Flota din umbră a Rusiei inundă piața mondială cu petrol

17 Ian. 2023, 08:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Ian. 2023, 08:12 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda sancțiunilor UE și internaționale împotriva Rusiei, fluxurile de petrol transportat pe mare de Moscova au crescut săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel din aprilie 2022. Aceste livrări au crescut la valoarea de 3,8 milioane de barili de țiței pe zi, sugerând că țara lui Putin a depășit deocamdată impactul măsurilor restrictive luate în Europa.

În analiza efectuată de Bloomberg, sunt prezentate date care arată că România a cumpărat masiv petrol pe mare din Rusia, în timpul războiului din Ucraina. Cifrele indică fluxuri destul de mari, între martie și noiembrie 2022, care au variat între 21.000 de barili pe zi în penultima lună din an, până la valori de 136.000 de barili pe zi, în cursul lui martie și aprilie.

Publicația citată dezvăluie faptul că volumul de țiței rusesc livrat pe mare a crescut cu 876.000 de barili pe zi sau cu 30%, la 3,8 milioane de barili în săptămâna care s-a terminat pe 13 ianuarie 2023.

Livrările din Marea Baltică au crescut cu 626.000 de barili pe zi față de săptămâna precedentă, în timp ce cele din Marea Neagră au câștigat cu 47%. S-au extins și fluxurile din porturile țării din Pacific. Astfel, debitul total de petrol livrat pe mare de Rusia până pe 13 ianuarie a crescut cu 550.000 de barili pe zi față de săptămâna precedentă, la 3,06 milioane.

Interdicția Uniunii Europene de import a țițeiului din Rusia a dus la călătorii mult mai lungi pentru transporturile Moscovei, călătoriile având acum o medie de 31 de zile din porturile baltice și până în India, în comparație cu doar șapte zile de la aceleași terminale la Rotterdam și aproximativ jumătate din aceasta până în Polonia.

Țara se bazează din ce în ce mai mult pe propriile nave și pe așa-numita „flotă din umbră” de nave de obicei mai vechi deținute de companii mici, adesea necunoscute, care au apărut în ultimele luni. Tancurile deținute de europeni pot încă transporta țiței rusesc, atâta timp cât acesta este vândut la un preț mai mic de 60 de dolari pe baril, introdus în același timp cu interdicția de import.

Ponderea exporturilor de țiței ale Rusiei transportate pe navele europene a scăzut de când au fost impuse sancțiunile, dar nu la zero. Tancurile care transportă țiței rusești devin din ce în ce mai discrete cu privire la destinațiile lor finale. Navele care transportau peste 29 de milioane de barili de țiței rusești, echivalentul a 1,05 milioane de barili pe zi de exporturi, au părăsit porturile din Rusia neavând o destinație finală clară în cele patru săptămâni de până la 13 ianuarie.

Livrările către Asia au crescut, în timp ce cele către Europa s-au diminuat aproape complet. Volumul de țiței de pe navele care se îndreaptă spre China, India și Turcia, cele trei țări care au apărut ca singurii cumpărători semnificativi de provizii rușilor dislocate, plus cantitățile de pe nave care încă nu arătă destinația finală, a crescut în cele patru săptămâni de până acum, din ianuarie 2023.

Transporturile medii pe patru săptămâni către clienții asiatici ai Rusiei, plus cele de pe nave care nu prezintă destinație finală, care ajung de obicei fie în India, fie în China, au crescut la un nou maxim de 2,82 milioane de barili pe zi în perioada de patru săptămâni până pe 13 ianuarie.

Volumele „necunoscute”, care rulează la 485.000 de barili pe zi în cele patru săptămâni până la 13 ianuarie, sunt cele de pe tancurile care arată ca destinație Gibraltar, Malta sau nicio destinație.

Exporturile maritime de țiței ale Rusiei către țările europene au crescut la 167.000 de barili pe zi în cele 28 de zile până la 13 ianuarie, Bulgaria fiind singura destinație europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 16:42 // Actual //  Soroceanu Olga

Legea privind interzicerea publicității jocurilor de noroc va fi modificată pentru a oferi surse de finanțare suplimentare pentru sportul profesionist și de amatori. Informația a fost anunțată de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la o întâlnire recentă cu reprezentanții federațiilor de profil, în contextul discuțiilor despre noua lege a sportului, scrie Ziarul National.

Juristul Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Ion Poalelungi,  a declarat la emisiunea Total Sport de la canalul We Sport că proiectul legat de publicitate va fi transmis Parlamentului.

„Din ce cunoaștem și s-a anunțat la ședință, se dorește ca cel puțin ceea ce ține de interdicția publicității pariurilor sportive să fie eliminat. Domnul ministru a anunțat că va fi transmis Parlamentului o propunere de modificare. Pentru noi această interzicere este nu prea binevenită, chiar deloc, deoarece ea limitează una din sursele de bază care este astăzi în sport”, a spus reprezentantul FMF.

Revenind la Legea Sportului, Ion Poalelungi a menționat că federațiile sportive au optat și pentru eliminarea din proiectul supus discuțiilor a punctului care prevede interzicerea pariurilor sportive la evenimente sportive, alături de băuturi alcoolice și produse din tutun.

Acesta a fost susținut și de către directorul Academiei FMF, Corneliu Popovici, care a menționat că nu este corect ca interdicția pentru publicitatea băuturilor alcoolice și a tutunului să fie aplicate și pentru betting.

„Noi vorbim despre pariuri, care este o sursă de venit de bază pentru funcționarea sportului în întreaga lume”, a insistat Popovici.

Anterior, tot la Total Sport, ministrul Dan Perciun a declarat că se poartă discuții cu părțile interesate pentru eliminarea unor restricții la publicitatea jocurilor de noroc. 

„Noi am văzut cifrele, am discutat cu reprezentanții Loteriei. Există un proces de discuție în acest sens. Unde interesul nostru coincide, este să fiscalizăm cât mai mult din jocurile de noroc online, care astăzi se desfășoară ilegal, dinafara Republicii Moldova și la care în continuare au acces cetățenii noștri. Asta le-ar permite și lor să-și majoreze veniturile și, respectiv, să poată să investească mai mult în sport. Dar în egală măsură nu ar avea și un impact asupra interesului public”, a dat detalii ministrul Educației și Cercetării.

Amintim că publicitatea jocurilor de noroc, inclusiv a pariurilor sportive, a fost interzisă de la 1 ianuarie 2022. Mai mulți economiști, dar și reprezentanți ai federațiilor sportive, Comitetului Național Olimpic și Sportiv au criticat această decizie. Potrivit lor, interdicția favorizează dezvoltarea jocurilor de noroc neautorizate, dar și reduce substanțial finanțarea sportului. 

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău