”Fără Insula Șerpilor, Ucraina ar fi fost distrusă economic de ruși”. Dezvăluirile serviciilor secrete de la Kiev

18 Mart. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mart. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Controlul Rusiei asupra Insulei Șerpilor a amenințat Ucraina cu distrugerea economică. Fără el, transportul din porturile ucrainene era imposibil, spune șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kiril Budanov, în documentarul „Marea. Bătălia pentru Insula Șerpilor.

„Fără restabilirea controlului asupra insulei Șerpilor, orice transport maritim din porturile Ucrainei era imposibil. Fără aceasta, rușii ne-ar distruge pur și simplu economic”, a spus Budanov.

Forțele armate au recunoscut că scufundarea crucișatorului rus Moskva, care a fost lovit de rachetele Neptune, a jucat un rol major în eliberarea insulei de invadatori. Distrugerea logisticii inamicului în teritoriul capturat și distrugerea navelor și ambarcațiunilor sale de debarcare sunt, de asemenea, considerate importante.

„În ceea ce privește componenta aeriană, celebrele drone Bayraktar au funcționat din primele zile de război, începând din regiunea Herson, și pentru prima dată, Ucraina le-a folosit în luptă împotriva țintelor navale”, a spus viceamiralul Alexei Neijpapa, comandantul forțelor navale ucrainene.

Filmul a arătat zborul și aterizarea elicopterelor, precum și luptele care au avut loc pe insulă pe 8 mai 2022. Operațiunea a fost efectuată de forțele speciale ale GUR și „Alfa” ale SBU (serviciul ucrainean de securitate).

„Pe vremea aceea, erau puține argumente. Toată lumea înțelegea că aceasta este o operațiune grea, dar nimeni nu putea da înapoi, pentru că nu era nimeni care să spună nu”, a spus soldatul cu indicativul „Șaman”, comandantul unității de forțe speciale GUR.

Un luptător cu indicativul „Skin”, comandantul uneia dintre grupurile de asalt al forțelor speciale GUR, a spus că bătălia a fost „epică”. Potrivit acestuia, Forțele Armate ale Federației Ruse aveau un loc unde să se ascundă și și-au schimbat rapid pozițiile și erau pregătite pentru apărare.

GUR spune că toate cele opt aeronave s-au întors de la Insula Șerpilor nedeteriorate. Cu toate acestea, un avion de luptă rusesc Su-30 a doborât un elicopter Mi-14 lângă coasta Odesei. Atunci a decedat comandantul adjunct al Marinei Forțelor Armate Ucrainene, colonelul Ihor Bedzai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău