FOTO, VIDEO În acest weekend, descoperă tainele Sânzienelor și pășește pe tărâmul magic, la Castel MIMI

05 Iul. 2023, 13:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
05 Iul. 2023, 13:23 // Actual //  Romaniuc Victoria

Tradițiile poporului nostru spun că, în noaptea de Sânziene, făpturile supranaturale ies din pădurile în care trăiesc şi zboară deasupra pământului, cântând şi dansând. Aceste ființe magice, considerate protectoare ale naturii, își leagănă corpurile grațioase în jurul unui rug aprins, iar fetele și femeile se alătură dansului lor hipnotizant, pentru a atrage în viețile lor norocul și iubirea.

Pentru a îmbuna sânzienele și a ține departe spiritele rele, Castel Mimi pregătește o seară de-a dreptul magică, în care toate simțurile vă vor fi delectate de prestația fascinantă a Show Balet Non Format și acordurile incendiare ale formației Felicia Dunaf Band.

Ca de fiecare dată, Castele Mimi va asigura o atmosferă unică, de basm. Oaspeții vinăriei sunt invitați să se alăture dansurilor energice din jurul focului și să descopere tainele făpturilor supranaturale, savurând deliciosul vin Sânziene.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În timp ce licoarea lui Bachus și bucatele gătite în aer liber vă vor încânta papilele gustative, muzica live vă va purta într-o călătorie sonoră de neuitat.

Nu rata această ocazie unică de a petrece o seară memorabilă, într-o atmosferă magică. Pe 8 iulie, începând cu ora 18:00, vino la Castel Mimi și lasă-te purtat de farmecul Sânzienelor!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău