(FOTO) De la un job în domeniul juridic la afacere în agricultură. Istoria de succes a unui agricultor din Varnița

13 Sept. 2021, 16:16
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Sept. 2021, 16:16 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Lilian Duguta a renunțat la un job în domeniul juridic peste hotare pentru a deschide o afacere în agricultură acasă, în Republica Moldova. Astfel, de la instanțe, litigii și judecăți, într-un moment dat al vieții a făcut tranziția la agricultură, irigare și recoltă. Domnul Lilian a activat în domeniul jurisprudenţei și în Federația Rusă timp de patru ani, iar banii adunați acolo i-a investit în Republica Moldova. Istoria antreprenorului începe acum 9 ani când a procurat primul teren agricol de 2 hectare, pe care a plantat cartofi. Ulterior, și-a extins suprafețele și a diversificat culturile agricole. Astăzi se poate mândri cu o suprafață de 20 de hectare pe care cultivă morcovi, varză, sfeclă roșie, ridiche neagră, porumb furajer și pepeni verzi. Pasiunea pentru agricultură o are moștenită încă de la părinți, care se ocupau cu prelucrarea terenurilor.

Potrivit lui Lilian Duguta, în agricultură irigarea are un rol deosebit. Acesta consideră că nu ar fi obținut performanțe, dacă nu exista și posibilitatea de irigare, oricât de pasionat nu ar fi de acest domeniu. Dacă până în acest an, agricultorii din Varnița irigau dintr-un bazin aflat într-o stare nesatisfăcătoare, motiv pentru care se înregistrau pierderi semnificative de apă, în urma investițiilor Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova și a contribuției membrilor Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Varnița” producătorii agricoli beneficiază de un bazin de acumulare reabilitat integral cu o capacitate de circa 20 mii metri cubi de apă.

„Chiar dacă am avut parte de un an ploios, există momente cheie când culturile plantate au nevoie de apă și nu poți aștepta până când va ploua, căci riști să pierzi tot ce ai investit”, a subliniat producătorul.

Pentru Lilian Duguta, agricultura nu este doar o pasiune, dar și o afacere, unde cu cât mai mult investești, cu atât mai mult ești atras de acest sector. Tocmai din acest motiv, anul acesta a cumpărat un sistem de conducte pentru irigare în sumă de 170 mii lei, dintre care o parte urmează a fi subvenționată de stat.

„Ajutorul statului este binevenit și mulțumim pentru acesta. Totuși, avem nevoie de subvenții mai mari, iar o altă sugestie este să fie simplificat procesul de aplicare, care presupune foarte multe documente și timp – un lux pentru agricultori”, a menționat dnul Duguta.

Potrivit antreprenorului, o problemă pentru agricultori ține de piața de desfacere.

„Pe piața autohtonă se importă masiv legume, care se vând la un preț mic, iar produsele noastre nu mai sunt competitive sub acest aspect. Ar urma ca statul prin unele mecanisme, să protejeze producătorii locali, posibil prin revizuirea politicii tarifare în perioada de sezon și alte măsuri. Noi nu putem concura cu producătorii din țările unde nivelul de subvenționare este mult mai înalt, beneficiind totodată și de alte facilități”, a explicat agricultorul.

Răbdarea, ambiția și atenția la cele mai mici detalii sunt calitățile dobândite în activitatea sa de jurist, care i-au prins bine și în agricultură. Astfel, fiecare problemă o tratează ca pe un caz ce trebuie documentat, investigat și câștigat. Tocmai de aceea, indiferent de provocări, dumnealui știe să le depășească.

„Reușitele în agricultură depind de foarte multe aspecte, un factor important fiind și studiile în domeniu, iar dacă nu le aveți, apelați la un consultant competent, care să poată oferi soluții pertinente la problemele ce apar”, a adăugat producătorul agricol.

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău