Polonezii stau cu zilele la cozi și dorm în mașini ca să-și cumpere cărbune pentru iarnă

29 Aug. 2022, 07:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Aug. 2022, 07:30 // Actual //  Lupu Eduard

Teama că nu vor avea cu ce să se încălzească la iarnă îi face pe polonezi să stea cu zilele la coadă ca să cumpere cărbune. Camioane, tractoare cu remorci, maşini private – zeci de autovehicule s-au aliniat în fața minei Lubelski Wegiel Bogdanka din estul Poloniei, relatează Reuters.

Aproape patru milioane de locuințe din Polonia sunt încălzite cu cărbune, iar situația s-a complicat după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra acestui combustibil importat din Rusia. Cererea în creştere a forţat minele controlate de stat să raţionalizeze vânzările.

Polonia produce anual peste 50 de milioane de tone de cărbune, dar cel important din Rusia este folosit mai des pentru încălzirea locuințelor datorită preţurilor competitive şi pentru că este vândut în bucăţi mai potrivite pentru uz casnic.

Artur, un pensionar de 57 de ani, a condus aproximativ 30 de kilometri din localitatea de unde stă și până la mina din estul Poloniei, în speranța că va putea să cumpere câteva tone de cărbune pentru el şi familie. S-a așezat cu mașina personală la o coadă de camioane, tractoare cu remorci şi alte autoturisme și a dormit în ea timp de trei nopți.

„Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă. Asta depăşeşte orice imaginaţie, oamenii dorm în maşinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva şi mai rău”, a spus bărbatul.

Arthur se încălzește cu cărbune, iar gospodăria sa este una dintre cele 3,8 milioane de locuințe de Polonia care se confruntă acum cu creșteri de prețuri și cu penurii. Țara sa și UE au impus un embargo asupra cărbunelui din Rusia în urma declanșării războiului din Ucraina.

Principalul motiv al penuriei este embargoul care a dat piaţa peste cap, a precizat Lukasz Horbacz, şeful Camerei de Comerţ pentru Cărbune din Polonia.

Mina Lubelski Wegiel Bogdanka a vândut, vineri, combustibil pentru aproximativ 250 de gospodării şi a continuat vânzările în weekend, pentru a reduce timpii de aşteptare, a declarar Dorota Choma, un purtător de cuvânt al minei, pentru Reuters.
Oamenii se tem de ce este mai rău, deși oficialii polonezi au transmis de mai multe ori că Polonia va avea suficient combustibil.
Polonia a importat în 2021 aproximativ 12 milioane de tone de cărbune, dintre care 8 milioane de tone proveneau din Rusia.

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău