Ironia amară a războiului: Ucraina a cedat Rusiei sute de rachete sovietice de tipul celei a masacrului de la Dnipro

21 Ian. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Ian. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Rachetele Kh-22 au devenit un instrument folosit de ruși pentru numeroase crime comise în Ucraina. Printre acestea s-a numărat și atacul asupra unei bloc de locuințe din Dnipro, în urma căruia au murit 46 de persoane, inclusiv copii.

În timpul președinției lui Leonid Kucima (19 iulie 1994 – 23 ianuarie 2005), Ucraina a dat pur și simplu sute de rachete de croazieră țării agresoare în schimbul anulării datoriilor.

Racheta rusească Kh-22 care a lovit la Dnipro a fost lansată din regiunea Kursk a Federației Ruse.

În iunie 2022, același tip de rachetă a lovit un complex comercial din Kremenchuk și a ucis zeci de oameni, iar în luna mai a lovit complexul comercial și de divertisment Riviera din Fontanka (regiunea Odesa).
Au existat și alte cazuri de utilizare criminală a acestor rachete sovietice de către Forțele Aeriene Ruse, care au provocat multă durere ucrainenilor.

Rachetele Kh-22 au fost dezvoltate în URSS începând din 1958 până în februarie 1971. Datorită învechirii lor morale, au devenit dificil și periculos de operat, prin urmare, până la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, au fost pur și simplu depozitate în Federația Rusă, deși oficial au rămas în serviciu cu Forțele Armate Ruse.
Ads
Războiul a schimbat totul. Încă din mai 2022, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni a raportat că Rusia folosea din ce în ce mai mult rachetele antinavă sovietice Kh-22. În opinia sa, unul dintre motivele tranziției armatei ruse la rachete vechi ar putea fi marile pierderi ale aviației ruse.
„În fiecare zi, inamicul lansează de la 10 la 14 rachete de croazieră asupra obiectivelor de infrastructură civilă. Recent, Rusia a recurs la tactica utilizării masive a rachetelor de croazieră supersonice antinavă de tip Kh-22 la obiectele specificate”, a spus Zalujni, în timpul unei conversații telefonice cu șeful de stat major al Statelor Unite, generalului Mark Milley.

Este cu atât mai greu de acceptat că printre aceste rachete ucigașe ar putea fi și cele pe care Ucraina le-a dat Rusiei.

După prăbușirea URSS, în Ucraina au fost găsite un număr semnificativ de arme nucleare: rachete balistice și de croazieră. Cu toate acestea, după obținerea independenței, țara a renunțat la statutul său nuclear, iar mai târziu și la aviația strategică.

Ucraina a fost dependentă de sursele de energie rusești și este, de asemenea, puternic legată de Rusia în industrii precum inginerie, telecomunicații și transporturi.

În 2000, Ucraina a dat Rusiei 386 de rachete de tip Kh-22 și bombardiere strategice supersonice drept plată pentru datorii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău