(FOTO) La Cobîlea a apărut, cu sprijinul UE și a Suediei, primul serviciu de catering și alimentație publică

26 Dec. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Dec. 2022, 15:31 // Actual //  Lupu Eduard

În satul Cobîlea din raionul Șoldănești a apărut, în premieră, un serviciu de catering și alimentație publică. Evenimentul de inaugurare a avut loc vineri, 16 decembrie.

Uniunea Europeană, împreună cu Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene, au finanțat deschiderea întreprinderii sociale „Popasul Voievodului” la Șoldănești, în satul Cobîlea. UE a oferit un grant de 35.000 de euro, care a fost oferit asociației obștești „Bella Getica”. Această asociație a fondat SRL „Popasul Voievodului”, iar activitatea economică de bază a acestei întreprinderi este catering, servicii de alimentație publică”, a declarat Ana Ciurac, coordonatoare de proiect la Fundația Est-Europeană.

Potrivit Anei Ciurac, SRL „Popasul Vânătorului” și-a început activitatea de testare prin servicii prestate în sat la mese de pomenire, ceremonii și alte evenimente festive.

Servicii de alimentație publică într-o zonă cu potențial turistic

Primăria Cobîlea va acorda întreprinderii sociale edificiul pe un termen nedeterminat gratuit. Avem un muzeu și o pensiune turistică, și iată anume acest proiect va oferi serviciile necesare, care va completa ceea ce este necesar pentru pensiunea turistică, și astfel vom putea să atragem turiști mai mult în localitate și în acest mod să dezvoltăm localitatea noastră”, a spus primarul localității, Angela Ababei.

Satul Cobîlea este un loc pitoresc, aici se află și Stejarul lui Ștefan cel Mare, este și un muzeu al satului foarte drăguț”, a menționat Ana Ciurac.

Deocamdată, SRL „Popasul Voievodului” are patru angajați: directorul, un bucătar, un ajutor de bucătar și un ambalator.

La mâncăruri reci avem bătute, salate. Avem clătite, răcituri, legume. La mâncare caldă avem sarmale, avem cartofii cu carne, plachie, cum se spune la noi. Putem să facem și la dorința clientului. Nu demult am făcut turte. Avem comenzi până la Anul Nou, ”, spune Ala Prisăcaru, directoarea întreprinderii sociale „Popasul Voievodului”.

În primul rând noi facem bucate pentru catering, pentru evenimente în satul nostru. Oamenii nu-s nevoiți să meargă în alte sate. Facem mâncare și pentru bătrâni nevoiași”, a mai spus ea, adăugând că așteaptă turiștii în sat: „Este hotel, este muzeu. Așteptăm să vină turiști, o să le oferim bucate tradiționale moldovenești”.

Prânzuri gratuite pentru bătrâni

Vom ajuta în special persoanele defavorizate, bătrânii pe care chiar și acum îi alimentăm – 35 de persoane – cu prânzuri gratuite. Am vrut prin această întreprindere socială să încadrăm într-o activitate și interacțiune toate sectoarele – antreprenorial, public, social. Am dorit să deschidem locuri de muncă. Ideea de inovație constă în antreprenoriat social. Este plus valoarea și profitul pe care noi îl vom obține va fi pentru păturile social-vulnerabile ale comunității”, a adăugat Svetlana Mantea, președinta AO Bella Getica, care își dorește ca serviciile de catering și alimentație publică să contribuie la dezvoltarea turismului în satul Cobîlea, astfel încât să poată fi extinsă sfera serviciilor.

Vreau să doresc asociației obștești și SRL-ului „Popasul Voievodului” capacitate de absorbție a fondurilor și în continuare. Mulțumesc Uniunii Europene și Suediei pentru încrederea pe care ne-a acordat-o în implementarea acestui proiect, mulțumesc Fundației Est-Europene și partenerilor de dezvoltare în implementarea acestui important proiect pentru satul Cobîlea”, a adăugat primarul Angela Ababei.

Sperăm că vor apărea în curând și alte întreprinderi sociale în toată Republica Moldova, pentru că impactul social al acestor întreprinderi sociale este unul major – în primul rând de a rezolva o problemă a comunității sau de a crea locuri de muncă anume pentru persoanele din categorii defavorizate”, a punctat Ana Ciurac, coordonatoare de proiect la Fundația Est-Europeană.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău