”Fără Insula Șerpilor, Ucraina ar fi fost distrusă economic de ruși”. Dezvăluirile serviciilor secrete de la Kiev

18 Mart. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mart. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Controlul Rusiei asupra Insulei Șerpilor a amenințat Ucraina cu distrugerea economică. Fără el, transportul din porturile ucrainene era imposibil, spune șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kiril Budanov, în documentarul „Marea. Bătălia pentru Insula Șerpilor.

„Fără restabilirea controlului asupra insulei Șerpilor, orice transport maritim din porturile Ucrainei era imposibil. Fără aceasta, rușii ne-ar distruge pur și simplu economic”, a spus Budanov.

Forțele armate au recunoscut că scufundarea crucișatorului rus Moskva, care a fost lovit de rachetele Neptune, a jucat un rol major în eliberarea insulei de invadatori. Distrugerea logisticii inamicului în teritoriul capturat și distrugerea navelor și ambarcațiunilor sale de debarcare sunt, de asemenea, considerate importante.

„În ceea ce privește componenta aeriană, celebrele drone Bayraktar au funcționat din primele zile de război, începând din regiunea Herson, și pentru prima dată, Ucraina le-a folosit în luptă împotriva țintelor navale”, a spus viceamiralul Alexei Neijpapa, comandantul forțelor navale ucrainene.

Filmul a arătat zborul și aterizarea elicopterelor, precum și luptele care au avut loc pe insulă pe 8 mai 2022. Operațiunea a fost efectuată de forțele speciale ale GUR și „Alfa” ale SBU (serviciul ucrainean de securitate).

„Pe vremea aceea, erau puține argumente. Toată lumea înțelegea că aceasta este o operațiune grea, dar nimeni nu putea da înapoi, pentru că nu era nimeni care să spună nu”, a spus soldatul cu indicativul „Șaman”, comandantul unității de forțe speciale GUR.

Un luptător cu indicativul „Skin”, comandantul uneia dintre grupurile de asalt al forțelor speciale GUR, a spus că bătălia a fost „epică”. Potrivit acestuia, Forțele Armate ale Federației Ruse aveau un loc unde să se ascundă și și-au schimbat rapid pozițiile și erau pregătite pentru apărare.

GUR spune că toate cele opt aeronave s-au întors de la Insula Șerpilor nedeteriorate. Cu toate acestea, un avion de luptă rusesc Su-30 a doborât un elicopter Mi-14 lângă coasta Odesei. Atunci a decedat comandantul adjunct al Marinei Forțelor Armate Ucrainene, colonelul Ihor Bedzai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău