Polonezii stau cu zilele la cozi și dorm în mașini ca să-și cumpere cărbune pentru iarnă

29 Aug. 2022, 07:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Aug. 2022, 07:30 // Actual //  Lupu Eduard

Teama că nu vor avea cu ce să se încălzească la iarnă îi face pe polonezi să stea cu zilele la coadă ca să cumpere cărbune. Camioane, tractoare cu remorci, maşini private – zeci de autovehicule s-au aliniat în fața minei Lubelski Wegiel Bogdanka din estul Poloniei, relatează Reuters.

Aproape patru milioane de locuințe din Polonia sunt încălzite cu cărbune, iar situația s-a complicat după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra acestui combustibil importat din Rusia. Cererea în creştere a forţat minele controlate de stat să raţionalizeze vânzările.

Polonia produce anual peste 50 de milioane de tone de cărbune, dar cel important din Rusia este folosit mai des pentru încălzirea locuințelor datorită preţurilor competitive şi pentru că este vândut în bucăţi mai potrivite pentru uz casnic.

Artur, un pensionar de 57 de ani, a condus aproximativ 30 de kilometri din localitatea de unde stă și până la mina din estul Poloniei, în speranța că va putea să cumpere câteva tone de cărbune pentru el şi familie. S-a așezat cu mașina personală la o coadă de camioane, tractoare cu remorci şi alte autoturisme și a dormit în ea timp de trei nopți.

„Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă. Asta depăşeşte orice imaginaţie, oamenii dorm în maşinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva şi mai rău”, a spus bărbatul.

Arthur se încălzește cu cărbune, iar gospodăria sa este una dintre cele 3,8 milioane de locuințe de Polonia care se confruntă acum cu creșteri de prețuri și cu penurii. Țara sa și UE au impus un embargo asupra cărbunelui din Rusia în urma declanșării războiului din Ucraina.

Principalul motiv al penuriei este embargoul care a dat piaţa peste cap, a precizat Lukasz Horbacz, şeful Camerei de Comerţ pentru Cărbune din Polonia.

Mina Lubelski Wegiel Bogdanka a vândut, vineri, combustibil pentru aproximativ 250 de gospodării şi a continuat vânzările în weekend, pentru a reduce timpii de aşteptare, a declarar Dorota Choma, un purtător de cuvânt al minei, pentru Reuters.
Oamenii se tem de ce este mai rău, deși oficialii polonezi au transmis de mai multe ori că Polonia va avea suficient combustibil.
Polonia a importat în 2021 aproximativ 12 milioane de tone de cărbune, dintre care 8 milioane de tone proveneau din Rusia.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău