Europenii – fani ai sportului! Cât au cheltuit în 2022 pentru acest tip de activități

20 Ian. 2023, 18:04
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2023, 18:04 // Au Bani //  MD Bani

Europenii au revenit în sălile de sport şi pe stadioane, iar pasiunea lor pentru sport s-a tradus într-o creştere de 37% a cheltuielilor pentru bunurile, serviciile şi experienţele sportive faţă de anul anterior, conform studiului Mastercard Sport Economy Index 2023.

Sondajul a fost realizat în rândul a peste 11.000 de europeni, iar una dintre concluzii este faptul că în 2022, mai multe persoane au participat la evenimente sportive live, o creştere de 12%, şi au făcut exerciţii fizice în mod regulat, plus 10%, faţă de 2021, scrie ZF.

În ultimul an, tehnologia a fost un factor important, astfel că peste 60% din europeni au declarat că tehnologia a ajutat semnificativ la modul în care s-au bucurat de evenimentele, echipele şi concurenţii lor favoriţi.

Primele cinci moduri în care europenii au folosit tehnologia pentru a se bucura de sport în 2022 au fost: pentru a urmări evenimentele de la distanţă pe reţelele sociale, pentru a urmări mai multe meciuri în acelaşi timp, pentru a trăi un eveniment sportiv prin intermediul VR, pentru a urmări competiţii de eSports prin intermediul platformelor de streaming şi pentru a asculta podcasturi sportive.

Cu toate că amprenta digitală a sportului a continuat să crească, evenimentele live continuă să atragă tot mai mulţi spectatori pe stadioane. Astfel, peste jumătate dintre europeni au participat la un eveniment live anul trecut, în creştere cu 12% faţă de 2021. Fotbalul, baschetul, tenisul, voleiul şi ciclismul au fost cele mai populare sporturi.

Pe lângă evenimentele sportive, europenii au început să facă din ce în ce mai mult sport. Conform studiului, circa 54% dintre europeni au făcut mai mult sport şi activităţi fizice decât în 2021. Drumeţiile, înotul, alergarea, fotbalul şi ridicarea greutăţilor au fost cele mai populare activităţi fizice în rândul europenilor.

Totodată, a fost observată şi o revenire a oamenilor în sălile de sport, peste 40% dintre europeni au fost mai dispuse să plătească un abonament pentru a face exerciţii, decât să practice activităţi fizice acasă.

Europenii au continuat să investească în condiţia lor fizică, vânzările de articole sportive, precum crosele de golf, mingile de tenis şi bicicletele, crescând cu 15% în 2022 faţă de 2021, potrivit Mastercard Economics Institute.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău