Exercițiile comune ruso-belaruse provoacă îngrijorare la Kiev. Putin nu a renunțat la ideea de a-l înlocui pe Zelenski

17 Ian. 2023, 08:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Ian. 2023, 08:06 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia și Belarus au început exercițiile militare comune, stârnind îngrijorare la Kiev, dar și în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei. Există temeri că Vladimir Putin ar putea lansa o nouă ofensivă spre Kiev, din Belarus. Analiștii moldoveni avertizează cu privire la posibilitatea ca mai multe rachete rusești să ajungă pe teritoriul țării. Ei spun că Moldova se află pe hărțile de război rusești. Folosirea, de către Rusia, a sistemelor de apărare aeriană S-300 și S-400 pentru a lovi ținte terestre indică faptul că stocurile de rachete balistice ale Moscovei sunt pe sfârșite.

Exercițiile militare comune demarate de Rusia şi Belarus luni, 16 ianuarie, stârnesc îngrijorare în Ucraina, dar și în Occident. Analiștii militari monitorizează situația cu atenție încercând să descopere indicii cu privire la intențiile Moscovei. Există temeri că Moscova ar putea lansa o nouă invazie în nordul Ucrainei, de pe teritoriul Belarus, ca în 24 februarie, anul trecut. Până acum Minskul nu a participat direct la conflict cu forţe militare, iar ministerul Apărării din această țară a dat asigurări că exercițiile din aceste zile au un rol defensiv.

„Astăzi a început un exerciţiu tactic comun de zbor al unităţilor de aviaţie ale forţelor armate ale Republicii Belarus şi ale Federaţiei Ruse, care fac parte din componenta de aviaţie a grupului regional comun”, a anunţat ministerul Apărării din Belarus.

Oficialii de la Minsk au precizat că scopul urmărit este de „creştere a compatibilităţii operaţionale în îndeplinirea comună a sarcinilor de pregătire de luptă”. Exercițiile comune se vor desfășura în perioada 16 ianuarie – 1 februarie, folosind toate aerodromurile militare din Belarus, a anunţat Ministerul belarus al Apărării. Potrivit unei declaraţii publicate pe contul de Telegram al Ministerului Apărării, unităţi ale forţelor aerospaţiale ale Rusiei au sosit pe aerodromurile din Belarus duminică seara târziu.

Deși Minskul a declarat că exerciţiile sunt defensive, acumularea de trupe rusești în curs de desfăşurare, combinată cu un val de activităţi militare în ţară, aminteşte de pregătirile pentru invazia din februarie anul trecut. Canalele neoficiale de pe Telegram de monitorizare militară au relatat că avioane de vânătoare, elicoptere şi avioane de transport militar au sosit în Belarus încă de la începutul anului.

Situaţia de la graniţa Belarusului cu Ucraina nu a fost „foarte calmă”, iar Ucraina a „provocat” Belarusul, a declarat Pavel Muraveiko, prim-adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus.

„Ne menţinem reţinerea şi răbdarea şi ne păstrăm praful de puşcă uscat. Avem necesarul de forţe şi mijloace care vor răspunde oricăror manifestări de agresiune sau unei ameninţări teroriste pe teritoriul nostrum”, a declarat însă Muraveiko.

Ucraina a avertizat cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului, iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că ţara trebuie să fie pregătită la această graniță.

Liderul opoziției belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia a descris manevrele militare ruso-belaruse drept o „cacealma” menită să deturneze forțele armatei ucrainene din est. Ea a dat un interviu la Davos, în Elveția. Lidera opoziției l-a acuzat pe Lukașenko pentru că a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a organiza atacuri asupra Ucrainei.

„Acesta este un spectacol pentru oamenii din Belarus, pentru a-i amenința, pentru a le spune: uite, armata rusă este aici, așa că păstrați liniștea, nu vă opuneți la nimic”, a spus ea.

Svetlana Tihanovskaia calificat procesul său, programat să înceapă la Minsk, în absență, drept o „farsă” și o „răzbunare” a lui Alexander Lukașenko. Confruntată cu acuzații de înaltă trădare și conspirație pentru a prelua puterea, ea a declarat că și-a contactat avocatul din oficiu, dar acesta nu i-a răspuns niciodată.

„Nici măcar nu știu ce va face mâine așa-zisul meu avocat în această instanță, cum mă va apăra. Nu știu cât va dura acest proces, câte zile va dura, dar sunt sigură că mă vor condamna la mulți, mulți ani de închisoare”, a declarat ea.

Mesaj de încurajare a unui soldat ucrainean din Soledar

Un soldat ucrainean a postat o înregistrare video pe rețelele de socializare în care a minimalizat „victoria” rușilor în Soledar. El și-a îndemnat concetățenii să aibă încredere în conducerea armatei și a amintit că rușii au fost nevoiți să se retragă din multe orașe, inclusiv din apropierea Kievului, Herson și Harkov.

Soldatul sa subliniat că anumite lupte par a fi pierdute din cauza minciunilor rușilor și a războiului informational. El a dat de înțeles că infanteria s-a retras din Soledar, în timp ce Serghei Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din est, a declarat că Forțele de Apărare ucrainene continuă să apere orașul.

„Războiul informațional nu are loc doar pe front, ci mai mult în capul oamenilor noștri. Trebuie multă muncă pentru a îmbunătăți asta, în timp ce mii oameni ca mine lucrează pe front, facănd-o foarte bine. În special infanteria care oprește hoarda cu eforturi titanice. Dar, din păcate, pe frontul informațional pierdem în anumite locuri pentru că oamenii noștri cred minciuni.

Pe scurt, în Soledar, nu vă așteptați la panică, orașul este mai degrabă mic… Au «succes colosal» acolo ocupanții? Amintiți-vă că au fost aproape de Kiev, că au fost în Herson, Harkovul capturat. Unde sunt acum? Faptul că omoară un batalion pe zi și un oraș complet devastat, nu mai e niciun sens pentru noi să fim acolo. Trebuie să ne păstrăm infanteria experimentată, curajoasa infanterie”, a povestit el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău