Exportul de struguri e în toi. Cât de profitabile sunt vânzările

15 Sept. 2022, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Sept. 2022, 12:03 // Actual //  Dumitrita Culiuc

De la sfârșitul lunii august până la începutul lunii septembrie, Republica Moldova a exportat 3,8 mii tone de struguri de masă de vară-toamnă, scrie EastFruit cu referire la datele oferite de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut s-au exportat 4,5 mii de tone.

Potrivit informațiilor, strugurii au fost exportați în România (peste 1,2 mii tone), Ucraina (600 de tone) și Rusia (170 de tone).

Exporturile de struguri, relativ active au permis producătorilor să mențină prețuri de achiziție angro relativ ridicate pe piața internă: struguri albi – o medie de aproximativ 10 lei/kg, roșii – 12 lei/kg, fără semințe – 17 lei/kg. Pentru o serie de mărfuri, nivelul prețurilor cu ridicata (în moneda națională) este încă ușor mai ridicat decât în ​​prima jumătate a lunii septembrie a anului trecut.

În general, specialiştii organizaţiilor viticole consideră vânzările de struguri în această perioadă a anului 2022 ca fiind „profitabile, nu rele”. Totodată, ei notează că tendința de scădere a producției de struguri din soiurile „sfârșit de vară și început de toamnă” din cauza smulgerii acestor podgorii continuă și în acest an. În același timp, rata viticultorilor pe resursa de export a produselor de soiuri târzii, în condițiile meteorologice și economice din 2022, din păcate, ar putea să nu funcționeze.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău