Încep să vină sacii cu bani pentru fermieri! Suport pentru irigații, exporturi și procesare

21 Apr. 2023, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Apr. 2023, 12:44 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) va oferi Republicii Moldova un împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari pentru investiții în sectorul agricol.

Banii oferiți de BIRD vor fi destinați companiilor agricole și de procesare pentru a-și îmbunătăți procesele de producție și a-și spori capacitatea de acces la piața externă.

De asemenea, va fi reabilitată infrastructura de irigații și vor fi renovate sistemele centralizate de irigare din localitățile Tudora, Tețcani și Etulia. Acordul mai presupune consolidarea capacității instituțiilor publice implicate în procesul de integrare europeană și de preaderare la Uniunea Europeană, precum și a capacităților instituțiilor care furnizează servicii esențiale pentru fermieri.

În prezent, fermierii moldoveni beneficiază de bani din fondul de subvenționare, care în acest an este în mărime de 1,5 miliarde de lei. Fermierii au solicitat de nenumărate ori majorarea fondului pentru a face față dificultăților cu care se confruntă. De exemplu anul trecut recolta a fost compromisă cu 60% din cauza secetei. Un impact negativ a avut ș războiul din Ucraina, dar și explozia prețurilor la resursele energetice.

„Sectorul agricol al Moldovei este afectat din cauza războiului din Ucraina, iar stresul sub care se află este amplificat de seceta severă care a lovit țara. Cu aceste date disponibile în urma evaluării, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă și mizăm pe sprijinul donatorilor pentru a susține micii producători vulnerabili și a continua să ajutăm Moldova în dezvoltarea unui sistem agroalimentar rezistent, durabil și verde”, se arată în ultimul raport FAO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău