Gavrilița anunță PROFITURI de peste 100 mln lei, în jumătate de an. Peste 50%, obținute de Loteria Națională a Moldovei

23 Sept. 2022, 16:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2022, 16:19 // Actual //  MD Bani

În primele șase luni din 2022, companiile de stat au obținut un profit de peste 100 de milioane de lei. Declarația a fost făcută ieri, în Parlament, de către premierul Natalia Gavrilița, scrie Ziarul Național. Potrivit șefei executivului, acest lucru s-a datorat faptului că guvernarea a oprit schemele ilegale de la aceste companii și a selectat manageri profesioniști.

Natalia Gavrilița nu a oferit alte detalii, dar un raport al Agenției Proprietății Publice (APP) arată că, în primul semestru din acest an, veniturile totale din administrarea și deetatizarea bunurilor proprietate de stat au constituit 175 de milioane de lei. Cele mai mari venituri la bugetul de stat au provenit din defalcări din profitul net al întreprinderilor de stat și dividende, aferente cotei de participare a statului în societățile pe acțiuni – 156,08 milioane de lei.

Potrivit APP, mai mult de o treime din această sumă reprezintă dividendele în sumă de 52,78 de milioane de lei, achitate din profitul net obținut în anul 2021 de către S.A. „Loteria Națională a Moldovei”, în calitate de companie publică autorizată să desfășoare activitățile de implementare a contractelor de parteneriat public-privat. Cea mai mare parte a veniturilor SA „Loteria Națională a Moldovei” provin din parteneriatul public-privat cu NGM Company, care este responsabilă de sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile sportive.

Directorul NGM Company, Plamen Milanov, susţine că un factor principal în obţinerea acestei cifre este blocarea site-urilor ilegale de pariuri.

„Rezultatul financiar consistent este legat anume de promovarea de succes a proiectului nostru, care a permis ca pentru prima dată în istoria R. Moldova cât de cât să fie scoasă din umbră piața jocurilor de noroc cu risc social scăzut, dominată până acum de operatori ilegali, din jurisdicții offshore, cele mai multe conectate la fluxurile financiare din Rusia”, a explicat Plamen Milanov.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO