Aderarea Moldovei la UE grăbită de un europarlamentar. A adresat o scrisoare deschisă lui Josep Borrell

01 Mart. 2022, 11:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2022, 11:51 // Slider //  Lupu Eduard

Eurodeputatul Eugen Tomac, preşedintele PMP, îi cere lui Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, să stabilească un calendar concret cu autorităţile Republicii Moldova, cu paşi acceleraţi, pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Partidul Mişcarea Populară, formaţiunea membră a Partidului Popular European, solicită ca, având în vedere vizita oficială a lui Josep Borrell Fontelles la Chişinău în contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, să fie stabilit cu autorităţile Republicii Moldova un calendar concret, cu paşi acceleraţi, pentru aderarea acestui stat la Uniunea Europeană”, potrivit lui Eugen Tomac.

El invocă solicitarea Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind aderarea ţării sale la UE şi pericolul reprezentat de Federaţia Rusă, Acordul de Asociere aprobat de conducerea Republicii Moldova încă din iunie 2014 şi care a fost ratificat de Parlamentul de la Chişinău în iulie 2014, faptul că majoritatea cetăţenilor R. Moldova vorbesc limba română, limbă oficială a Uniunii Europene, iar o treime dintre aceştia au şi cetăţenie română, reformele implementate de Republica Moldova în ultimul an sub conducerea Preşedintelui Maia Sandu şi „greşeala istorică făcută de UE în încetinirea aderării la UE a Republicii Moldova după anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă în 2014”.

„Partidul Mişcarea Populară consideră că Uniunea Europeană are datoria şi obligaţia morală de a prezenta pentru cetăţenii R. Moldova un plan clar de urmat pentru integrarea acestui stat în UE şi un orizont de timp bine definit pentru ca această ţintă să fie atinsă. Mai ales că acest obiectiv politic este susţinut şi de la nivelul oficial al statului român. În acest moment, având în vedere agresiunea Federaţiei Ruse asupra unui stat suveran cu o conducere legitim aleasă în urma unor alegeri democratice corecte, Uniunea Europeană trebuie să transmită un semnal de forţă în ceea ce priveşte implementarea Parteneriatului Estic (din care face parte şi Republica Moldova) pentru că vedem că toate concesiile făcute administraţiei de la Kremlin au fost inutile. Mulţi dintre cetăţenii R. Moldova sunt astăzi plecaţi la muncă în ţări ale Uniunii Europene. Sunt oameni cinstiţi şi muncitori, care iubesc şi respectă valorile şi principiile care stau la baza Uniunii. Din această perspectivă, aderarea Republicii Moldova ar fi doar pecetluirea unei stări de fapt absolut necesare. PMP îşi reiterează ca principal obiectiv Unirea Republicii Moldova cu România în urma unui proces de decizie a ambelor state, dar credem că acest lucru poate fi realizat la fel de rapid şi eficient sub umbrela Uniunii Europene”, conchide Tomac.

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău