(FOTO) S-a deschis cea mai mare bibliotecă din Istanbul

30 Ian. 2023, 17:27
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 17:27 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Biblioteca Rami din Istanbul a fost redeschisă, după ce lucrările de restaurare începuseră în 2014. Biblioteca poate primi 4.200 de vizitatori în același timp și are secțiuni cu volume pentru toate vârstele. Adaptată la condițiile moderne întâlnite în bibliotecile din întreaga lume, în Rami se găsesc săli de studiu și lectură deschise pe parcursul întregii zile, o zonă special dedicată copiilor, dar și săli amenajate pentru cei care doresc să studieze în grup sau individual.

Biblioteca Rami este recunoscută și pentru respectarea principiilor de sustenabilitate atunci când vine vorba de funcționarea și restaurarea acesteia. Mai mult, Rami pune la dispoziția tuturor vizitatorilor o curte de 51.000 m² și o zonă verde de 1.000 m² cu un iaz pentru petrecerea timpului liber.

Rami a fost restaurată cu scopul de a satisface nevoile culturale, artistice și educaționale ale comunității din Istanbul. Astfel, în cadrul bibliotecii există o secțiune denumită „Studii despre Ataturk” ce conține o colecție formată din peste 20.000 de cărți puse la dispoziția cititorilor și cercetătorilor care studiază domeniul științelor sociale și umane. În bibliotecă pot fi găsite și lucrări legate de istoria Republicii Turcia, de limba și cultura turcă, dar și despre Ataturk.

Manuscrisele și lucrările rare ce se află în bibliotecă sunt păstrate în unitatea „Șifahane”, o zonă special amenajată. Biblioteca realizează studii și analize asupra operelor rare și le restaurează cu atenție cu ajutorul echipei de experți. Artefactele sunt apoi expuse publicului în condițiile necesare și sunt recondițioante în mod regulat. Oficialii bibliotecii cred că unitatea „Șifahane” are potențialul de a deveni un punct de atracție în Istanbul pentru pasionații de cultură, istorie și artă.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău