Gazul s-a ieftinit la bursă! Tarifele rămân ridicate pentru populație. Moldovagaz, înglodată în datorii

31 Oct. 2022, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Oct. 2022, 11:01 // Actual //  Lupu Eduard

Tarifele pentru populație rămân, deocamdată, la 29,26 de lei pentru metrul cub urmare a devierilor financiare acumulate de Moldovagaz pe parcursul anului. Prețul metanului la hubul de la Amsterdam este estimat la 821,5 USD pentru mia de metri cubi.

„În prețurile reglementate de furnizare a gazelor naturale în vigoare de la 01 octombrie 2022, prețul de achiziție este definit ca preț mediu anual și este inclus în tarif la nivelul de 926,94 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, sau 17 906,35 lei. În același timp, prețul real de achiziție în octombrie 2022 a fost de 1 026,36 USD pentru o mie de metri cubi, în timp ce în noiembrie acesta este așteptat să fie de 821,58 USD pentru o mie de metri cubi”, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Potrivit lui, că prețul efectiv de achiziție în august 2022 a fost de 1 458,92 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, iar în septembrie 1 882,78 dolari SUA pentru o mie de metri cub, în timp ce la prețurile reglementate aprobate, plătite de consumator din 12 august 2022, prețul de achiziție era stabilit la nivelul de 899,08 USD pentru o mie de metri cubi. Ca urmare, acesta nu a acoperit prețul real de achiziție de gaze naturale, ceea ce a cauzat acumularea devierilor tarifare negative impunătoare doar pentru august și septembrie în sumă de 902,5 milioane lei. Totodată, suma totală a devierilor tarifare ale SA „Moldovagaz” pentru perioada ianuarie-septembrie 2022 constituie de 5,095 miliarde lei, și conform legislației urmează să fie compensate prin includerea în tarif.

În structura prețurilor reglementate actuale este inclusă doar o parte din devierile tarifare acumulate în mărime de 1,817 miliarde lei, sau 4 590 lei pentru o mie de metri cubi. Astfel, premisele reale pentru revizuirea tarifelor pentru consumatorul final pe fondul scăderii prețurilor de achiziție vor apărea după compensarea integrală a devierilor tarifare negative acumulate.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 05:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 05:45 // Uncategorized //  Lupu Eduard

Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat o nouă tactică, literalmente „prăjind” armata rusă pe front. Rușii susțin că armata ucraineană acoperă zona în care se află armata rusă cu obuze de mortier, controlând fiecare pas al mișcării ocupanților cu ajutorul unui număr mare de drone.

Tactica de conducere a armatei ucrainene se numește „izolarea zonei de luptă”. Acest lucru este raportat de armata rusă, scriind pe unul dintre cele mai populare canale militare Telegram din Federația Rusă „Martorii lui Bayraktar”.

„Într-un sat blestemat, am văzut tactica avansată a trupelor ucrainene. Se numește „izolarea zonei de luptă”. Forțele Armate ale Ucrainei folosesc un număr mare de drone zi și noapte, ridicând în aer drone cu camere termice. În scurt timp, au reușit să deschidă nodurile de apărare și rutele pentru deplasarea trupelor”, comentează rușii despre acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei.
După încheierea recunoașterii, unitățile armatei ucrainene preiau controlul deplin al focului asupra potecilor și drumurilor, suprimând cu foc de mortier orice posibilitate de deplasare a rușilor în sectorul izolat.

Sunt literalmente, fără a le oferi posibilitatea de a se mișca. Rușii blocați nu puteau evacua răniții și primi apă, mâncare și muniție.

„Părăsind satul, am simțit toate atacurile armatei ucrainene. Timp de o oră și jumătate ne-au lovit cu mortiere. Senzația nu este plăcută. Am analizat îndelung situația și am realizat că principalul factor dăunător în această tactică este frica” ​​, scrie un soldat rus.
Potrivit acestuia, în astfel de condiții, moralul ocupanților ruși scade, forțându-i să se retragă și să-și abandoneze pozițiile.Ocupantul notează că armata ucraineană folosește tactica în sectoare mici ale frontului, totuși, în curând o va putea extinde până la kilometri depărtare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău