(FOTO) Locuri de vizitat în Franța. Cele mai spectaculoase destinații de vacanță

15 Feb. 2022, 12:50
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Feb. 2022, 12:50 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Turiștii din orice colț al lumii vor găsi locuri deosebite în Franța. Mulți oameni își imaginează imediat Parisul atunci când se gândesc la Franța. Capitala țării este cu adevărat un oraș frumos, cu arhitectură neoclasică și unele dintre cele mai recunoscute monumente ale Europei, însă există mult mai multe de văzut în această țară.

Paris

Atrăgând peste 45 de milioane de vizitatori anual, Parisul este cea mai populară destinație turistică din lume. Numit Orașul Luminilor, Orașul Iubirii sau Capitala Modei, Parisul este capitala Franței, cunoscută pentru atmosfera sa romantică, gastronomie, modă și artă. În timp ce Parisul este compus din 20 de districte, numite arondismente, cu caracter și atracții distincte, orașul este bine cunoscut pentru reperele sale emblematice precum Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Palatul Versailles, Sacre-Coeur și Catedrala Notre Dame. Parisul găzduiește, de asemenea, unele dintre cele mai bune muzee din lume, printre care Muzeul Luvru și Muzeul d’Orsay. În plus, Parisul se mândrește cu grădini magnifice, cum ar fi Grădinile Luxemburg.

Dordogne

Dacă nu aveți săptămâni sau luni de petrecut în regiunea pitorească Dordogne din sud-vestul Franței, va fi o grea alegere atunci când decideți lucrurile pe care doriți să le vedeți. Există atât de multe de văzut și de făcut aici, începând cu satele și castele uimitoare printre care se numără spectaculosul Chateau de Baynac. Cu siguranță este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Franța. Peisajul este, de asemenea, unul minunat, cu râul Dordogne care își face drum. Dordogne are, în plus, unele dintre cele mai bune obiective de artă rupestră preistorică din Franța.

Mont Saint-Michel

Din mijlocul vastelor terenuri de noroi și a unora dintre cele mai puternice valuri de maree din Europa se ridică insula stâncoasă Mont Saint-Michel, situată în largul coastei de nord-vest a Franței, în Normandia.

Valea Loarei

O destinație turistică populară, Valea Loarei este o regiune din centrul Franței, apreciată pentru peisajele sale spectaculoase, castelurile splendide, podgoriile pitorești și satele istorice. Valea Loarei se întinde pe 175 de mile de-a lungul râului Loara, răsucindu-se și cotind prin unele dintre cele mai frumoase sate ale Franței, cum ar fi Amboise, unde Leonardo da Vinci a trăit ultimii câțiva ani din viața sa. Alte sate istorice din regiune includ Tours, Chinon, Anglers, Saumur și Orleans. Orașul Blois este important pentru castelul său, unde regii și aristocrații francezi se întâlneau adesea.

Riviera Franceză

Situată pe coasta franceză a Mării Mediterane, Riviera Franceză (Coasta de Azur) este locul de joacă pentru bogații celebri și mulțimile de turiști. Nu există o graniță oficială, dar de obicei se consideră că se extinde de la granița cu Italia în est, până la Saint-Tropez, Hyères, Toulon sau Cassis în vest. Deși Riviera este renumită pentru strălucirea din St. Tropez, Monaco sau Festivalul de Film de la Cannes, există multe alte destinații mai puțin cunoscute, cum ar fi satele Eze și Saint-Paul de Vence și parfumeriile din Grasse. Riviera a fost inspirația pentru mulți artiști cunoscuți precum Picasso și multe dintre lucrările lor sunt expuse în muzeele și galeriile de artă locale.

Bordeaux

Bordeaux este considerată una dintre cele mai mari regiuni producătoare de vin din lume, generând anual peste 800 de milioane de sticle de mărci de vin prestigioase. Se numără, de asemenea, printre cele mai populare locuri de vizitat în Franța. Construit pe râul Garonne, la doar o jumătate de oră în interiorul Oceanului Atlantic, Bordeaux este un oraș-port major, plin de arhitectură rafinată, situri istorice și o scenă de artă și cultură de clasă mondială, toate completate cu o atmosferă relaxată. Centrul orașului Bordeaux, cunoscut sub numele de Zona pietonală, are peste 350 de structuri istorice și repere care includ biserici medievale, un amfiteatru roman și poduri vechi fermecătoare, cum ar fi Ponte de Pierre. Orașul are, de asemenea, câteva piețe frumoase, dintre care Place de la Bourse este cea mai uimitoare datorită efectului său asemănător oglinzii.

Strasbourg

Strasbourg este punctul în care Franța și Germania se îmbină într-o armonie perfectă. Situat chiar la granița celor două țări, Strasbourg este capitala regiunii Alsacia. Strasbourg servește drept sediu al Parlamentului European și al numeroaselor alte instituții europene importante, cum ar fi Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Consiliul Europei. Centrul istoric al orașului, Grande Ile, este un obiectiv turistic important. Aici, există un amestec de arhitectură franceză și germană, cu semne în ambele limbi. Centrul oferă multe muzee și atracții uimitoare, cum ar fi spectaculoasa catedrală gotică, cu gresie roz, sculpturi complicate și un ceas astrologic vechi de 300 de ani.

Marsilia

Unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei și al doilea oraș ca mărime al Franței, Marsilia este un port mare din Marea Mediterană situat în largul coastei de sud-est a Franței. Cu un climat idilic, ruine romane, arhitectură medievală și locații culturale distinse, Marsilia este, de asemenea, un oraș activ, cu mai multe universități și industrii. Cu siguranță poate fi încadrat printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Franța. În centrul orașului Marsilia se află portul său vechi, Vieux Port. Dominat de două forturi istorice, acest port plin de viață este mărginit de cafenele, magazine și baruri pe malul apei. La capătul portului se află Quai des Belges, unde vizitatorii pot vedea iahturi de lux, feriboturi și pescari care își scot la licitație capturile la piața zilnică de pește.

Luberon

Luberon este un refugiu pentru societatea franceză, precum și pentru vizitatorii americani și britanici care vin în lunile de vară pentru a se bucura de satele fermecătoare. Această regiune din centrul Provence a explodat ca destinație turistică după ce Peter Mayle și-a publicat cărțile despre viața în Provence. Cu pădurile sale luxuriante, câmpurile de lavandă, piețele fermierilor și casele pictate colorat, Luberon este un magnet turistic. Un suvenir grozav poate fi ceramica din satul Oppede le Vieux, care își păstrează încă atmosfera din Evul Mediu.

 

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău