Frământări interne în Rusia

18 Oct. 2022, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2022, 12:38 // Actual //  bani.md

Decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina a pus Rusia pe o traiectorie de frământări, care ar putea sfârși cu ‘detronarea’ șefului de la Kremlin, sau care ar putea determina un război civil, sau chiar destrămarea țării, spune un fost diplomat rus, care și-a dat demisia din cauza războiului, potrivit Reuters.

Boris Bondarev, consilier al misiunii permanente la Națiunile Unite din Geneva, și-a dat demisia în luna mai pentru că războiul a arătat cât de represivă a devenit țara sa de origine. Într-o critică lungă, de 6,500 de cuvinte, a Rusiei sub comanda lui Putin,

Bondarev a spus că statul a fost infestat cu “yes men“, ceea ce i-a permis lui Putin să ia decizii importante într-o cameră-ecou formată din propria sa propagandă.

“Dacă Putin este dat afară, viitorul Rusiei va fi complet incert,” spune Bondarev, care a lucrat în ministerul de externe din 2002 până în 2022.

“Este foarte posibil ca un succesor al lui Putin să continue războiul, mai ales datorită faptului că principalii sfătuitori ai lui Putin vin din serviciile de securitate. Dar nimeni în Rusia nu are statura actualului președinte, ceea ce face probabilă alternativa ca țara să intre într-o perioadă de turbulență politică. Ar putea chiar să intre în haos.”

Ministrul de externe al Rusiei nu a răspuns imediat cererii Reuters de comentarii pe tema articolului lui Bondarev. Kremlin tratează astfel de opinii drept foarte greșite și spune că popularitatea lui Putin este arătată în mod repetat în sondajele de opinie.

Putin a spus vineri că nu are regrete cu privire la “operația militară specială”, pe care o consideră o luptă esențială cu un Vest agresiv și arogant care spune că vrea să distrugă Rusia. Însă la aproape opt luni de la începerea războiului, care este cea mai mare confruntare cu Vestul din 1962, de la Criza Rachetelor Cubaneze, obiectivul Rusiei este departe de a fi îndeplinit. Armata vastă a fostei super-puteri a fost umilită pe câmpul de bătălie de forțele ucrainene în număr mai mic, dotate cu armament, inteligență și sfaturi din partea puterilor din Vest, conduse de Statele Unite. Zeci de mii de morți sunt înregistrați de ambele părți, așa cum declară inteligența SUA, potrivit Reuters.

Colapsul Rusiei?

Bondarev se numește el însuși “diplomat în exil” care a sărit din “trenul nebun”. El este fiul unui economist din ministerul comerțului exterior și profesor de limba engleză la școala de elită a Moscovei, State Institute of Foreign Relations(MGIMO).

El spune că diplomații care susțin și diseminează propaganda Rusiei sunt răsplătiți de Moscova. “Acești diplomați au primit aplauze din partea șefilor lor și carierele și averile lor au crescut peste noapte,” spune Bondarev. “Moscova a vrut să audă ce crede a fi adevărul – nu ce se întâmplă cu adevărat. Ambasadorii din toată lumea au primit aceste mesaje și majoritatea s-au supus.”

O oprire a luptei i-ar da lui Putin timp, spune el. “Orice oprire a conflictului armat ar da Rusiei șansa să se reînarmeze înainte de a ataca din nou,” spune el. “Există doar un singur lucru care ar putea să îl oprească pe Putin cu adevărat, și acesta este o debandadă completă.”

Însă cei care contemplă implozia Rusiei ar trebui să ia în calcul și consecințele. “Rușii s-ar putea uni sub cineva și mai războinic decât Putin, provocând astfel un război civil, posibil chiar și mai agresiv,” a spus el.  “Dacă Ucraina câștigă și Putin cade, cel mai bun lucru pe care îl poate face Vestul este să nu stârnească umilința națiunii.”

Umilințele suferite de ruși în 1991 la căderea Uniunii Sovietice ar trebui să fie o lecție pentru Vest, spune Bondarev. “Oferirea de ajutor va permite Vestului să evite repetarea comportamentului lor din anii 1990, când rușii s-au simțit păcăliți de Statele Unite, și ar face mai ușor pentru populația țării să accepte pierderea imperiului lor.”

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală