Business criminal în Transnistria! Nantoi: Guvernările corupte, legate ombilical de ruși, au vulnerabilizat Moldova

28 Aug. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Aug. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernările de la Chișinău, corupte până în măduva oaselor și penetrate de agentura rusească, foarte repede au transformat această problemă, vitală pentru viitorul R. Moldova, într-o acoperire a businessului criminal realizat prin această zonă gri. Dacă vorbim despre această agentură rusească, ei au avut grijă ca Republica Moldova să nu-și asigure securitatea energetică și noi să fim dependenți de centrala de la Cuciurgan, unde pretinsa datorie față de Gazprom deja atinge cifre astronomice de 8 miliarde de dolari, declară într-un interviu pentru Radio Chișinău, deputatul Oazu Nantoi.

Potrivit lui, Republica Moldova până în prezent n-am avut conexiunea cu rețelele energetice din UE, pe la Vulcănești, de-abia acum s-a pornit… Dacă vorbim de alte aspecte, clasa politică, guvernările de la Chișinău au acceptat docil toate capcanele puse de Federația Rusă”.

„După 24 februarie, am cunoscut fapte concrete când unele persoanele (înrolate din GOTR) au preferat să rezilieze contractele și să se refugieze pe malul drept. După 24 februarie s-a triplat numărul celor din stânga Nistrului care solicită cetățenia R. Moldova și atunci când în stânga Nistrului cineva a lansat zvonurile cum că va avea loc mobilizarea, am văzut cozile la punctele de trecere, oamenii încercau să se refugieze pe malul drept, deoarece pentru cei din stânga Nistrului, Republica Moldova este o insulă a stabilității, predictibilității, respectării drepturilor și securității”, spune Nantoi.

Deputatul afirmă că, ceea ce se numește conflict transnistrean, avanpost rusesc – lucrurile s-au schimbat demult.

„328 de mii de locuitori din stânga Nistrului au cetățenia R. Moldova, toți agenții economici de acolo activează numai grație cedărilor unilaterale din partea Chișinăului care le eliberează certificate și documente vamale, fără ca ei să plătească un ban în bugetul R. Moldova, aici avem multe de vorbit… Dar, războiul din Ucraina trebuie să ne trezească. Trebuie să ne dăm seama, clasa politică, societatea civilă, că e timpul să renunțăm la „somnul cel de moarte” în raport cu problema din stânga Nistrului și să ne ocupăm de reîntregirea R. Moldova…”, a punctat Nantoi.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău