Situație alarmantă pentru industria zahărului! Suprafețele de sfeclă de zahăr se reduc cu viteza lumii

16 Ian. 2023, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Ian. 2023, 16:59 // Actual //  bani.md

Starea actuală a industriei sfeclei de zahăr este în pericol. Urmare a majorării de aproape trei ori a prețurilor la resursele energetice și cel al îngrășămintelor erbicidelor, pesticidelor s-a majorat costul cultivării sfeclei de zahăr, a declarat Cristina Tîșcu de la Asociația Uniunea producătorilor de zahăr din Republica Moldova în cadrul discuției Planului de activitate a Guvernului pentru anul 2023, în domeniul agriculturii.

„De exemplu în anul 2022 costurile au ajuns la 38 mii de lei față de 30 de mii de lei în 2021. Estimările arată ca în anul 2023 costurile se vor ridica la 50 mii de lei. Aceasta reprezintă o majorare de 50% față de perioada de dinainte crizei. Din aceste considerente sfecla de zahăr a devenit mai puțin atractivă pentru agricultori în comparație cu floarea soarelui, grâu, rapița și porumb unde costul este de două ori mai mic, iar venitul este comparabil cu cel de pe urma cultivării sfeclei de zahăr”.

Tîșcu spune că urmare a scumpirii resurselor energetice s-au redus și suprafețele cultivate. În anul 2022 suprafețele s-au redus cu 23% și există riscul deminării și în anii următori, încă cel mai mare risc este că Republica Moldova riscă să devină un stat importator din exportator.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat că știe despre situație și că în prezent Guvernul lucrează la un șir de măsuri de sprijin pentru ramura sfeclei de zahăr.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Dec. 2024, 15:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
05 Dec. 2024, 15:37 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis să mențină rata de bază la nivelul de 3,60% anual, subliniind importanța predictibilității politicii monetare și a menținerii inflației în coridorul țintei pe termen mediu. Totodată, Comitetul executiv al BNM a anunțat reducerea normelor rezervelor obligatorii pentru două perioade consecutive, măsură menită să sprijine economia națională.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă va scădea cu 2 puncte procentuale, ajungând la 23,0% între 16 decembrie 2024 și 15 ianuarie 2025 și ulterior la 22,0% între 16 ianuarie și 15 februarie 2025. În cazul rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă, reducerea va fi de la 36,0% la 34,0% începând cu 16 decembrie 2024 și de la 34,0% la 31,0% între 16 ianuarie și 15 februarie 2025.

Această diminuare a normelor rezervelor obligatorii are ca scop reducerea costurilor de creditare, facilitând accesul la finanțare și influențând pozitiv economia.

BNM a reiterat că va continua să monitorizeze atent situația macroeconomică la nivel intern și extern. În funcție de evoluția inflației, a riscurilor și a incertitudinilor, instituția va interveni cu măsuri suplimentare pentru a asigura stabilitatea prețurilor, obiectivul său fundamental.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală