Expert economic: Moldovagaz are toate drepturile legale să se adreseze la ANRE privind majorarea prețului la gaz

11 Ian. 2022, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Ian. 2022, 09:20 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Prețul gazelor naturale achiziționate de Moldovagaz de la Gazprom a crescut cu aproximativ 200 de dolari în luna ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că tariful plătit de consumatorul final va fi majorat din nou, consideră expertul economic Veaceslav Ioniță. Mai multe declarații a făcut în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, ediția din seara de luni, 10 ianuarie curent.

„Noi anul trecut am avut cea mai mare inflație din ultimii vreo 20 de ani. Din păcate, acest fenomen va marca și prima jumătate din 2022. Prețurile au crescut în toate domeniile, în special în cel energetic. Acum avem un preț la gaz cu 200 de dolari mai mare, ceea ce înseamnă, din nefericire pentru noi, că va trebui să fie majorat prețul încă o dată. Tariful pe care îl avem în prezent e calculat la 430 de dolari. Până în martie-aprilie nu cred că este posibilă o scădere a prețului de import. Asta înseamnă că Moldovagaz are toate drepturile legale să se adreseze la ANRE privind majorarea prețului la gaz”, a declarat Ioniță.

Moldovagaz a confirmat că prețul de achiziție al gazului din Rusia a crescut cu aproximativ 200 de dolari, în luna ianuarie, față de cel calculat la finele lunii octombrie, când a fost semnat contractul cu Gazprom. Potrivit companiei, creșterea prețului de import al gazului, în comparație cu noiembrie și decembrie, a fost cauzată de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a anunțat că va susține mâine o conferință de presă referitor la piața gazelor naturale în Republica Moldova.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri mari în oraşe importante ca Liov şi Kiev, din cauza războiului din Ucraina, anunţă Aleph News.

Războiul din Rusia face ravagii şi în domeniul imobiliar. Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri imense în oraşe importante ca Liov şi Kiev. Preţurile au scăzut dramatic în Kiev, capitala Ucrainei, oamenii temându-se să mai investească bani în apartamente sau în chirii. Dovada: un apartament din Kiev, într-o zonă de lux, se închiriază cu 240 de euro pe lună.

Situaţia este asemănătoare în Liov şi în alte oraşe din vestul Ucrainei, unde salariile sunt mai apropiate de Europa, într-o ţară unde pensia este în medie 70 de euro, iar salariul minim nu trece de 190 de euro.

După eliberarea zonei Kiev de ocupanţii ruşi, unii locuitori au revenit, însă nu este loc de afaceri imobiliare. Vânzările de apartamente s-au blocat din cauza războiului, iar chiriile s-au prăbuşit.

Vitaliy Demchenko, agent imobiliar în Kiev, ajută zece persoane să-şi închirieze casele, însă a primit un singur telefon din partea unui potenţial chiriaş. Preţurile mult mai mici nu atrag pe nimeni, din cauza războiului.

Zone bune ale Kievului, unde chiria era aproape 300 de euro pe lună, nu mai sunt atractive pentru oameni nici măcar pentru 180 de euro pe lună.

„Nimeni nu vrea să închirieze un apartament chiar şi la astfel de preţuri”, a explicat Demchenko. În trei luni, valoarea apartamentelor şi a chiriilor a scăzut cu peste 30%.

În Liov, deşi oraşul pare ferit de război, situaţia este la fel de proastă. După invazia rusă a Ucrainei, piaţa imobiliară din Liov a „explodat” din cauza locuitorilor din Kiev şi alte zone ale Ucrainei care fugeau de război şi erau dispuşi să plătească oricât pentru o chirie. În acel moment, chiria în Liov pentru un apartament cu o singură cameră sărea de 950 de euro pe lună. Bucuria nu a ţinut mult, după eliberarea zonei Kiev, pentru că oamenii s-au întors acasă, iar acum apartamentele în Liov se închiriază cu aproximativ 250 de euro pe lună.

Agentul imobiliar Ruslana Artim spune că piaţa imobiliară s-a prăbuşit deja cu 30-40%.

O situaţie similară se observă şi în alte oraşe din vestul Ucrainei. Potrivit agenţiilor imobiliare, în Ivano-Frankivsk un apartament cu două camere se poate închiria cu 280 de euro pe lună. În Kalush, la 30 de kilometri de Frankivsk, un apartament cu un dormitor poate fi închiriat mult mai ieftin, pentru 90 de euro, în timp ce un apartament cu două dormitoare, pentru 190 de euro pe lună.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău