Business criminal în Transnistria! Nantoi: Guvernările corupte, legate ombilical de ruși, au vulnerabilizat Moldova

28 Aug. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Aug. 2022, 19:21 // Actual //  bani.md

Guvernările de la Chișinău, corupte până în măduva oaselor și penetrate de agentura rusească, foarte repede au transformat această problemă, vitală pentru viitorul R. Moldova, într-o acoperire a businessului criminal realizat prin această zonă gri. Dacă vorbim despre această agentură rusească, ei au avut grijă ca Republica Moldova să nu-și asigure securitatea energetică și noi să fim dependenți de centrala de la Cuciurgan, unde pretinsa datorie față de Gazprom deja atinge cifre astronomice de 8 miliarde de dolari, declară într-un interviu pentru Radio Chișinău, deputatul Oazu Nantoi.

Potrivit lui, Republica Moldova până în prezent n-am avut conexiunea cu rețelele energetice din UE, pe la Vulcănești, de-abia acum s-a pornit… Dacă vorbim de alte aspecte, clasa politică, guvernările de la Chișinău au acceptat docil toate capcanele puse de Federația Rusă”.

„După 24 februarie, am cunoscut fapte concrete când unele persoanele (înrolate din GOTR) au preferat să rezilieze contractele și să se refugieze pe malul drept. După 24 februarie s-a triplat numărul celor din stânga Nistrului care solicită cetățenia R. Moldova și atunci când în stânga Nistrului cineva a lansat zvonurile cum că va avea loc mobilizarea, am văzut cozile la punctele de trecere, oamenii încercau să se refugieze pe malul drept, deoarece pentru cei din stânga Nistrului, Republica Moldova este o insulă a stabilității, predictibilității, respectării drepturilor și securității”, spune Nantoi.

Deputatul afirmă că, ceea ce se numește conflict transnistrean, avanpost rusesc – lucrurile s-au schimbat demult.

„328 de mii de locuitori din stânga Nistrului au cetățenia R. Moldova, toți agenții economici de acolo activează numai grație cedărilor unilaterale din partea Chișinăului care le eliberează certificate și documente vamale, fără ca ei să plătească un ban în bugetul R. Moldova, aici avem multe de vorbit… Dar, războiul din Ucraina trebuie să ne trezească. Trebuie să ne dăm seama, clasa politică, societatea civilă, că e timpul să renunțăm la „somnul cel de moarte” în raport cu problema din stânga Nistrului și să ne ocupăm de reîntregirea R. Moldova…”, a punctat Nantoi.

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 17:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 17:10 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de gaze naturale prin conducte din Rusia către Europa au crescut în noiembrie cu aproape 9%, ajungând la 2,75 miliarde de metri cubi, conform datelor furnizate de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport Gaze (ENTSOG) și Gazprom. Această creștere se datorează în principal fluxurilor mai mari pe cele două rute principale: TurkStream și coridorul ucrainean.

Conform ENTSOG, livrările prin TurkStream au fost, în medie, de 49,4 milioane de metri cubi pe zi, în comparație cu 42,7 milioane de metri cubi în noiembrie 2023. Astfel, volumul total transportat prin această rută a crescut cu 15,6%, atingând 1,48 miliarde de metri cubi în luna noiembrie. În același timp, fluxurile zilnice de gaze prin coridorul ucrainean au fost de 42,3 milioane de metri cubi, echivalentul a 1,27 miliarde de metri cubi pentru întreaga lună, cu 1,9% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe ansamblul perioadei ianuarie-noiembrie 2024, exporturile totale de gaze rusești către țările europene au crescut cu aproape 15% față de 2023, atingând un volum de 29,3 miliarde de metri cubi. Experții estimează că, până la sfârșitul anului, exporturile totale de gaze către Uniunea Europeană și țările Balcanilor de Vest vor crește cu 25%, de la 24 miliarde la 30 miliarde de metri cubi.

Creșterea exporturilor este atribuită, în principal, unei baze scăzute de comparație din prima jumătate a anului 2023 și preocupării statelor europene de a-și asigura rezervele de gaze în eventualitatea opririi tranzitului prin Ucraina după 2024.

În prezent, gazele naturale din Rusia ajung în Europa prin două rute majore. Prima este reprezentată de TurkStream, care transportă gazul către Bulgaria, Serbia și mai departe către România, Grecia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, precum și Ungaria. A doua rută este coridorul ucrainean, prin care sunt alimentate Slovacia și regiunea transnistreană din Moldova. Din Slovacia, gazul ajunge ulterior în Austria și parțial în Italia. Ambele rute transportă anual volume similare, de aproximativ 14-15 miliarde de metri cubi fiecare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală