Contrabanda cu țigări de la Duty free, în scădere! Vecinilor de peste Prut le plac țigările ieftine din Moldova

05 Iul. 2023, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2023, 14:22 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor din România a scăzut în mai 2023 cu 0,8  p.p. până la 8,2% din totalul consumului, comparativ cu 9% în martie 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

 „În mai 2023, piața neagră a scăzut la nivel național cu 0,8 p.p. față de martie 2023, înregistrându-se reduceri ale comerțului ilegal în aproape toate regiunile țării. Cea mai mare scădere, de 4,6 p.p. până la 7,1%, este notată în nord-vest. De asemenea, în regiunea de sud-est contrabanda scade cu 3,2 p.p. până la 6,7%. Pe de altă parte, se înregistrează și majorări semnificative, de 3,6 p.p. și 2,3 p.p. în zona de sud-vest, până la 7,5%, respectiv regiunea de vest până la 8,7%. Regiunea nord-est continuă și în mai să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu 20,5%, aflându-se în scădere ușoară cu 0,1 p.p.. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, categoria „Cheap Whites” continuă să dețină cea mai mare pondere, de peste 41%, cu o creștere de 2,3 p.p. față de martie 2023. Cea mai mare scădere e înregistrată de cota produselor provenite din Moldova, cu 5,8 p.p. până la 4,4%. „Duty free” scade semnificativ cu 5,1 p.p. până la 33,1%, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Studiul Novel din luna mai consemnează o scădere semnificativă a produselor provenite din Moldova, ceea ce reprezintă un fapt pozitiv. Există însă și tendințe îngrijorătoare, ca de exemplu continuarea creșterii „cheap whites” sau majorarea din regiunea sud-vest. În ultimele luni, presa a relatat despre capturi uriașe, de sute de mii de pachete de țigarete. Aceasta înseamnă că este nevoie în continuare ca autoritățile să depună eforturi susținute pentru combaterea acestui fenomen care aduce pierderi la buget și stopează dezvoltarea economică în regiunile de frontieră. De asemenea, pentru ca acțiunile autorităților să fie eficiente, sunt necesare predictibilitatea fiscală și stabilitatea legislativă, dat fiind că sectorul tutunului este unul dintre cele mai reglementate

„Avem convingerea că nivelul comerțului ilegal cu țigarete se va menține și în următoarele luni la un procent redus, așa cum a fost în ultimii trei ani. Am continuat și în această perioadă să derulăm acțiuni specifice de combatere a traficului ilegal cu țigarete și produse din tutun, prin mijloacele avute la dispoziție, inclusiv prin colaborarea cu instituțiile și autoritățile de aplicare a legii. Astfel, în luna mai, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița au descoperit 84.680 bucăți ţigarete de contrabandă, în două autocisterne înmatriculate în Republica Moldova, pe sensul de intrare în țară.

Vama română va continua eforturile de combatere a comerțului ilicit în strânsă colaborare cu autoritățile vamale din regiune, cu autoritățile internaționale de profil (OLAF, EUROPOL, SELEC, Organizaţia Mondială a Vămilor), precum și cu companiile care își desfășoară activitatea legal, prin aceste măsuri contribuind la creșterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat.”, a declarat Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 13:56 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz, compania fiică a gigantul rus Gazprom a contabilizat un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, față de pierderile de 961,5 milioane de lei în anul 2022, potrivit raportului companiei.

Totodată, datele companiei relevă că partea stângă a Nistrului are o datorie la gaz de 10,9 miliarde de dolari, aproape cât PIB-ul Republicii Moldova, care este de 14 miliarde de dolari. Creanțele regiunii din stânga Nistrului s-au majorat cu 1,4 miliarde de dolari în anul 2023.

Cei mai mari datornici sunt sectorul energetic – 110,6 milioane dolari, punctele termice locale de căldură – 191,6 milioane dolari, industria – 4,3 milioane dolari, iar populația – 0,4 milioane dolari.

Moldovagaz spune că partea dreaptă a Nistrului, datorează companiei 709 milioane dolari. Este  vorba de datoria istorică, pe care Chișinăul au auditat-o și pe care nu o recunoaște.

La sfârșitul anului 2023, plățile datorate Gazpromului, pentru metanul livrat, fără partea stângă a Nistrului, constituiau 433,4 milioane dolari.

Moldovagaz spune că anul trecut a cumpărat metan de la Energocom în sumă de 533,8 milioane dolari, iar de la Gazprom a importat 1,8 miliarde metri cubi, în sumă de 1,4 miliarde de dolari. Or, întreaga cantitate a fost livrată regiunii sin stânga Nistrului în schimbul livrărilor de energie electrică malului drept.

Moldovagaz este controlată de concernul rus Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice – 35,3%, iar Tiraspoltransgaz – 13,14%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău