. În contextul certificatului european o persoană imunizată e considerată o persoană imunizată cu întreaga schemă. În contextul acestui certificat nu este vorba de o a treia doză de vaccinare“, explică Siegfried Mureșan.

Orice cetățean care se vaccinează  în UE sau testează va primi automat un certificat digital

 • Certificatul se va numi „EU Digital Covid Certificate”
 • „Am ajuns la un compromis. Era o problemă de securitatea juridică, discriminatorie pentru cetățeni. Testele pentru frontierele interne în UE am vrut să aibă un preț acceptabil pentru toată lumea. Consiliul a acceptat ca dacă vrem să asigurăm libera circulație, să elibereze 100 milioane de euro din fondul de urgență și 300 milioane de euro suplimentari pentru testele antigen.“
 • Testele PCR vor fi din ce în ce mai puțin folosite.
 • Trebuie ca statele să respecte dreptul european și se va limita dreptul la măsurile naționale. Pentru a emite restricții naționale, după ce va fi emis certificatul. Doar excepțional, dacă situația epidemiologică o va cere, pe baza indicatorilor ECDC vor fi luate masuri prin anunțarea cu 48 de ore înainte a Comisiei.
 • Consiliul a acceptat ca certificatul sa fie folosit de cetățeni UE care locuiesc în extern și care au fost vaccinați în afara UE.
 • Vom putea sa reluăm libera circulație din vară, pe măsură ce ne vom vaccina mai mult.
 • Orice cetățean care se vaccinează sau testează va primi automat un certificat digital.
 • Statele membre trebuie să dispună de infrastructură critică pentru a emite certificatul digital.
 • Certificatul este doar pentru statele membre. Acestea vor putea să primească cetățeni extra UE, pe baza unor reguli proprii, pe baza unor acorduri de reciprocitate.
 • Când un stat membru, conform dreptului european, estimează că sunt necesare măsuri suplimentare, anunță Comisia cu 48 de ore înainte de a impune restricțiile. Trebuie să spună motivul, durata, ce posesori de certificat vor fi exceptati. Statele membre oferă informații clare, complete, actuale.
 • Schema de vaccinare trebuie să fie completă. Testele antigen câștigă credibilitate. Statele membre le pot introduce potrivit politicilor proprii.
 • Nimeni nu forțează statele membre să investească în teste PCR.

Oficial al Parlamentului European: „Am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19

După o zi lungă, am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19, cunoscut anterior sub denumirea de Certificatul verde digital„, a confirmat un oficial din cadrul Parlamentului European.

Juan Fernando Lopez Aguilar, raportor şi preşedinte al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul UE, a explicat că s-a ajuns la o soluţie de compromis care urmează să fie definitivată de instituţiile europene în următoarele săptămâni.

 

Realitatea LiveUn nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
14 Iun. 2021, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Iun. 2021, 11:26 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Preşedintele american Joe Biden a avut întrevedere cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Președintele SUA a luat ceaiul cu Regina duminică după amiază, la Windsor și a spus că și-a adus aminte de mama sa, relatează Reuters.

“Nu cred că s-ar simţi insultată, dar mi-a adus aminte de mama, privirea şi pur şi simplu generozitatea ei”, a mărturisit Biden presei cu puţin timp înainte de plecarea sa de la Londra.

El a adăugat că a avut o discuţie “grozavă” cu suverana, care a întrebat-o de liderul rus, Vladimir Putin, şi de cel chinez, Xi Jinping.

Cuplul prezidenţial american a petrecut la castelul Windsor peste o oră, cu circa 10 minute mai mult decât era prevăzut.

Biden a invitat-o, cu acest prilej, pe regină să viziteze Casa Albă.

Duminică seara, preşedintele american a aterizat la Bruxelles, unde va lua parte luni la summitul NATO.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo