Expert economic: Moldovagaz are toate drepturile legale să se adreseze la ANRE privind majorarea prețului la gaz

11 Ian. 2022, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Ian. 2022, 09:20 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Prețul gazelor naturale achiziționate de Moldovagaz de la Gazprom a crescut cu aproximativ 200 de dolari în luna ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că tariful plătit de consumatorul final va fi majorat din nou, consideră expertul economic Veaceslav Ioniță. Mai multe declarații a făcut în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, ediția din seara de luni, 10 ianuarie curent.

„Noi anul trecut am avut cea mai mare inflație din ultimii vreo 20 de ani. Din păcate, acest fenomen va marca și prima jumătate din 2022. Prețurile au crescut în toate domeniile, în special în cel energetic. Acum avem un preț la gaz cu 200 de dolari mai mare, ceea ce înseamnă, din nefericire pentru noi, că va trebui să fie majorat prețul încă o dată. Tariful pe care îl avem în prezent e calculat la 430 de dolari. Până în martie-aprilie nu cred că este posibilă o scădere a prețului de import. Asta înseamnă că Moldovagaz are toate drepturile legale să se adreseze la ANRE privind majorarea prețului la gaz”, a declarat Ioniță.

Moldovagaz a confirmat că prețul de achiziție al gazului din Rusia a crescut cu aproximativ 200 de dolari, în luna ianuarie, față de cel calculat la finele lunii octombrie, când a fost semnat contractul cu Gazprom. Potrivit companiei, creșterea prețului de import al gazului, în comparație cu noiembrie și decembrie, a fost cauzată de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a anunțat că va susține mâine o conferință de presă referitor la piața gazelor naturale în Republica Moldova.

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău