Gazul s-a ieftinit la bursă! Tarifele rămân ridicate pentru populație. Moldovagaz, înglodată în datorii

31 Oct. 2022, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Oct. 2022, 11:01 // Actual //  Lupu Eduard

Tarifele pentru populație rămân, deocamdată, la 29,26 de lei pentru metrul cub urmare a devierilor financiare acumulate de Moldovagaz pe parcursul anului. Prețul metanului la hubul de la Amsterdam este estimat la 821,5 USD pentru mia de metri cubi.

„În prețurile reglementate de furnizare a gazelor naturale în vigoare de la 01 octombrie 2022, prețul de achiziție este definit ca preț mediu anual și este inclus în tarif la nivelul de 926,94 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, sau 17 906,35 lei. În același timp, prețul real de achiziție în octombrie 2022 a fost de 1 026,36 USD pentru o mie de metri cubi, în timp ce în noiembrie acesta este așteptat să fie de 821,58 USD pentru o mie de metri cubi”, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Potrivit lui, că prețul efectiv de achiziție în august 2022 a fost de 1 458,92 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, iar în septembrie 1 882,78 dolari SUA pentru o mie de metri cub, în timp ce la prețurile reglementate aprobate, plătite de consumator din 12 august 2022, prețul de achiziție era stabilit la nivelul de 899,08 USD pentru o mie de metri cubi. Ca urmare, acesta nu a acoperit prețul real de achiziție de gaze naturale, ceea ce a cauzat acumularea devierilor tarifare negative impunătoare doar pentru august și septembrie în sumă de 902,5 milioane lei. Totodată, suma totală a devierilor tarifare ale SA „Moldovagaz” pentru perioada ianuarie-septembrie 2022 constituie de 5,095 miliarde lei, și conform legislației urmează să fie compensate prin includerea în tarif.

În structura prețurilor reglementate actuale este inclusă doar o parte din devierile tarifare acumulate în mărime de 1,817 miliarde lei, sau 4 590 lei pentru o mie de metri cubi. Astfel, premisele reale pentru revizuirea tarifelor pentru consumatorul final pe fondul scăderii prețurilor de achiziție vor apărea după compensarea integrală a devierilor tarifare negative acumulate.

Realitatea Live

25 Feb. 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În raportul său recent, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) susține că nu există niciun indiciu că gruparea limitată de trupe rusești desfășurate în Transnistria ar putea întreprinde operațiuni la sol care să reprezinte o amenințare directă pentru Ucraina.

Această concluzie contrazice temerile anterioare că autoritățile transnistrene ar putea sprijini acțiuni hibride rusești cu scopul de a destabiliza Moldova, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia. ISW consideră că astfel de acțiuni ar reprezenta o amenințare la adresa stabilității politice și sociale a Moldovei, dar nu ar implica un pericol militar pentru Ucraina.

Forțele ucrainene nu au observat nicio activitate militară în Transnistria care să indice o amenințare iminentă la adresa Ucrainei. ISW afirmă că, în ciuda posibilității unui referendum pentru aderarea la Rusia, probabilitatea unui atac terestru rusesc asupra Ucrainei din Transnistria rămâne scăzută.

Analiza ISW sugerează că gruparea transnistreană a armatei ruse nu ar fi capabilă să lanseze o operațiune terestră semnificativă împotriva Ucrainei, chiar dacă ar dori acest lucru.

Anterior, s-a speculat că în cadrul unui congres al deputaților locali de toate nivelurile, programat pentru 28 februarie în Transnistria, ar putea fi solicitată aderarea regiunii la Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, ISW consideră că acest lucru nu ar duce la un conflict militar direct între Rusia și Ucraina prin intermediul Transnistriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău