Uriașul metalifer care înădușă Moldova cu fum speră să-și repornească furnalele la turații maxime

20 Ian. 2023, 17:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Ian. 2023, 17:10 // Actual //  Lupu Eduard

Uzina Metalurgică de la Râbniţa a solicitat autorizaţia de gestionare a deşeurilor şi a emisiei de poluanţi pentru o perioadă de cinci ani. Deşi procesul de monitorizare şi verificare a documentelor nu s-a încheiat, ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, afirmă că activitatea întreprinderii se încadrează în parametrii tehnici, prevăzuţi de lege.

„Ei se încădrează în limitele prevăzute de cadrul tehnic pentru astfel de genuri de activitate. Evident, depăşiri pot să existe la momentul de faţă, dar o creştere bruscă a acestor depăşiri nu a fost înregistrată. Mai multe luni în urmă ei au depus seturi de documente, ca să li se elibereze autorizaţia pentru cinci ani, dar este un proces destul de anevoios de verificare, pentru că, în primul rând, sunt documente tehnice forte ample”, a declarat Rodica Iordanov, citată de canal2.md.

Acordarea autorizației de mediu Uzinei Metalurgice de la Rîbnița este folosită ca monedă de schimb pentru livrarea energiei electrice Republicii Moldova de către Centrala de la Cuciurgan. Asta a și fost motivul pentru care ar fi demisionat fostul ministru al Mediului, Iuliana Cantaragiu.

La începutul lunii decembrie 2022 autoritățile Republicii Moldova au acordat autorizație de mediu Uzinei Metalurgice pentru o lună, după ce Cuciurganul a reluat livrările de curent în schimbul celor 5,7 mil. metri cubi de gaz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău