Exilații lui Putin în frunte cu Garry Kasparov au creat Comitetul Anti-Război împotriva liderului rus

01 Mart. 2022, 12:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2022, 12:06 // Actual //  bani.md

Un grup de ruși proeminenți aflați în exil au creat un Comitet Anti-Război care să îl tragă la răspundere pe președintele Vladimir Putin și ceilalți oficiali responsabili de lansarea unui „război fratricid” împotriva Ucrainei săptămâna trecută, transmite Radio Free Europe.

Fostul magnat și politician de opoziție Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, a anunțat crearea grupului care îi include, printre alții, pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov, activistul de opoziție Vladimir Kara-Murza, politicianul aflat în exil Dmitri Gudkov și economistul Serghei Guriev.

Într-o declarație la sfârșitul zilei de 27 februarie, grupul a cerut comunității internaționale „să adopte o poziție principială împotriva celor care au încălcat legile internaționale”, adăugând că fiecare persoană implicată în invazia Ucrainei declanșată săptămâna trecută trebuie să fie trasă la răspundere pentru acțiunile sale.

„Participanții direcți la invazie, precum generalii și conducerea politică a Rusiei care a trasat planul de invazie, trebuie catalogați drept criminali de război și pedepsiți pentru faptele lor”, se mai arată în comunicatul remis presei.

Declarația mai spune că „există o diferență clară între ruși, care au fost târâți împotriva voinței lor în politicile aventuroase ale lui Putin, și cei care ajută de bunăvoie regimul lui Putin în războiul fratricid dus împotriva Ucrainei”.

„Comitetul Anti-Război face apel la toți adevărații patrioți ai Rusiei să se coalizeze împotriva dictaturii agresive a lui Vladimir Putin, în ciuda oricărui fel de dispute politice, diferențe ideologice și simpatii sau antipatii personale”, adaugă declarația.

Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia au început și protestele împotriva războiului. Cel puţin 413 persoane au fost arestate în Rusia în timpul protestelor de luni împotriva războiului din Ucraina, a raportat portalul pentru drepturi civile OVD-Info, ceea ce face ca bilanţul persoanelor arestate de la începutul demonstraţiilor, joia trecută, să ajungă la 6.440, conform Agerpres.

Aproximativ jumătate dintre arestări, 3.126, au fost realizate în timpul protestelor organizate la Moscova, în timp ce 2.084 de arestări s-au produs la Sankt Petersburg.

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 11:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un grup de senatori americani a introdus în Congres un proiect de lege care prevede confiscarea încărcăturii de petrol de pe tancurile rusești aflate pe listele de sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA, relatează Reuters. Măsura vizează în special așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei, care, potrivit Centrului finlandez CREA, transportă aproximativ 75% din exporturile de țiței ale Moscovei.

Potrivit proiectului, petrolul confiscat va fi vândut pe piață, iar sumele obținute vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice a SUA. Inițiatorii propun și crearea unui fond special, numit Russian Sanctions Enforcement Fund, gestionat de Departamentul Trezoreriei, cu un buget de 150 milioane de dolari, destinat monitorizării și aplicării sancțiunilor, notează Reuters.

„Acest proiect de lege nu doar că va împiedica tentativele maligne ale Moscovei de a ocoli legislația americană, ci va permite Statelor Unite să valorifice activele confiscate”, a declarat senatorul republican Joni Ernst, unul dintre autorii inițiativei.

În prezent, aproximativ 200 de tancuri petroliere sunt vizate de sancțiunile SUA pentru implicarea în transportul de țiței rusesc peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7. Cel mai dur pachet de sancțiuni a fost introdus în ultimele zile ale mandatului lui Joe Biden, vizând deodată 180 de nave, responsabile pentru jumătate din exportul maritim de petrol al Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

Un exemplu concret este tancul Eventin, înregistrat sub pavilion panamez, care a fost interceptat de autoritățile maritime germane la sfârșitul lunii martie. La bordul navei se aflau 100.000 de tone de țiței rusesc, care au fost confiscate de autoritățile germane în baza sancțiunilor în vigoare.

Acest nou proiect legislativ ar putea schimba fundamental modul în care SUA aplică și monetizează sancțiunile împotriva Federației Ruse, transformând o măsură de presiune economică într-o sursă directă de venit bugetar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!