Gavrilița anunță PROFITURI de peste 100 mln lei, în jumătate de an. Peste 50%, obținute de Loteria Națională a Moldovei

23 Sept. 2022, 16:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2022, 16:19 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În primele șase luni din 2022, companiile de stat au obținut un profit de peste 100 de milioane de lei. Declarația a fost făcută ieri, în Parlament, de către premierul Natalia Gavrilița, scrie Ziarul Național. Potrivit șefei executivului, acest lucru s-a datorat faptului că guvernarea a oprit schemele ilegale de la aceste companii și a selectat manageri profesioniști.

Natalia Gavrilița nu a oferit alte detalii, dar un raport al Agenției Proprietății Publice (APP) arată că, în primul semestru din acest an, veniturile totale din administrarea și deetatizarea bunurilor proprietate de stat au constituit 175 de milioane de lei. Cele mai mari venituri la bugetul de stat au provenit din defalcări din profitul net al întreprinderilor de stat și dividende, aferente cotei de participare a statului în societățile pe acțiuni – 156,08 milioane de lei.

Potrivit APP, mai mult de o treime din această sumă reprezintă dividendele în sumă de 52,78 de milioane de lei, achitate din profitul net obținut în anul 2021 de către S.A. „Loteria Națională a Moldovei”, în calitate de companie publică autorizată să desfășoare activitățile de implementare a contractelor de parteneriat public-privat. Cea mai mare parte a veniturilor SA „Loteria Națională a Moldovei” provin din parteneriatul public-privat cu NGM Company, care este responsabilă de sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile sportive.

Directorul NGM Company, Plamen Milanov, susţine că un factor principal în obţinerea acestei cifre este blocarea site-urilor ilegale de pariuri.

„Rezultatul financiar consistent este legat anume de promovarea de succes a proiectului nostru, care a permis ca pentru prima dată în istoria R. Moldova cât de cât să fie scoasă din umbră piața jocurilor de noroc cu risc social scăzut, dominată până acum de operatori ilegali, din jurisdicții offshore, cele mai multe conectate la fluxurile financiare din Rusia”, a explicat Plamen Milanov.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 09:50 // Actual //  Lupu Eduard

În prima lună a anului 2023 prin intermediul Programului Prima Casă a fost acordat doar un singur credit, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

De la lansarea Programului de stat „Prima Casă” până în prezent au fost înregistrate 8553 de cereri. Dintre acestea au fost acceptate 8102 de cereri, astfel prin intermediul Programului au fost procurate 8102 locuințe.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,43 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 2,1 miliarde de lei.

Din 8102 beneficiari 5561 sunt familii, iar 2541 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,5 ani.

Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,91 m.p., iar valoarea acestora 640,51 mii de lei. Din numărul total al locuințelor procurate, 7557 sunt amplasate în zonele urbane, iar 545 – în zonele rurale. 7338 locuințe procurate sunt apartamente, iar 764 – case de locuit individuale.

Programul Prima Casă a fost lansat cu m are  fast de fostul lider fugar Vlad Plahotniuc în anul 2018.

„Prin aceste facilități, vrem să-i încurajăm să rămână în sistemul bugetar. Totodată, extensia programului “Prima Casă” va constitui un motiv suplimentar pentru tinerii, care doresc să se angajeze în instituțiile statului”, susținea Plahotniuc.

În data de 25 ianurie 2023, Guvernul a aprobat compensarea majorării ratei dobânzii de până la 4 puncte procentuale din suma majorării. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul 2023 au fost prevăzuți 75 de milioane de lei.

Pentru a atenua impactul crizei economice asupra beneficiarilor Programului „Prima casă”, marja maximă aplicată de creditori a fost plafonată la 3%. Anul trecut, Guvernul a alocat resurse suplimentare pentru compensarea a 50% din creșterea dobânzii pentru perioada iulie – decembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău