Business criminal în Transnistria! Nantoi: Guvernările corupte, legate ombilical de ruși, au vulnerabilizat Moldova

28 Aug. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Aug. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernările de la Chișinău, corupte până în măduva oaselor și penetrate de agentura rusească, foarte repede au transformat această problemă, vitală pentru viitorul R. Moldova, într-o acoperire a businessului criminal realizat prin această zonă gri. Dacă vorbim despre această agentură rusească, ei au avut grijă ca Republica Moldova să nu-și asigure securitatea energetică și noi să fim dependenți de centrala de la Cuciurgan, unde pretinsa datorie față de Gazprom deja atinge cifre astronomice de 8 miliarde de dolari, declară într-un interviu pentru Radio Chișinău, deputatul Oazu Nantoi.

Potrivit lui, Republica Moldova până în prezent n-am avut conexiunea cu rețelele energetice din UE, pe la Vulcănești, de-abia acum s-a pornit… Dacă vorbim de alte aspecte, clasa politică, guvernările de la Chișinău au acceptat docil toate capcanele puse de Federația Rusă”.

„După 24 februarie, am cunoscut fapte concrete când unele persoanele (înrolate din GOTR) au preferat să rezilieze contractele și să se refugieze pe malul drept. După 24 februarie s-a triplat numărul celor din stânga Nistrului care solicită cetățenia R. Moldova și atunci când în stânga Nistrului cineva a lansat zvonurile cum că va avea loc mobilizarea, am văzut cozile la punctele de trecere, oamenii încercau să se refugieze pe malul drept, deoarece pentru cei din stânga Nistrului, Republica Moldova este o insulă a stabilității, predictibilității, respectării drepturilor și securității”, spune Nantoi.

Deputatul afirmă că, ceea ce se numește conflict transnistrean, avanpost rusesc – lucrurile s-au schimbat demult.

„328 de mii de locuitori din stânga Nistrului au cetățenia R. Moldova, toți agenții economici de acolo activează numai grație cedărilor unilaterale din partea Chișinăului care le eliberează certificate și documente vamale, fără ca ei să plătească un ban în bugetul R. Moldova, aici avem multe de vorbit… Dar, războiul din Ucraina trebuie să ne trezească. Trebuie să ne dăm seama, clasa politică, societatea civilă, că e timpul să renunțăm la „somnul cel de moarte” în raport cu problema din stânga Nistrului și să ne ocupăm de reîntregirea R. Moldova…”, a punctat Nantoi.

Realitatea Live

20 Iul. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2024, 09:56 // Actual //  Lupu Eduard

Grecia a urcat o poziție în topul preferințelor turiștilor, fiind plasată acum pe locul patru. 75% dintre cetățenii de pe continent și-au exprimat dorința de a vizita statul elen în următoarele luni, înregistrând o creștere de șase puncte procentuale față de anul trecut.

În plus, Grecia este în top și în privința creșterii cheltuielilor turiștilor europeni în primul semestru din 2024, conform celui mai recent studiu al European Travel Commission (ETC). Cheltuielile de călătorie au crescut cu 25% în Grecia și Spania, cu 20% în Italia și cu 16% în Franța, toate destinațiile mediteraneene fiind în fruntea listei vizitatorilor europeni.

Studiul arată o creștere semnificativă a interesului pentru călătorii în rândul europenilor în perioada iunie-noiembrie 2024, pe fondul cererii solide din partea turiștilor spanioli, italieni și britanici. În toate cele trei țări, opt din zece respondenți au indicat că intenționează să călătorească în perioada menționată.

De asemenea, 36% dintre europeni vor să facă cel puțin o călătorie în următoarele luni, o creștere de 6% față de anul trecut. Alți 33% vor să facă o a doua călătorie, iar 24% trei sau mai multe călătorii.

Cererea pentru destinațiile mediteraneene este la un nivel ridicat, cei mai mulți turiști europeni (45%) preferând zonele însorite pentru viitoarea lor vacanță. Interesul pentru sudul Europei este la un nivel stabil comparativ cu 2023, dar a scăzut cu 10% față de 2022, nu și în Grecia. Crește în continuare cererea pentru destinațiile din vestul și nordul Europei, cu 18% și, respectiv, 13%.

Spania și Italia sunt principalele alegeri ale turiștilor europeni, fiecare fiind preferată de 8% dintre respondenți. Ele sunt urmate de Franța (7%) și Grecia (6%).

Vizitatorii sunt interesați în următoarele șase luni de „soare și mare” (19%), „cultură și patrimoniu” (17%), „natură și excursii” (14%) și „city breaks” (13%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău