Chiar am toata simpatia pentru agricultori, aduși la limită de secetă și război. Omenește, înțeleg că sunt efectiv disperați. Dar subvențiile pentru a acoperi pierderile curente, când problema e una structurală, nu sunt soluții, explică într-o postare pe Facebook, Vasile Tofan de la Horizon Capital.
În postare, Tofan exprimă înțelegere pentru situația disperată în care se află agricultorii, însă subliniază că subvențiile care acoperă pierderile curente nu rezolvă problemele de fond. El explică că, în realitate, subvențiile pentru creșterea de cereale înseamnă transferul banilor din taxele plătite de moldoveni către piețele externe, unde ajung produsele agricole ale țării.
Conform calculelor lui Tofan, aproximativ 2 miliarde de lei au fost direcționate către subvenționarea agriculturii în 2023, ceea ce înseamnă aproximativ 3,300 de lei pe an luați din taxele fiecărui angajat privat din cei aproximativ 600,000 de angajați la privat. El remarcă că chiar și angajații din sectorul public sunt în cele din urmă finanțați din taxele plătite de sectorul privat.
Argumentul său se concentrează pe ideea că, în loc să susținem agricultura locală pentru a produce pâine pentru cetățenii moldoveni, subvențiile se traduc efectiv în hrănirea piețelor străine. Această perspectivă ridică întrebări despre eficiența și justificarea acestor subvenții în condițiile actuale și subliniază necesitatea unor soluții mai complexe și sustenabile pentru problemele cu care se confruntă sectorul agricol din Moldova.”
„Vă sună provocator, dar asta facem: luam câte ~3,300 de lei de la un contribuabil moldovean pentru a subvenționa DIRECT – nu e o metafora – bucata de pâine a unui iraqian sau elvețian (oameni buni și ei, nu am nimic cu ei, doar constat faptul)”, a concluzionat Tofan.
Fermierii moldoveni protestează în toată țara de mai multe zile. Periodic aceștia blochează Vama Leușeni și cer autoritățile măsuri urgente, în condițiile în care sunt sufocați de datorii și riscă să falimenteze.