Femeile lui Putin. Cine conduce mașinăria propagandistică a Kremlinului

29 Aug. 2022, 07:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Aug. 2022, 07:15 // Actual //  Lupu Eduard

Când o mașină-capcană a explodat la periferia Moscovei, ucigând-o pe tânăra Daria Dughina, ochii Occidentului s-au îndreptat imediat către tatăl ei, Aleskandr Dughin – filosoful ultranaționalist despre care se spune că ar fi fost „ghidul spiritual” al invaziei ordonate de Vladimir Putin în Ucraina.

Dar Dughina însăși a avut un rol public în promovarea imaginii Kremlinului: în țară, ea ataca Occidentul în apariții televizate, în timp ce  pentru cititorii occidentali înființase o platformă online, în limba engleză, foarte bine deghizată, care insinua o viziune pro-Kremlin, scrie CNN într-o analiză despre uriașa mașinărie rusă a dezinformării, care este condusă de câteva femei foarte influente, fidele lui Putin.

Roman Osadciuk, cercetător la Digital Forensic Research Lab (DFRLab) al think-tank-ului american Atlantic Council, a investigat și analizat toate scrierile și producțiile digitale ale Dariei Dughina din 2020 încoace și a ajuns la concluzia că tânăra avea potențial să devină un jucător important al războiului de propagandă.
Războiul hibrid al lui Putin este o operațiune vastă, care se așază pe mai multe niveluri.

Dughina face parte din acea tagmă a purtătorilor de cuvânt de rang înalt – precum Dmitri Peskov sau Maria Zaharova -, a prezentatorilor TV înflăcărați, precum Vladimir Soloviov, a activiștilor și nenumăraților influenceri, care – ca și ea – au pompat conținut favorabil Kremlinului pe bloguri și site-uri ce țintesc de fapt publicul din Occident, multe dintre acestea având originea bine camuflată.

Toți aceștia au ca misiune să semene discordie și neîncredere față de guvernele din lumea occidentală, să creeze o polarizare suplimentară și să expună problemele și diviziunile din societățile occidentale, subliniază Roman Osadciuk.

Daria Dughina, în spatele unui site dubios care atacă Occidentul

Daria Dughina îi călca pe urme tatălui. În discursurile publice, în aparițiile din mass-media și pe site-ul pe care îl crease promova o viziune asupra lumii asemănătoare cu cea a tatălui: punea un accent puternic pe „puterea tradițiilor” și considera religia drept componentă esențială a guvernării. În centrul convingerilor sale era un angajament ferm față de obiectivele imperiale rusești. Într-o apariție televizată chiar înainte de moartea sa, Dughina spunea că Occidentul trebuie să fie „hrănit” cu războiul Rusiei din Ucraina pentru a se „trezi” din viziunea sa „needucată” asupra lumii.

În 2020, Dughina a devenit redactor-șef la United World International (UWI), un site de politică externă, în limbile engleză și turcă, creat de „Proiectul Lahta”, o rețea propagandistică despre care Departamentul de Stat al SUA spune că s-a folosit de profiluri online fictive pentru a interveni în alegerile din Statele Unite. Site-ul imită formatul grupurilor de reflecție și al blogurilor de știri occidentale, prezentând articole ale unor „colaboratori din întreaga lume” și, în afară de ocazionalele erori de traducere, are puține urme ale originii sale rusești.

Femeile tinere, instrumente pentru „soft power”
Olga Lautman, cercetător  la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul la Washington, spune că aceste site-uri sunt extrem de importante pentru obiectivele de „soft power” ale Rusiei. „Toate aceste site-uri pompează același mesaj, aceleași puncte de discuție. Cititorul îl citește în limba sa, se simte confortabil, dar nu este neapărat sigur de unde provin informațiile. Scopul, la o scară mai mare, este de a schimba balanța de putere dinspre Statele Unite către Rusia și de a permite creșterea autoritarismului și subminarea democrației”, arată cercetătoarea.

De altfel, interesul Dariei Dughina s-a extins dincolo de Rusia și Ucraina. Site-ul său și discuțiile s-au axat frecvent pe alegerile din Europa, iar în 2017 a fost implicat în promovarea candidatei de extremă dreapta la Președinția Franței, Marine Le Pen.
Lautman spune că nu este o coincidență faptul că femeile tinere se află adesea în prima linie a războiului informațional.

„Rusia a știut întotdeauna să folosească femeile ca agenți operativi. Se întâmplă ca femeile să atragă o mulțime mai mare, ele pot relaționa cu populația tânără. Nu-mi pot imagina un grup de tineri de 20-30 de ani agățați de fiecare cuvânt al lui Aleksandr Dughin, dar Dughina este mai energică și poate să atragă mai mult acest grup de vârstă”, reliefează Lautman.

Războinicele lui Putin de pe frontul intern: Margarita Simonian

Acasă, propaganda Kremlinului este trâmbițată în fiecare seară prin intermediul televizoarelor, la o scară care eclipsează cu mult producția unor activiști mai tineri, în mare parte digitali, cum era Dughina.
Aici intră în scenă Vladimir Soloviov, pe care Departamentul de Stat al SUA îl descrie ca fiind probabil cel mai „energic” propagandist al guvernului rus.

Dar și acest efort propagandistic este condus adesea de personalități feminine proeminente. Multe dintre „războinicele” lui Putin s-au grăbit să-i aducă un omagiu Dariei Dughina și au cerut represalii dure împotriva Ucrainei pentru moartea ei.

Vârful de lance al vocilor propagandistice feminine este Margarita Simonian, redactorul-șef al postului de televiziune de stat RT (fostul Russia Today), a cărui emisie a fost interzisă în mai multe țări occidentale după invazia Moscovei. După moartea Dariei Dughina, Simonian cerea imperativ pe canalul său de Telegram ca Rusia să vizeze „centrele de decizie” din Ucraina.

Olga Skabeieva și Maria Zaharova

Lumea puternic militantă a televiziunii ruse de stat este poate cel mai bine reprezentată de Olga Skabeieva, o prezentatoare TV radicală, care cere în mod regulat intensificarea atacurilor rusești asupra Ucrainei și care a îndemnat Moscova „să demilitarizeze tot NATO”. De altfel, i se spune „Păpușa de Fier” a lui Putin.

Ea a declarat că populația LGBTQ+ în creștere în Occident va însemna în cele din urmă că „popoarele vor rămâne fără oameni” în Vest, deoarece „nu se vor mai reproduce”, și crede că Rusia va trebui să îi „denazifice” și pe „trans-fasciști”. De asemenea, în contextul recentului val de căldură din Europa, a afirmat că „natura este și ea de partea Rusiei”.

„Rolul lor este a introduce viziunile Kremlinului în mintea oamenilor obișnuiți și orice ar fi, asta vor repeta de dimineața până seara”, punctează Lautman.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău